Na novoletni turneji priti čim višje

V prostorih Smučarske zveze Slovenije so se tik pred odhodom slovenski sedmi sili predstavili smučarji skakalci z vodstvom, ki bodo Slovenijo zastopali na bližajoči se 60. novoletni turneji. Glavni trener Goran Janus bo na tekme v Obersdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck in Bischofshofen odpeljal Roberta Kranjca, Jerneja Damjana, Mitjo Mežnarja, Jureta Šinkovca, Petra Prevca in Jurija Tepeša.


Goran Janus, Robert Kranjec, Jure Šinkovec, Jernej Damjan, Peter Prevc, Mitja Mežnar in Jurij Tepeš [foto: Klemen Zibelnik]

Slovenski skakalci so imeli v načrtu trening v Ramsau, vendar so Avstrijci skakalnico zaradi obilice novo zapadlega snega zaprli. Rešitev so našli doma. Pod vodstvom Iva Zupana (vodja panožnega nordijskega centra Kranj) in Tomaža Verdnika (strokovni vodja nordijskih disciplin) so trenerji in prostovoljci v soboto izvedli delovno akcijo in skakalnico v Kranju pripravili za trening. “Pohvalil bi Iva Zupana in Tomaža Verdnika, ki sta zbobnala vse trenerje, da smo pripravili skakalnico za trening. V Kranju smo opravili dve enoti treninga, in sicer včeraj in danes. Fantje so povprečno naredili 16 skokov. Nekatere stvari smo bolje dorekli. Kaj bo to pomenilo na novoletni turneji, pa bomo videli na samem tekmovanju. Na novoletni turneji imamo dva cilja, in sicer: v skupnem seštevku enega skakalce med najboljšo dvanajsterico in enega do dvajsetega mesta. Želimo pa si seveda več,” je pred odhodom na turnejo, kamor se naši fantje odpravljajo v sredo, dejal Goran Janus, ki se je treninga na domači skakalnici zelo razveselil.

Kdo bo skupni zmagovalec novoletne turneje?
Goran Janus: Favoritov je več. Do sedaj smo imeli štiri različne zmagovalce v svetovnem pokalu. Avstrijci so tam, kjer so. Upam, da bo krog zmagovalcev širši.
Robert Kranjec: Deset evrov stavim na Andreasa Koflerja in pet evrov na Andersa Bardala
Jernej Damjan: Andreas Kofler, preseneti pa zna tudi Simon Ammann
Jurij Tepeš: Andreas Kofler ali Thomas Morgenstern
Jure Šinkovec: Kamil Stoch
Peter Prevc: Anders Bardal
Mitja Mežnar: Anders Bardal ali Gregor Schlierenzauer

V letošnji sezoni je najboljšo formo prikazal Robert Kranjec, ki se je dosedanjih uspehov zelo razveselil. “Na novoletni turneji se bom za vsako tekmo posebej osredotočil. Pravico nastopa imamo s šestimi skakalci, kar pomeni, da je večja možnost dobrih rezultatov, če se enemu izmed nas ponesreči nastop.Jernej Damjan in Jurij Tepeš imata podobne težave. Oba sta namreč prikazala po en vrhunski nastop na posamezni tekmi, dveh pa za enkrat še nista uspela prikazati. “Dokazati si moram, da lahko napravim dva vrhunska nastopa. Do sedaj se mi je običajno zgodilo, da mi je uspel le eden. Rad bi odskakal tako kot znam. Želim si, da bi na tekmah naredil več dobrih skokov, ter ne, da se lovim in mi nato uspele le en dober skok. To ni dobro in moram to pomanjkljivost popraviti,” je dejal Damjan. Podobno pa je razmišljal tudi Tepeš, ki je v Engelbergu s šestim mestom vknjižil rezultat kariere: “Rad bi naredil vse skoke čim boljše. Kaj bo to pomenilo med konkurenti, ne morem vedeti. Na turnejo odhajam brez večjih ciljev, želim si le dobre skoke. V letošnji sezoni je to delovalo. Še vedno so prisotna nihanja, ki jih je sicer že nekoliko manj, a so še vedno prisotna. Na tekmi naredim en dober in en slab skok. Dobro, da je prvi skok dober, da sem med najboljšimi tridesetimi. V obratnem primeru bi mi trda predla.


Robert Kranjec [foto: Klemen Zibelnik]

Mežnar pridobil dodatno kvoto

Pripravljal sem se tako kot vsi ostali. Imeli smo nekoliko podaljšan “dopust”, ker smo ostali doma. Bili smo nekoliko več z bližnjimi. Na novoletni turneji nimam večjih ciljev, veliko je že to, da sem se uvrstil v ekipo. Vem, da sem zmožen napraviti dobre skoke. So pa so še vedno nihanja, tako kot pri vseh fantih,” se svojih pomanjkljivosti zaveda Jure Šinkovec, ki bo na novoletni turneji nastopil prvič.

Novoletna turneja
30.12.2011 – Oberstdorf
01.01.2012 – Garmisch-Partenkirchen
04.01.2012 – Innsbruck
06.01.2012 – Bischofshofen

Na podlagi lanskih rezultatov je slovenska javnost več pričakovala od Petra Prevc, a obetavni skakalec na prihodnjih tekmah obljublja več: “V tem času sem svojo formo nekoliko popravil. Na tekmah si želim, da naredim dva normalna skoka, potem pa se bo izšlo za boljše rezultate“. Zaradi odličnih rezultatov na tekmah celinskega pokala je Mitja Mežnar Sloveniji priboril dodatno kvoto, ki jo je po prvi periodi svetovnega pokala izgubil Dejan Judež. “Zelo sem vesel, da sem preko celinskega pokala pridobil dodatno kvoto. S tem se dobil priložnost za novoletno turnejo. Kaj mi bo prinesla turneja, bomo videli. Poskusil bom narediti najboljše skoke,” je menil Mežnar.


Fotogalerija: 27.12.2011, skakalci pred novoletno turnejo


Leave a Comment