Mikaela Shiffrin do nove zmage, Drevova med deseterico

Dekleta, ki nastopajo v svetovnem pokalu, so se v Semmeringu v Avstriji pomerila na veleslalomski preizkušnji. Tekma, ki je bila prvotno predvidena pred tednom dni v francoskem Courchevelu, a je bila zaradi premočnega vetra odpovedana, se je tokrat začela ob 10.00 uri. Na startu preizkušnje je bila tudi četverica naših smučark.

S progo Panorama je v prvem teku najbolje opravila Američanka Mikaela Shiffrin (59.91), najbolj pa sta se ji približali Italijanki Manuela Moelgg in Marta Bassino, ki sta zaostali 27 oziroma 49 stotink sekunde. Naša najboljša veleslalomistka Ana Drev, ki je danes nosila startno številko 2, je prikazala zelo dober nastop, ki jo je popeljal na sedmo mesto, s tem, da je njen zaostanek za Shiffrinovo znašal 0.96 sekunde.


Mikaela Shiffrin je slavila novo zmago [foto: GEPA]

Dobro so se odrezale tudi ostale tri slovenske predstavnice, ki so nosile startne številke od 31 do 38. Zmagovalka štirih tekem svetovnega pokala Ilka Štuhec je odlično formo prenesla tudi v to disciplino ter z zaostankom 1.58 sekunde prišla na 23. mesto. 17 stotink dlje je za nastop potrebovala Tina Robnik in v drugi tek odšla s 25. časom, žal pa se je finale izmuznilo Katarini Lavtar. Le-ta je z zaostankom 2.08 sekunde zasedla 31. mesto in tako nov nastop zgrešila za samo 5 stotink.

Tini napad v drugem teku ni uspel po željah, a je na koncu le prišla do točk, saj je osvojila 27. mesto. Ilka je smučala nekoliko hitreje od reprezentančne kolegice, napaka pred prihodom v zadnjo strmino pa ji je vzela kar nekaj časa. Preizkušnjo je sklenila na 26. mestu in tako drugič v karieri prišla do veleslalomskih točk svetovnega pokala.

Shiffrinova daleč pred ostalimi

Ana se je tudi v drugo odrezala zelo dobro. Ob prihodu v cilj je prišla na drugo mesto, nato pa so jo prehitele štiri tekmice. Do zmage je prišla Shiffrinova, Francozinja Tessa Worley se je iz povzpela iz šestega na drugo mesto, Moelggova pa je bila tretja. Drevova je z današnjim šestim mestom izenačila najboljši rezultat sezone, v kateri je bila kar štirikrat zapored uvrščena med najboljših deset.

Ana je po tekmi dejala najprej spregovorila o razmerah na terenu: “‘So bile kar specifične razmere. Včeraj je bilo precej mehko, danes ponoči pa je bilo precej mrzlo, tako da je bilo zato ledeno, kar malo nenavadno ledeno. Bila je takšna podlaga, ki je zdržala tudi za visoke številke,” nato pa še o sami novi odlični uvrstitvi: “Super, jaz sem z rezultatom zelo zadovoljna. Princip smučanja je bil na takšnem nivoju, kot sem si ga želela. Poskusila sem maksimalno napasti, s tekmo sem lahko zadovoljna. Zgornji del, ki je bil ravninski, je bil v drugem teku postavljen bolj naravnost, in ta mi ni uspel najbolje, tam sem izgubila kar dosti časa. A nekje pridobiš, nekje izgubiš.

Na vprašanje, če je zadovoljna s tem, da bo jutrišnja veleslalomska tekma na istem prizorišču, pa je odgovorila: “Mogoče niti ne bi bilo slabo, da bi bila kje drugje. A vseeno, teren tu se mi ne zdi pretirano težak. Glede na današnji rezultat in samo smučanje se veselim tekme. Pot nekako poznam, jutri bo še enkrat podobno, tako da je v redu, da je še ena tekma.

Ilka v prvem nastopu naredila več napak

O svojem nastopu je za tem spregovorila še Ilka: “Prvi in drugi tek niti nista bila tako različna. Že v prvem teku sem naredila nekaj napakic, v drugem teku pa mi je tista večja napaka vzela kar nekaj časa. A na splošno je kar spodbudno, ja, v redu.

Denis Šteharnik, odgovorni trener za tehnične in hitre discipline za svetovni pokal, je o nastopu Slovenk rekel: “To je super rezultat Ane Drev. Pokazala je, da je lahko blizu najboljših oziroma čisto zraven tudi pri taki postavitvi, ki ji drugače ne odgovarja, to je predvsem v prvem teku. Dobro je, da je to dokazala nam in sama sebi, tako da sem s tem zelo zadovoljen. V finalu so bile skoraj vse štiri punce, kar bi bil enkraten dosežek za ekipo. Katarini je malo zmanjkalo. Drugače pa lahko rečem, da smo imeli kar precej smole v drugem teku. Tina je že na vrhu povozila kamenček, robnik se ji je ”zatopil” in ni mogla dobro smučati do konca, saj ji je levo smučko dobesedno odnašalo. Ilka je bila dobro na poti, a je žal naredila napako, tako da je izgubila precej časa. Za Ano Drev lahko rečem v redu, za ostale punce pa vem, da so lahko boljše in to bomo poskušali pokazati jutri.

Ilkin trener Grega Koštomaj pa je dogajanje v Avstriji pokomentiral: “V bistvu je zelo dobro smučala. Razen tiste napake, je bila to kvalitetna vožnja. Sicer bi lahko pokazala več napadalnosti, ki pa pride s sigurnostjo. Nismo najbolj domači na takšnih podlagah, kot je bila tu, saj imamo redko priložnost dobiti tako kvaliteten teren. Kljub vsemu smo zelo zadovoljni z uvrstitvijo v točke, tako da gremo z dvignjeno glavo v jutrišnji dan. Za jutri napovedujejo nov sneg, a upamo, da bo podlaga takšna kakršna je, da bo tudi višjim startnim številkam omogočala dobre vožnje. Ne bo kakšnih posebnih napotkov, z večjo sigurnostjo je treba še bolj napasti in to je to.


Rezultati: Svetovni pokal .: Semmering :. Veleslalom (ž)
Izjava: Ana Drev (.mp3)
Izjava: Ilka Štuhec (.mp3)
Izjava: Denis Šteharnik (.mp3)
Izjava: Grega Koštomaj (.mp3)


Leave a Comment