Mešana ekipna tekma Norvežanom, Slovenci sedmi

V norveškem Lillehammerju se je končala premierna ekipna mešana tekma svetovnega pokala. Novost je bila med tekmovalci dobro sprejeta, saj je v smučarske skoke prinesla svežino. Na tekmovanju sta izmenično nastopili dve dekleti in dva moška predstavnika. Zasedba v Lillehammerju je bila dobra, saj je nastopilo kar 13 reprezentanc, povečini z najboljšimi tekmovalkami in tekmovalci. Slovenska trenerja Goran Janus in Matjaž Triplat sta v ekipo uvrstila Majo Vtič, Matjaža Pungertarja, Evo Logar in Peter Prevc.


Matjaž Pungertar [foto: GEPA]

Če smo bolj natančni je bila mešana ekipna tekma dvakrat na sporedu že v okviru poletne velike nagrade in sicer v francoskem Courchevelu (deveto mesto) in v nemškem Hinterzartnu (peto mesto).

Za Slovenijo je pričela Maja Vtič, ki je skočila 85,0 metra, in po prvi seriji naši reprezentanci priborila osmo mesto. Matjaž Pungertar (82,0 m) je za njo nastopil podobno ter našo ekipo popeljal mesto nižje. Eva Logar (93,5) in Peter Prevc (95,0) sta Sloveniji po prvi seriji zagotovila četrto mesto in s tem finalni nastop. Po “prvem polčasu” je vodila Norveška pred Japonsko in Italijo.

Tudi v finalu so tekmovalci nastopili v zahtevnih vremenskih razmerah, vendar smo bili kljub temu deležni nekaj lepih daljav. Vtičeva (89,5) in Pungertar (92,0) sta svoj nastop popravila, a tega žal nista storila Logarjeva (83,0) in Prevc (76,5). Tako je Slovenije na koncu osvojila sedmo mesto.


Maja Vtič [foto: GEPA]

Trenerja pričakovala več

Za nami je težka tekma. Priznamo, da smo si obetali več. Vsak tekmovalec in tekmovalka je sestavil en soliden skok in v drugem skoku napravil grobo napako. Tem napakam se bomo posvetili in jih minimalizirali, kar bo dovolj za najvišja mesta. Osebno gledam, da je še veliko rezerv, ki jih bomo odpravljali. Bile so težke razmere za nastop, vendar se na to ne bi oziral. Vedno stremim na samo tehnično izvedbo skokov,” je po tekmi menil glavni ženski trener Matjaž Triplat ter dodal, da je pred tekmo mešanih ekip lepa prihodnost: “Predvsem nova formula, ko so dekleta pričela tekmovanja, fantje nadaljevali, znova dekle in na koncu fantje. Tako nastane več nepredvidljivih situacij. Na ta modul tekmovanja so zelo dobri odmevi.

Med tekmo je kazalo veliko bolje. Končali smo tam, kjer smo tekmo tudi pričeli. Zadovoljen nisem, razočaran pa tudi ne. Konec koncev je bil cilj popraviti Courchevel in priti v finale, kar nam je tudi uspelo. Peter v finalnem nastopu poskusil nekoliko izboljšati svoj nastop. Razmere sicer ni imel najboljše, vendar so smučarski skoki šport v naravi,” pa je tekmo ocenil moški trener Goran Janus.


Norvežani so se razveselili domače zmage [foto: GEPA]

Zmaga domačinom

Najboljšo predstavo je prikazala Norveška (Maren Lundby, Tom Hilde, Anette Sagen, Anders Bardal) z 983,1 točkami, druga je bila Japonska (Yuki Ito, Yuta Watase, Sara Takanashi, Taku Takeuchi) z 966,0 točkami, tretja pa bila Italija (Elena Runggaldier, Andrea Morassi, Evelyn Insam,Sebastian Colloredo) z 899,0 točkami. “Slaviti prvo zmago v sezoni na domačih tleh pomeni za nas enkraten tekmovalni dan. Vsi smo nastopili na visokem nivoju,” je dejal Tom Hilde. Predstavnica drugouvrščene Japonske Sara Takanashi pa je menila: “Razmere so bile danes težke, vendar sem uspela prikazati dve dobra skoka. Zadovoljna sem in se že veselim jutrišnje posamične preizkušnje.

Morda prvi favoriti za zmago Avstrijci so zaradi diskvalifikacije Andreasa Koflerja (neustrezen dres) na 12. mestu ostali brez finala. Ob skakalnici Lysgardsbakken se je zbralo zelo malo gledalcev, ki so se odločili v živo spremljati uvodno preizkušnjo letošnje sezone.


Rezultati: Svetovni pokal .: Lillehammer :. Uradni rezultati
Izjava: Matjaž Triplat (.mp3)
Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment