Na prvi tekmi sezone zmaga Neureutherja

Po odpovedani prvi tekmi sezone v avstrijskem Soeldnu so se smučarji danes vendarle spopadli za prve točke svetovnega pokala. Na slalomu v finskem Leviju je nastopilo kar 92 tekmovalcev, med katerimi so bili tudi trije naši fantje – Štefan Hadalin, Žan Grošelj in Žan Kranjec.

Pri samem vrhu lestvice je bil boj v prvem teku zelo izenačen, najhitrejši pa je bil Dave Ryding iz Velike Britanije, ki je postavil čas 50.29. S 14. stotinkami sekunde zaostanka je drugo mesto zasedal Nemec Felix Neureuther, še 4 stotinke dlje pa je za vožnjo potreboval Norvežan Henrik Kristoffersen.


Felix Neureuther [foto: GEPA]

Prvi slovenski nastop smo videli pri startni številki 47, ki jo je nosil naš najboljši slalomist Štefan Hadalin. Z vožnjo je začel solidno, žal pa je v srednjem delu proge izgubil nekaj časa, ki ga do cilja ni mogel več nadoknaditi. Z 1.89 sekunde zaostanka za vodilnim je zasedel 41. mesto, od finala pa je bil oddaljen 33 stotink sekunde.

Grošelj se je s progo v Leviju spopadel prvič, na svoje prve točke svetovnega pokala pa bo moral še počakati, saj se je na semaforju izpisal čas +2.74, kar je pomenilo 57. mesto. Kranjec, ki je nastopil kmalu za reprezentančnim kolegom, je imel 15 stotink boljši čas in se tako uvrstil dve mesti pred njim.

Ryding na koncu zaradi odstopa ni uspel priti do svoje premierne zmage, tako da se je le-te veselil Neureuther, ki je za 0.37 sekunde ugnal Kristoffersena. Z drugim časom finalne vožnje se je na stopničke prebil Šved Mattias Hargin, ki je za Nemcem zaostal 45 stotink.

Klemen Bergant, glavni trener tehničnih disciplin, je o nastopih naših tekmovalcev po prvem teku dejal: “Bili so prepočasni, Štefan za 33 stotink, oba Žana še malo več. Že zgoraj v ravnini, čez valove, so delali preveč napak, že tam so si nabrali zaostanek. V strmini je bilo pri njihovih številkah že malo težje za smučati. A kakor sem videl, z njimi še nisem govoril, niso smučali tako kot znajo oziroma kot so že smučali na treningu. A seveda treningi nič ne štejejo, treba je smučati na tekmi, tako da to ni v redu. Videlo se je, da je Levi vsako leto zelo podoben, razlike so zelo majhne. Tu se je treba od vrha do dol peljati zelo na meji in popolnoma brez napake, drugače je izkupiček hitro lahko tak, kot smo ga imeli mi. Je tudi tako, da so imele visoke številke v preteklih letih malo več priložnosti kot danes, a to ni noben izgovor. Vseeno so bili tudi tekmovalci s takimi številkami, kot je na primer Read, ki je prišel na 29. mesto s številko 45. Tako da, dalo se je.

Naslednja preizkušnja svetovnega pokala v tehnični disciplini, natančneje v veleslalomu, je na sporedu 3. decembra v Beaver Creeku v ZDA. Tam bosta naše barve branila Žan Kranjec in Štefan Hadalin, ki se bosta na pot preko Atlantika odpravila 19. novembra.


Rezultati: Svetovni pokal .: Levi :. Slalom (m)
Izjava: Stane Baloh (.mp3)


Leave a Comment