Marjan Jelenko tik za zmagovalnimi stopničkami

V norveškem Lillehammerju so se nordijski kombinatorci pomerili na prvi letošnji tekmi svetovnega pokala. Na srednji skakalnici (HS 100) se je odlično znašel tudi Marjan Jelenko, ki je pristal pri kar 100,5 metrih, kar je na koncu pomenilo četrto mesto. Pred njim so bili le domačin Haavard Klementsen, Japonec Yoshito Watabe in lanskoletni zmagovalec svetovnega pokala Francoz Jason Lamy Chappuis. Jelenko se je na 10 kilometrsko tekaško preizkušnjo podal z 52 sekundnim zaostankom, drugi slovenski predstavnik Mitja Oranič je zasedal 35. mesto (+ 2:07).


Marjan Jalenko [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Jelenko je tudi na tekaškem delu držal priključek najboljšim in se v cilju celo boril za zgodovinske stopničke. Žal je 21-letnemu članu SSK Velenje do tega zmanjkalo malo, saj je na petem mestu za zmagovalcem zaostal le 4,5 sekunde. “Zjutraj si takšnega rezultata nisem predstavljal. Moj cilj pred tekmo je bil uvrstitev med najboljših 20, kar sem si zelo želel. Tudi s točkami bi bil zadovoljen. Da bom pa med šesterico, pa si nisem upal pomisliti. Skok sem naredil takšnega kot znam, podobnega prvemu včerajšnjemu skoku na treningu. Na teku sem poskusil slediti konkurentom. Čim dlje jih držim, bolje bo, sem si dejal. Z njimi sem lahko tekel do konca in jih celo nekaj prehitel. Servis je bil tokrat vrhunski. Upam, da to ni bila le ena tekma in bom tudi na prihodnjih tekmah tekom sezone prikazal, da znamo odteči dobre tekme,” je po prihodu v cilj menil Jelenko, ki je bil do tega trenutka najboljši februarja 2009 v francoskem Chaux-Neuvu. Tudi Mitja je na teku napredoval in osvojil točke za 22. mesto.

Kaj naj rečem. Peto mesto je skoraj neponovljiv rezultat. To je vrhunski rezultat. Nismo si predstavljali, da smo lahko tako dobri, čeprav je poletje to nakazovalo. Imeli smo zelo dobre tekaške smuči, tako da je Marjan z lahkoto sledil najboljšim. Boril bi se lahko celo za tretje mesto, a je tudi peto mesto vrhunski rezultat. Tudi Mitja je z 22. mestom lepo pričel sezono. Nekoliko bi moral še bolje skočiti, saj je tekel dobro. Super začetek sezone. Vse se nam je izšlo. Fantje so bili v pripravljalnem obdobju delovni in zagnani. To smo prenesli na tekme. Imeli smo super servis,” je bil po tekmi zadovoljen glavni trener Primož Triplat in nekaj besed namenil tudi jutrišnji tekmi: “Jutri je prvi cilj, da dobro naredimo na skakalnici. Če bo Marjan skočil tako kot zna, štartal nekje s petega mesta, potem je vse lažje. Mitja ob normalnem skoku štarta okoli 20. mesta. V tem primeru je vse lažje, saj smo tekaško dobro pripravljeni.“.

Zmage se je razveselil domačin Magnus Moan, drugi je bil Chappuis, tretji pa Avstrijec Bernhard Gruber.


Rezultati: Svetovni pokal .: Lillehammer
Izjava: Marjan Jelenko (.mp3)
Izjava: Primož Triplat (.mp3)


Leave a Comment