Matjaž Zupan: “Tina postavila letvico zelo visoko”


Slovenska nordijska ekipa Oslo 2011 [foto: Klemen Zibelnik]

Na svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah v norveški Oslo bodo poleg deklet, ki bodo nastopila drugič v zgodovini, odpotovali tudi skakalci. Slovenska ekipa bo štela pet mož – Jernej Damjan, Peter Prevc, Robert Kranjec, Jurij Tepeš in Mitja Mežnar. Glavni trener Matjaž Zupan se bo na podlagi uradnih treningov odločil, katera četverica bo nastopila na posamezni tekmi.

Najprej bi rad izkoristil priložnost in bi čestital Tini Maze in njeni ekipi za zgodovinski uspeh na svetovnem prvenstvu. Postavili so nam visoke cilje, a ob tem smo zelo uživali. Uspeh smo spremljali v Avstriji in ko so nas spraševali, katera je najboljša Avstrijka, smo z zadovoljstvom odgovarjali, da je takoj za Slovenko,” se najverjetneje nedosegljive medalje zaveda Zupan. “Na začetku sezone smo si zadali cilj, da na svetovnem prvenstvu osvojimo rezultat enkrat do šestega mesta, dvakrat do dvanajstega mesta in z ekipo enkrat do petega in enkrat do šestega mesta. Te cilje bomo ohranili in jih ne bomo spreminjali, ne glede na to, da vemo, da sezona ni šla povsem po naših željah. Občasno smo naredili lepe rezultate kot ekipa in kot posamezniki, a nismo dosegli pike na i. Zakaj torej ostajamo na istih ciljih? Predvsem zato, ker nam to daje nov izziv, ker nas to žene naprej. S tem želimo pokazati, da hočemo bolj proti vrhu, obenem pa smo realni in če naredimo svoje skoke, so ti cilji realno dosegljivi. Dejstvo je, ne glede na to, da tudi če ne bi povsem izpolnili teh ciljev, kar je lahko povsem realno, to ne bo katastrofa in zato ne bomo nič manj vredni. Vem, da imajo fantje še veliko pred sabo in da sezone še ni konec. So v dobri pripravljenosti in včasih nam zelo malo manjka in te cilje lahko dosežemo tudi v nadaljevanju sezone na drugih tekmovanjih,” je dejal Zupan.

Slovenska ekipa se je na svetovno prvenstvo pripravljala v dveh delih. Robert Kranjec, Jurij Tepeš in Jernej Damjan so odšli na polete v norveški Vikersund, Peter Prevc in Mitja Mežnar pa sta se ta čas pripravljala doma, kjer sta opravljala fizične treninge in tudi tehnične na skakalnici v Kranju. Ekipa se je nato znova združila v Ramsauu. “Za nekatere je bilo težko ob preskoku z največje letalnice na svetu na 90 metrsko. A morali smo se vrniti na tako napravo, saj nas prve tekme čakajo na mali skakalnici. Nekaterim je prehod uspel zelo hitro, seveda pa smo vmes trenirali tudi na kondiciji. To nam je tudi uspelo, saj se vidi, da so tekmovalci na dobrem nivoju – so skočni, elastični, kar je zelo dober pokazatelj. Smo pozitivni, imamo izziv in v Oslo odhajamo z optimizmom.” je zaključil Zupan.

Res je, da moje predstave malo nihajo, a vedno nisem sam kriv za to. Saj veste kako je pri nas, ko se pogoji hitro obrnejo. V Vikersundu je skakalnica res narejena za prave letalce in jaz, če ne skačem res 100%, se nekako nisem znašel na tej napravi. Ko smo prišli v Ramsau, sem se hitro našel in sem prikazal zelo solidne skoke, vsaj po svojih občutkih. Na svetovno prvenstvo tako odhajam z dobrimi občutki in optimizmom ter tudi z željo po dosegu lepega rezultata. To je le svetovno prvenstvo, priložnosti ni veliko in zelo vesel bi bil, če mi uspe priti med prvih petnajst. Vem da sem tega sposoben, a če bo še kaj več, bom vesel še toliko bolj,” je svojo formo opisal Jernej Damjan.

Dodatnega pritiska ne čutim pred svetovnim prvenstvom, saj sem lani že nastopil na olimpijskih igrah, ki so še nivo višje od tega. Forma je na visokem nivoju, čeprav skoki še niso povsem perfektni. A sem zelo blizu temu, tudi na pripravah v Ramsauu sem kljub nizki hitrosti letel kar zelo dobro,” je dejal Peter Prevc. Robert Kranjec si želi predvsem, da se mu na prvenstvu vse poklopi in v danem trenutku prikaže najboljše skoke.

Jurij Tepeš je v letošnji sezoni storil korak naprej v primerjavi s prejšnjo: “Letos skačem na dosti visokem nivoju zame. Storil sem korak naprej v primerjavi s prejšnjimi sezonami in na tem prvenstvu bi rad skočil v skladu s svojimi zmožnostmi – torej tako kot sem skakal v celotni sezoni. Tega bom zelo vesel.” Podobnega mnenja je bil tudi Mitja Mežnar: “Cilji se višajo kljub temu, da sam ne rastem več. Zadnje priprave v Ramsau so mi uspele zelo dobro. Storil sem velik korak naprej tudi glede tehnike, kjer sem imel največ težav tekom sezone. Na svetovno prvenstvo odhajam zelo pozitivno in tega se zelo veselim, saj sem videl, da so skoki lahko dobi in me zelo dobro nese, saj sem začel izkoriščati svojo višino.


Fotogalerija: 21.02.2011, Novinarska konferenca


Leave a Comment