Mattu zlato, Valenčič enajsti

Tekme alpskih smučarjev na olimpijskem prizorišču v Sočiju so sklenili slalomisti. Do naslova prvaka je prismučal Avstrijec Mario Matt, Marcel Hirscher Rusijo zapušča »le« s srebrom, bron pa je osvojil mladi Norvežan Henrik Kristoffersen.

Matt je bil edini, ki je od konkurence odskočil že na prvi progi in imel pred Švedom Myhrerjem, ki je imel drugi čas, 45 stotink prednosti. Preostali vrhunski slalomisti se na razmočenem snegu niso znašli. Zdelo se je, da bo Marcel Hirscher, tako kot na veleslalomu, presenetljivo ostal tudi brez slalomskega odličja. 24-letnik iz Annaberga je smučal pregrobo in si privozil več kot sekundo zaostanka, kar je pomenilo deveti čas. Daleč zadaj sta bila tudi Neureuther in Pinturault, v igro za prva tri mesta pa so se nepričakovano vmešali Stefano Gross, Matthias Hargin in Jean-Baptiste Grange. A trojica, vsaj v zadnji sezoni svetovnega pokala, ne slovi po konstantnosti, zato je bilo realno verjeti, da bodo na tako pomembni tekmi, kot je olimpijska, težko prikazali dve vrhunski slalomski vožnji.


Matt je ugnal tudi v zadnjih sezonah izjemnega Hirscherja [foto: FIS]

Kljub zahtevnim snežnim razmeram – visoke temperature so snežno površino v zadnjih štirinajstih dneh močno zmehčale – je odlično smučal tudi Mitja Valenčič. Na svojih zadnjih olimpijskih igrah v karieri je zabeležil 11. mesto. To za 36-letnika ni najboljši olimpijski rezultat, pred štirimi leti je bil namreč šesti, je pa to njegova najboljša uvrstitev letošnje zime. Žan Kranjec in Klemen Kosi, ki sta ob Valenčiču zastopala slovenske barve, sta odstopila na prvi progi.

Poleg neugodnih vremenskih razmer je zahtevnost tekme povečala druga proga, ki je bila prava uganka za številne smučarje. Selektivno postavitev si je zamislil Ante Kostelić, proga pa je med najboljšo trideseterico po prvem delu terjala kar 12 odstopov. Tako olimpijado brez slalomske uvrstitve zapuščajo tudi Felix Neureuther – Nemec razmišlja celo o koncu kariere – Alexis Pinturault, Andre Myhrer, Jean-Baptiste Grange in Manfred Mölgg.

Brezkompromisen napad na zlato je pripravil Hirscher, ki je bil s svojim nastopom le delno zadovoljen. Vse skupaj je namreč zadostovalo le za srebro. Izkušeni Mario Matt je namreč, kljub temu da je imel na progi precej težav, uspel zadržati veliko prednost iz prve vožnje. Zato je bil s svojim skokom po rezultatski lestvici veliko bolj kot avstrijski zvezdnik zadovoljen Kristoffersen. 19-letni Norvežan, ki je zmagal na zadnji slalomski tekmi v svetovnem pokalu pred olimpijskimi igrami, se je na tretje mesto povzpel s 15. mesta po prvi vožnji. Na nehvaležnem četrtem mestu pa sta na koncu pristala Stefano Gross in Fritz Dopfer.


Rezultati: Olimpijske igre .: Soci :. Slalom (m)


Leave a Comment