Na domačem terenu slavil Pinturault

Francoske Savojske Alpe je v zadnjem tednu zajela obilica snežnih padavin. Organizatorji obeh tekem za moške v Val d’Iseru, ki leži tik ob meji z Italijo, so se morali za njuno izvedbo močno potruditi. Razmere za tekmovanje so bile prav zaradi novozapadlega snega na meji regularnosti. Proga je bila neutrjena in že po prvi peterici tekmovalcev se je predrla. V danih razmerah se je najbolje znašel domačin Alexis Pinturault, ki je zmagal pred Nemecm Felixom Neureutherjem in Avstrijcem Marcelom Hirscherjem.


Alexis Pinturault je slavil na slalomu v Val d’Iseru [foto: GEPA]

Po prvem delu dvojno avstrijsko vodstvo

V prvi vožnji, ki jo je postavil nemški trener, je zablestel Marcel Hirscher. 23-letniku se je presenetljivo najbolj približal Manfred Pranger, postavitev svojega trenerja pa je izkoristil Felix Neureuther, ki je za Hirscherjem zaostajal 27 stotink. Zmagovalec Levija Andre Myhrer je bil šele 12. Z zaostankom nekaj manj kot sekunde in pol si je s 14. mestom dobro izhodišče pred finalom zagotovil tudi Mitja Valenčič. Matic Skube je odstopil, Patrick Jazbec pa je zaostal preveč in bil na koncu 47.

Igra stotink v nočnem finalu

Druga vožnja je zaradi prestavitve tekme na popoldanski termin potekala pod žarometi. Vidljivost je bila tako za vse tekmovalce enaka, ne pa tudi proga. Luknje so bile smučarjem velik izziv. Razlike med tekmovalci so bile majhne, številni pa so se ob prihodu v cilj le čudili slabi uvrstitvi. Med drugimi je na 19. mesto nazadoval tudi Mitja Valenčič, za katerega Val d’Isere nikoli ni bil uspešno prizorišče. Zato je 19. mesto v težkih pogojih lep uspeh. “Mitji je šlo dobro do drugega merjenja vmesnega časa, takrat je bil še spredaj. Do tam ni bilo veliko smučarjev, ki bi bili tako hitri. Danes smo imeli super priložnost, da bi naredili boljši rezultat, tako da sem kar malo razočaran. Vožnja sicer ni bila slaba, saj je približno zadržal pozicijo, a to ni to, kar si želimo. Matic in Patrick sta imela malo možnosti. Le pet tekmovalcev s številkami nad trideset se je uspelo uvrstiti v drugo vožnjo. Tako visoke številke so bile nemogoče. Tu je padlo toliko snega, da se proge ni dalo utrditi,” je po tekmi kratko analizo napravil trener tehničnih disciplin Marko Jurjec.


Mitja Valenčič [foto: GEPA]

Načeta proga pa ni zmotila komaj 21-letnega Pinturaulta, ki je bil po prvi vožni 6. S prednostjo več kot sekunde je ugnal Myhrerja in peterici, ki je še čakala na svoj nastop, postavil (pre)visoko oviro. Niti Hirscher, ki je v lanski sezoni blestel tudi v nemogočih pogojih, tokrat ni uspel izboljšati časa mladega Pinturaulta. Z zaostankom 57 stotink je bil tretji. Med Francoza in Avstrijca pa je prismučal še Neureuther. Za Francoza je to sicer druga zmaga v svetovnem pokalu, februarja letos je namreč dobil že paralelno preizkušnjo v Moskvi.

Idilični Val d’Isere bo jutri gostil še veleslalom, ki pa bo zaradi prevelike količine snega krajši kot v prejšnjih letih.


Rezultati: Svetovni pokal .: Val d’Isere :. Slalom (m)


Leave a Comment