Matija Liška: “Telemark smučarji nismo drag šport”

Le še nekaj dni nas loči od tekem svetovnega pokala v telemark smučanju na Soriški planini. Preizkušnje so bile sicer najprej na sporedu na Senožetih, a so vremenske razmere tudi tokrat precej zahtevne za izvedbo prireditve. Organizator je vseeno trdno odločen, da bo svetovni telemark eliti zagotovil kar se da dobre pogoje za nastope, med vsemi udeleženci pa bomo lahko spremljali tudi štiri slovenske fante – Luko Pintarja, Saša Aleša, Jureta Aleša in Roka Šmejica. Tekme v disciplini šprint so na sporedu v soboto, nedeljo in torek, s starti prvega teka ob 10.00.


Telemark reprezentanca [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Ulaga za podporo telemark smučanja

Veseli nas, da so z nami na novinarski konferenci tudi športniki iz discipline telemark. Zavedamo se, da je na SZS kar nekaj disciplin, ki medijsko kotirajo zelo visoko. Telemark je nekoliko manj popularen, a ima ravno tako velike uspehe, predvsem v zadnjih sezonah, zato bomo budno spremljali vaše nastope. Upam, da bo velik tudi obisk in zanimanje medijev, saj gre za domačo tekmo na najvišjem nivoju. Pri telemarku gre za posebne vrline, ki jih je treba obvladati in v ozadju je veliko trdega dela in fantje si vsekakor zaslužijo, da dobijo primerno podporo,” se zaveda predsednik Smučarske zveze Slovenije (SZS) Primož Ulaga.


Primož Ulaga [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Pol prefesionalci so dobili nogo

Glavni trener Matija Liška se je v letošnji sezoni odločil za nekoliko drugačen pristop. Ekipo je zmanjšal, saj je mnenja, da se je športu potrebno posvetiti stoodstotno. “Letos smo se odločili za pristop pri katerem ekipa ni več tako velika. V preteklih letih se je pokazalo, da s tistimi fanti, ki so v temu športu na pol, ni več perspektivno delati. Delalo se je na pol profesionalno. V prejšnji sezoni in v tej smo sestavili neke pametne okvirje in zdaj so z nami tisti fantje, ki si res želijo nastopati, ki imajo motivacijo in ki so popolnoma pri stvari čez celotno sezono. Luka Pintar je že nekaj let najboljši tekmovalec in tudi v tej sezoni od njega pričakujemo največ. Deveto mesto Saša Aleša na MSP je pokazatelj, da ima potencial za prihodnja leta, mlajši brat Jure Aleš, pa je bil lani na MSP deseti v klasiku in tudi on predstavlja ta okvir, ki smo si ga zastavili. Pred kratkim se nam je pridružil tudi Rok Šmejic. Da še enkrat povzamem, Luka je star 25, Sašo 20, Jure 17, Rok 16, naša ideja je bila torej narediti mlado ekipo,” je dejal Liška in predstavil tudi cilje pred novo sezono: “Glavni cilj sezone je svetovno prvenstvo v španskem Espotu, kjer zagotovo pričakujemo medaljo. Tam bodo tri tekme, konkurenca bo močna, a cilj je zagotovo medalja. Enako velja za Mladinsko svetovno prvenstvo, ki bo sredi februarja v Chamonixu. V Franciji bomo imeli v ognju tri železa in mislim, da imamo možnosti za stopničke. Vemo, da prihajamo iz hiše, ki ima veliko športov in vemo, da prihajamo v konkurenco športov, s katerimi se težko merimo in da naši rezultati ne štejejo toliko kot rezultati drugih športnikov. Zato imamo veliko motivacije poseči po visokih uvrstitvah in tako dobiti pomembnejše mesto. Vemo, da smo majhni in manj vidni, a po drugi strani so naši treningi in program dosti vezani na Slovenijo. Predvsem poleti se da tu veliko narediti. Z majhnimi sredstvi se da narediti dobre rezultate. Nismo drag šport.” Pri sestavi mlade ekipe je Liška pogledoval tudi proti Olimpijskim igram leta 2018, kjer bo ekipa ravno prava za doseganje vrhunskih rezultatov.

Tekaško fantje napredovali

V ekipi vlogo trenerja za smučarski tek opravlja Jure Okršlar. Po njegovih besedah so fantje v zadnjih dveh letih naredili izjemen napredek. “Poudarek je bil najprej na tehnični pripravi, potem pa še na specialni hitrostni vzdržljivosti v teku na smučeh. Zavedamo se, da v preteklosti na tem področju ni bilo veliko narejenega in da imamo tukaj še veliko rezerv. Mislim, da smo na pravi poti, to kažejo rezultati in meritve s treningov, na tekmah pa bomo videli ali smo res napredovali glede na pretekle sezone,” razmišljala Okršlar.


Matija Liška [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Stalna problematika pomanjkanja terena za trening

Liška je izpostavil tudi nekoliko mačehovski odnos SZS do telemarka. Dejstvo je podkrepil s pomanjkanjem primernih terenov v zadnjih dneh. “V zadnjih tednih so bile snežne razmere nekoliko slabše, tako da nam je zmanjkalo treninga. V času med prazniki in po njih ne moremo dobiti proge, zato apeliram na SZS, da stvari postavi v nek okvir. V primeru alpskih terenov imamo velike težave, zato mora priti do neke sistemske rešitve, SZS nam mora bolj stati ob strani.

Pintar želi zmagati

Najboljši tekmovalec Luka Pintar si v letošnji sezoni želi zmagati. Dejansko mu v uspešni karieri manjka le še to. “Zelo sem vesel, da je šla ta zgodba v to smer. Tu sem že pet let in prej je bilo vse bolj po domače. Odkar je zraven Matija, ki se je odločil, da bo zadevo resno vzel v roke kot trener, se je veliko naredilo. Že lansko sezono je bil viden napredek, čeprav rezultatsko mogoč ni toliko viden. Moramo se zavedati, da je vsako leto konkurenca močnejša, vsako leto je težje priti višje. Moram reči, da smo naredili dobro delo skozi poletje in v zadnjem času. Zadnji treningi kažejo na to, da sem dobro pripravljen. Če mi na prvi tekmi pri nas v soboto uspeta dve vožnji brez napak, mislim, da rezultat ne more izostati. Ta uvrstitev mora biti visoka, nekje med peterico. Kar se tiče Svetovnega prvenstva moramo imeti za cilj medaljo, drugače lahko kar ostanemo doma. Vemo kaj se dogaja na SP in cilj je medalja,” se je razgovoril Pintar.

Bolj redko besedna pa sta bila brata Aleš. “Zadovoljen sem z rezultati v pretekli sezoni, letos pa načrtujem, da jih še izboljšam, saj smo poleti res veliko trenirali. Kar se tiče Mladinskega svetovnega prvenstva pa upam napovedati kolajno,” so bile besede Saše Aleša, Jure Aleš pa ga je dopolnil: “Glede na to, da je to šele moja druga sezona, nimam ne vem kako visokih ciljev, a mislim, da sem od lanske kar precej napredoval, koliko bomo pa videli na naslednjih tekmah.

Leave a Comment