Myhrer dobil uvodno slalomsko preizkušnjo

Švedski slalomist Andre Myhrer novo sezono začenja tako, kot je lansko zaključil ‒ z zmago. Na domačem skandinavskem snegu se je dobro znašel, saj je bil v Leviju na obeh progah najhitrejši. Kos mu ni bil niti Avstrijec Marcel Hirscher, ki je bil drugi. Družbo na odru za zmagovalce jima je delal še Myhrerjev rojak Jens Byggmark.

Myhrerja tudi megla ni ovirala na poti do nove zmage [foto:GEPA]

Na prvi slalomski progi je bil najhitrejši prav Myhrer, ki je lani v senci dvoboja med Hirscherjem in Kostelićem na koncu kar nekoliko presenetljivo osvojil mali slalomski kristalni globus. Prav veliko za njim ni zaostal Marcel Hirscher, na tretje mesto pa se je uvrstil še en Šved Jens Byggmark.

Precej izkušenih slalomistov je razočaralo. Morda tudi zaradi nekoliko slabše vidljivosti, ki jo je povzročala gosta megla. Tako so finalno vožnjo komaj ujeli nekdanji avstrijski as Reinfred Herbst, Italijan Giulliano Razzoli, pa tudi Mitja Valenčič, sicer 14. slalomist lanske sezone. 27. mesto po prvi vožnji je bilo zagotovo veliko slabše, kot je pričakoval. Matic Skube in Miha Kürner sta bila še počasnejša in trideseterice nista ujela. Kljub temu pa je proga dopuščala tudi tekmovalcem z višjimi startnimi številkami dobre rezultate. Tako se je recimo Italijan Manfred Moelgg, ki je tudi v Söldnu s tretjim mestom v veleslalomu pokazal dobro formo, uvrstil na četrto mesto. Za še večje presenečenje je poskrbel ruski tekmovalec Aleksander Korošilov. S startno številko 45 je dosegel peti čas in za vodilnim Myhrerjem zaostal nekaj več kot pol sekunde.

Valenčič je na progi v Leviju naredil precej napak [foto: GEPA]

Proga v Leviju je ena izmed lažjih v svetovnem pokalu za moške, zato tudi razlike med tekmovalci niso bile velike. To je bilo dobra popotnica za razburljivo drugo vožnjo. Pred njenim začetkom se je zadnjič v karieri na progo pognal tudi domači zvezdnik Kalle Palander. Zmagovalec 14 tekem za svetovni pokal je tako svojim navijačem pomahal v slovo.

Svojo priložnost je v finalu najbolje izkoristil Herbst, ki je imel 30. čas. Proga se je zaradi otoplitve precej načela, kar je onemogočilo hitro smučanje tekmovalcev za njim. Avstrijec je tako iz 30. napredoval kar na končno 6. mesto. Zdelo se je, da je tudi Valenčič še dodatno pokvaril svojo uvrstitev iz prve vožnje, a na koncu se je izkazalo, da je vožnja s precej napakami zadostovala za 19. mesto. “Z rezultatom tudi slučajno nisem zadovoljen, delal sem enostavno preveč napak. V prvem teku sem dobro začel, v strmini proti cilju pa sem naredil dve večji napaki, tako da sem imel srečo, da sem sploh ostal v finalni vožnji. V drugem teku pa sem ga že v zgornjem delu, v ravnini polomil. Niso bile take tekoče vožnje, kot bi si jih želel in rezultat je bil temu primeren. Če bi se normalno odpeljal, bi lahko napredoval med deset, toda tudi z drugo vožnjo nisem zadovoljen,” je po tekmi dejal Valenčič. Pri vrhu se stvari niso bistveno spremenile. Hirscher je s kar veliko prednostjo ugnal vodilnega Byggmarka, a na progi Levi Black je bil danes najhitrejši Andre Myhrer. Šved je tako obdržal rdečo majico vodilnega v slalomskem seštevku.

Jurjec: “Škoda za napake”

Trener tehničnih disciplin Marko Jurjec pa je po tekmi dejal: “Zadovoljni smo recimo z Valenčičevim zgornjim delom prve in spodnjim delom druge vožnje. Škoda je za napake, ki so se dogajale, saj so ga veliko stale. Podlaga je bila super, postavitev prve proge pa tako enostavna, da ni bilo praktično nobenega izpada. Na vrhu je stalo najmanj 60 takih tekmovalcev, ki so bili sposobni priti med trideseterico. Vsaka najmanjša napaka je veliko stala in Mitja jih je nekaj naredil in rezultat prvega teka je bil takšen kot je bil. V drugo je šel na polno noter, ampak je zopet prišlo do napake in za tem je ujel ritem šele v drugem delu proge, v strmini. Nekako je videl, da je zraven, samo da mora sestaviti vožnjo brez napak. Matic je rekel, da je narobe ocenil zadevo, da je šel noter preveč na silo. Vse bi moral vzeti bolj sproščeno, bolj na okroglo, tako da bi dobil večjo hitrost, a to mu ni uspelo. Iz tega ritma se je potem težko spraviti in zgodilo se je, da je imel pokvarjeno celo vožnjo. Kuerner pa je za enkrat še prepočasen, saj mu v nobenem delu ni stekla smučka. Proti koncu vožnje je bilo bolje, na vrhu pa je bil prepočasen, tako da bo moral dati skozi še kar nekaj treninga, da bo lahko prišel med trideseterico.

Naslednja slalomska preizkušnja bo na sporedu v začetku decembra v Franciji.


Rezultati: Svetovni pokal .: Levi :. Slalom (m)
Izjava: Mitja Valenčič (.mp3)
Izjava: Marko Jurjec (.mp3)


Leave a Comment