Maruša Ferk tik za najboljšimi

Na alpski kombinaciji svetovnega pokala v francoskem Val d’Iseru je nadvse uspešno nastopila Maruša Ferk, saj je osvojila četrto mesto. 27-letna smučarka je bila po smukaškem delu na 28. mestu, na kar je z ugodno štartno številko slalomski del opravili vrhunsko. Na njem je bila za vsega sedem stotink počasnejša od Avstrijke Michaele Kirchgasser, ki je bila na koncu tretja. Razlika med Avstrijko in našo smučarko je bila 34 stotink sekunde.

Po smukaškem delu nisem bila ravno vesela. Vem, da sem naredila v enem delu napako. Ko tekmuješ, bi bil rad ves čas prvi. Včasih se ne izide. Morda sem bila pred slalomom še nekoliko utrujena, saj še občutim časovno razliko. Pred petimi dnevi sem namreč šele prišla iz Amerike. Zaradi napornega ritma, mi te težave v celoti še ni uspelo odpraviti. Če po pravici povem, se mi je zelo mudili in bi skoraj slalomski štart zamudila. Na štart vozi podzemni vlak ali gondola. Izbrala sem podzemni vlak, ki pa ni in ni speljal. Nato sem morala presmučati skoraj ob celotno smukaško progo po turistični progi navzdol do štarta ter se mi je tako kar malo mudilo. Slaloma sem se zelo korektno lotila ter napadala, ter sem zelo vesela. Kombinacijski slalom je vendarle nekoliko drugačen kot običajni slalom. V temu tednu sem dobila nekoliko boljši občutek v slalomu,″ je po tekmi dejala Ferkova.


Maruša Ferk je za las zgrešia zmagovalni oder [foto: GEPA]

V francoskem smučarskem središču pa se je odvijal srditi boj za zmago, saj je o zmagovalki odločala le ena stotinka sekunde. Čeprav je bila Američanka Lindsey Vonn na smuku najhitrejša ter je imela pred Švicarko Laro Gut 38 sekund prednosti, sta si omenjeni tekmovalki na slalomu zamenjali mesti.

Odlično je nastopila tudi Vanja Brodnik, ki je zaključila najboljšo deseterico. Po ″prvem polčasu″ pa je bila 24. Smukaški del je tokrat izvrstno odpeljala Ilka Štuhec, saj je imela četrti čas, a je Mariborčanka nato na slalomu odstopila in sanj o odlični uvrstitvi je bilo konec. Do točk je za 27. mesto prišla tudi Ana Bucik.

Ostaja nekaj grenkega priokusa ob odstopu Ilke Štuhec. Sem zadovoljen z današnjo alpsko kombinacijo. Maruša je na slalomu nastopila fenomenalno, v smuku je žal napravil nekaj drobnih napak v zgornjem delu. Tam je imela še nekaj rezerve, morda je tudi tam pustila stopničke. Četrto mesto je super uvrstitev. Vanja je pokazala napredek in odločno vožnjo na smuku, bila je solidna na slalomu. Z njenim dosežkom smo zadovoljna. Ilka je bila izvrstna na smuku, tudi v slalomu je bila odlična do vmesnega časa. V vertikali je izgubila ravnotežje, zaradi česar jo je potegnilo na pate ter tako ni uspela razbremeniti repov smuči. Lahko se je le odpeljala naravnost skozi vertikalo ter zgrešila vratca. Mislim, da bo jutri poskušala današnji odstop čim bolje unovčiti še z eno zelo dobro smukaško vožnjo. Izpustila je vrhunsko uvrstitev. Ana Bucik je prišla na trening. Želimo si, da bi nastopala tudi na veleslalomu. Dobro je, da nabira izkušnje in nastopa na čim več tekmah svetovnega pokala. Smuk trening ji je prišel zelo prav. Zelo napreduje iz vožnje v vožnjo. Zaradi majhne količine treninga smuka od nje ne smemo pričakovati, da pelje na limitu. Mora se še veliko naučiti. Na slalomu pa je z visoko štartno številko pokazala dobro vožnjo, sem zadovoljen z njeno vožnjo,″ je dejal trener Denis Šteharnik.


Rezultati: Svetovni pokal .: Val d’Isere :. Alpska kombinacija (ž)


Leave a Comment