Mesec dni do tekem skakalk na Ljubnem

Kristalna palača v BTC-ju je gostila naše smučarke skakalke, ki nastopajo v svetovnem pokalu in bodo tekmovale tudi na preizkušnjah v Ljubnem, ki bodo na sporedu 11. in 12. februarja. Naše športnice in strokovno vodstvo so spregovorili tudi o zadnjih tekmah, na katerih so skakalke zabeležile nekaj zelo dobrih rezultatov.


Matjaž Triplat, Primož Peterka, Katja Požun, Maja Vtič, Špela Rogelj, Anja Tepeš in Eva Logar [foto: Matevž Peršin/SZS]

Zbrane novinarje je najprej nagovoril Ljubo Jasnič, predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo: “Človek je vesel, da je lahko na tem položaju, ko pride na tiskovno konferenco in vidi takšno zanimanje za ženske skoke. Ko prideš na vhod in zagledaš plakate, katerih nisi bil navajen, ne moreš verjeti, da je lahko zadeva tako dobro pripravljena, kot jo je pripravila ekipa BTC-ja, ki je pravzaprav leva in desna roka celotnega zagona in svetovnega pokala na Ljubnem. Kar se mene tiče, kot predsednika zbora in odbora, smo delo opravili v pripravljalnem času, se pravi pred novim letom. Dogovore s sponzorji imamo do Olimpijskih iger v Sočiju, ker mislimo, da bo ta ekipa, na katero sem izredno ponosen, v dobrih pogojih še napredovala. Soči je naš glavni cilj in mislim, da bomo do takrat tako dobro pripravljeni, da bomo presenetili slovensko javnost. Moja želja pa je tudi, da bi imeli svetovni pokal na velikanki, in mislim, da je glede na hrabrost deklet to povsem mogoče.

Direktorica Smučarske zveze Slovenije (SZS) Barbara Kürner Čad je pohvalila zavzetost ekipe: “V letošnji sezoni smo se srečali tudi s svetovnim pokalom v skokih za ženske in mislim, da bo to še dodatno popestrilo to disciplino. Seveda smo zelo veseli, ker naša dekleta dosegajo odlične rezultate, kar je dobra popotnica za naprej tudi za Olimpijske igre v Sočiju. Vsa pohvala gre trudu in naporu organizatorja v Ljubnem, mislim, da so se odlično pokazali, in sigurno bosta tekmi dobro izpeljani. Ekipi želim veliko uspehov še naprej.

Kar Planica pomeni za moške, bo Ljubno pomenilo za ženske

Organizatorji si nadejajo množičnega obiska. O pripravah je spregovoril predsednik OK Ljubno, Rajko Pintar: “Zelo se že veselimo nastopov na Ljubnem. Kar Planica pomeni za moške, bo Ljubno pomenilo za ženske. To nam priznava Walter Hofer in Chika Yoshida, ki vodi ženski svetovni pokal. To, da smo dobili te tekme je plod sedemletnega dela in tekmovanj na nivoju celinskega pokala. Seveda je pred nami težka naloga. Novinarjem zagotavljamo, da bomo naredili vse, da bodo pogoji za delo najboljši. Naši topovi bruhajo sneg predvsem ponoči in skakalnica je že zdaj odeta v belo, tako da posebnih težav s pripravo skakalnice ne bo. Pričakujemo od 3 do 5 tisoč gledalcev na dan, kar je velika številka in kar nas dela drugačne od ostalih prirediteljev po svetu. Tekme bodo drugačne tudi zaradi našega pokrovitelja BTC-ja, brez katerega tekem finančno in kadrovsko ne bi mogli izpeljati. Zelo dobro smo sodelovali tudi s SZS in rad bi se zahvalil vsem, ki so nam pomagali. Dekletom bomo seveda poskušali skakalnico pripraviti za preizkus, obljubljamo pa jim, da bomo na Ljubnem za njih dobro poskrbeli.

Ekipa bo pogrešala Uršo Bogataj

Glavni trener ženske A reprezentance Matjaž Triplat je analiziral pretekle tekme, kjer so naša dekleta izvrstno nastopila: “Predvsem uvodna tekmovanja so se odvijala v težkih pogojih, prva tekma v Lillehammerju z močnim vzvratnim vetrom, v Hinterzartnu pa so bile močne spremembe smeri vetra. Samo ozračje v Srednji Evropi je nestabilno, kar se pozna na skakalnicah. Kar se nastopov tiče, sem bistveno bolj zadovoljen, da gre naša tehnična struktura gibanja v pravo smer, ne samo rezultati. A zavedamo se, da lahko pridemo samo tako višje in tako bomo konkurirali za najvišja mesta, kar nas najbolj zanima. V Val di Fiemme jutri odpotujejo Katja Požun, Špela Rogelj in Maja Vtič, Anja Tepeš bo ostala doma na treningu, pogrešali pa bomo tudi Uršo Bogataj, ki bo nastopila na mladinskih olimpijskih igrah v Innsbrucku.

Malenkosti ki manjkajo pri skokih, so po mojem predvsem v glavi. Na eni tekmi nisem skupaj spravila dveh zelo dobrih skokov. Tekme sem doživela pozitivno in sem vesela, da sem se vrnila nazaj v smučarske skoke, zelo uživam. Cilji so, da se še izboljšam in da bom zdržala čez zimo,” je menila Katja Požun, ki je v Hinterzartnu na drugi tekmi vknjižila šesto mesto. Med deseterico se je uvrstila tudi Maja Vtič in s tem prebrodila manjšo krizo: “Krizo sem dala skozi, na srečo ni trajala dolgo. V bistvu sem prišla na soliden nivo skakanja, odpravljam manjše napake, ki se sicer še pojavljajo. Sem zadovoljna s temi rezultati. Konkurenca je premagljiva, vidi se, da je več tekmovalk sposobnih priti na vrh, kar mi je všeč. Sem v fazi, ko se forma dviguje.

Leave a Comment