Marit Bjørgen tretjič osvojila veliki kristalni globus

Z zasledovalno tekmo žensk na 10 km prosto se je v Falunu končala sezona svetovnega pokala v smučarskem teku. Zmagala je Norvežanka Marit Bjørgen (29:21,6), ki si je še tretjič v karieri priborila veliki kristalni globus za skupno zmago. Drugo mesto je zasedla njena rojakinja Heidi Weng (+ 46,1) in tretje Švedinja Charlotte Kalla (+ 46,8). Na cilj sta pritekli tudi obe Slovenki: Vesna Fabjan (+ 6:32,3) je zasedla 38. mesto, Katja Višnar (+ 9:59,3) pa 44.


Marit Bjørgen [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Progo je najhitreje pretekla Norvežanka Therese Johaug (28:49,8) pred Charlotte Kalla (+ 2,2) in Heidi Weng (+ 14,5). Fabjanova je dosegla 38. rezultat in Višnarjeva 45. “Zelo dobro sem bila pripravljena v zadnjem času, danes pa sem imela boljše smuči kot včeraj. Zelo sem vesela uspeha, dvoboj z Justyno Kowalczyk je bil zelo težek,” je na cilju dejala Bjørgnova.

Ta vikend je bil zame izredno težak. Nisem našla pravega počutja in mišice niso bile prave. Imela sem težave s stegenskimi mišicami, vseeno sem skušala narediti vse. Po včerajšnji tekmi sem bila na 30. mestu v skupni razvrstitvi. Vedela sem, da bi morala danes odteči tekmo sezone, da bi ostala med trideseterico. Žal mi to ni uspelo, sem pa ostala med deseterico v sprintu, s čimer sem po vseh težavah v tej sezoni vendarle lahko zadovoljna,” je po koncu sezone dejala Vesna Fabjan, ki je v skupni razvrstitvi zasedla 32. mesto z 261 točkami.

Na zadnjih treh tekmah nisem imela posebnih pričakovanj. Ker sem se uvrstila med najboljših 50 v skupni razvrstitvi svetovnega pokala, sem skušala opraviti svojo nalogo po najboljših močeh. Vesela sem, da je konec in da sem pritekla na cilj,” je o finalu v Falunu povedala Katja Višnar, ki je od nastopa v sprinterskih tekmah pričakovala več, kot je dosegla. “Rezultati so bili dobri, niso pa bili takšni, kot sem si zastavila pred sezono. Za prihodnjo sezono si želim, da bi se ujelo vse tisto, kar se letos ni. Sezona ni bila slaba, vendar sem si želela več,” je dejala Blejka, ki bo v četrtek, 22. marca, nastopila na tekmi na 100 in 500 metrov v Oslu, aprila pa še na nekaj tekmah na Norveškem, kamor bo odšla iz Faluna.


Rezultati: Svetovni pokal .: Falun


Leave a Comment