Na načeti progi v Zagrebu se je najbolje znašel Hirscher

Na razmočenem Crvenem spustu, kot se imenuje smučarska proga na Sljemenu nad hrvaško prestolnico, je drugo slalomsko zmago v letošnji sezoni slavil 22-letni Avstrijec Marcel Hirscher. Razočaran je bil spet Ivica Kostelić, ki še nikoli ni uspel zmagati na domačem prizorišču. Tokrat se je simpatični Hrvat moral zadovoljiti s tretjim mestom, na drugo pa se je povzpel Nemec Felix Neureuther. Edini slovenski predstavnik v finalu Mitja Valenčič je izenačil lansko uvrstitev iz Zagreba – bil je 11.


Marcel Hirscher [foto: GEPA]

Slalom v Zagrebu je bila prva tekma za fante v novem koledarskem letu. Potem ko je bilo v začetku decembra na Sljemenu ogromno snega, ga je zadnje dni starega leta počasi zmanjkovalo. Visoke temperature bi skoraj onemogočile izvedbo četrtega slaloma v letošnji sezoni. Pri 4 stopinjah na startu in še eno stopinjo več v cilju so bile razmere res na meji dopustnega. Na startu prve proge je stalo 80 tekmovalcev iz 22 držav, ki so si želeli dobre uvrstitve. A žal proga tega ni dopuščala vsem. Vrstni red prvih štirih smučarjev je bil natančno tak, v kakršnem zaporedju so se pognali na progo. Z minimalno prednostjo desetih stotink je vodil Marcel Hirscher pred Andrejem Myhrerjem in domačinom Ivico Kostelićem. Na luknjasti progi sta se presenetljivo dobro znašla tudi Američan Ted Ligety in Nemec Fritz Dopfer. Slednji si je prismučal 11. čas prve vožnje, Ligety pa celo šestega. Bila sta edina, ki sta se z nekoliko višjo startno številko prebila v ospredje.

Najboljši slovenski slalomist Mitja Valenčič je zabeležil 19. mesto, Skube in Vajdič pa sta bila krepko prepočasna za najboljšo trideseterico.


Najboljši na zmagovalnem odru [foto: FIS]

V finalni vožnji je smučarje pričakala skoraj 20.000 glava množica navijačev. Želeli so si, da zmaga njihov junak Ivica, a mu to ni uspelo. Progo, ki se je spet hitro načela, je zakoličil slovenski trener Marko Jurjec. Izbral je lažjo postavitev in s tem tekmovalcem vsaj malo olajšal delo na razriti progi. Vidnejši skok po lestvici navzgor je uspel Francozu Stevu Missilleru, ki je bil po prvi vožnji 21., potem pa je napredoval na 6. mesto. V letošnji sezoni ta 27-letni Francoz ne v slalomu ne v veleslalomu še ni pokazal nič blestečega, a druga vožnja na Sljemenu mu je odlično uspela. Na koncu se je izkazalo, da se je solidno odrezal tudi Valenčič, ki je iz 19. prišel na končno 11. mesto.

Prva vožnja je bila tista, ki je odločila, da ni posegel višje, a enajsto mesto je za nas zlata vreden rezultat. V prvi vožnji je bilo žal preveč zaostanka, da bi ga nadoknadil v drugi vožnji, čeprav sem v drugem teku zavestno postavil hitro progo, takšno, ki ustreza Mitji. Vseeno smo zadovoljni,” je o nastopu Valenčiča dejal trener Marko Jurjec, o Skubetu in Vajdiču pa: “Matic in Bernard s temi številkami nista imela možnosti za preboj v drugo vožnjo. Videlo se je, da je prvih deset številk krojilo vrh. Pred seboj sta imela izredno težko nalogo. Kar se tiče samih voženj, pa bi rekel, da sta odsmučala tako kot znata.

Smučarje že ta konec tedna čakata tekmi v švicarskem Adelbodnu. V soboto bo veleslalom, v nedeljo pa slalom.


Rezultati: Svetovni pokal .: Zagreb :. Slalom (m)


Leave a Comment