Marko Jurjec: “Program izpeljali, cilje dosegli”

Pred dnevi se je v domovino vrnila ekipa slovenskih smučarjev in smučark, ki so 22 dni trenirali na argentinskem smučišču Ushaia. Podlaga za trening je bila trda, zato so Mitja Valenčič, Janez Jazbec, Žan Kranjec, Ana Drev in Ula Hafner lahko napravila vseh 19 predvidenih dni treninga.

Program izpeljali, cilje dosegli

Po dveh dneh prostega smučanja so fantje in dekleta nadaljevali s treningom tehničnih disciplin, ki je trajal pet dni. Temu je sledil dan počitka, na srečo ravno takrat, ko so bile razmere za trening najslabše. Ekipa je za tem nadaljevala s treningi slaloma in veleslaloma in ob odličnih pogojih prišla do zaključkov, kakšni modeli smuči (slalomskih in veleslalomskih) naj bi bili najboljši za naslednjo sezono. Drugi del priprav so končali z dvema treningoma superveleslaloma, ki sta potekala v zelo težkih razmerah, saj je bil teren popolnoma poledenel. “Drugič zapored smo priprave izvedli v Ushaii, kjer so nas pričakale ugodne razmere. Izpeljali smo praktično celoten program, katerega smo si zamislili. Poglavitni cilj priprav na južni polobli je bil izbira smuči za sezono, kar nam je tudi uspelo,” je z nasmeškom dejal Marko Jurjec, sicer glavni trener moške ekipe za tehnične discipline, ki pa je v Ushaii bedel tudi nad Ano in Ulo.


Marko Jurjec je bil s treningom v Argentini zadovoljen [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Valenčič mentor Kranjcu

S pripravami v Argentini sem zelo zadovoljen. Naredili smo celo nekaj več od načrtovanega. Napravili smo odlično bazo za sezono in tega sem vesel,” je menil najstarejši član južnoameriške odprave Mitja Valenčič, ki je zaradi prehlada en dan ostal v hotelu. Pod njegovim “mentorstvom” se je kalil tudi Žan Kranjec, ki je prvič okusil južnoameriški sneg. “V Ushaii sem bil prvič in na lastno željo. Razmere so bile zelo dobre. Ob sebi sem imel dva starejša izkušena kolega, kar mi je veliko pomagalo,” Kranjec ni pozabil modrih nasvetov Valenčiča in Jazbeca.

Drevova bolje pripravljena kot lani

Ana Drev v lanski sezoni ni blestela na tekmah svetovnega pokala, saj je vknjižila le dve 20. mesti, do točk pa je prišla še trikrat. “Treningi v Ushaii, kjer sem bila že lani, so potekali po programu. Naredili smo res zelo veliko. V primerjavi z lani sem letos na višjem nivoju pripravljenosti. V veleslalomu so se zgodile spremembe glede dolžine smuči, zato se bodo prave razmere moči pokazale na prvi tekmi svetovnega pokala v Soeldnu,” meni Drevova. Z razmerami v Argentini sta bila zadovoljna tudi Janez Jazbec in Ula Hafnar, ki upata, da bosta pridobljeno unovčila na tekmah.


Ula Hafner (desno) deli vtise iz južnoameriškega treninga kolegicama v reprezentanci Katji Horvat (levo) in Anji Oman (sredina) [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Leave a Comment