Na Rogli v pomoč tudi kmetje

Kljub muhasti naravi, ki je postregla le s skopimi pogoji za tehnično zasneževanje, je predstavnik Mednarodne smučarske zveze (FIS), odločil, da bo tekmovanje za svetovni pokal v teku na smučeh na Rogli izvedeno v skladu z načrtovanim programom.

FIS inšpekcijo, ki je na Rogli potekala včeraj pozno popoldne, je spremljalo veselo hrumenje snežnih topov. Odločilnega pomena pa je bilo to, da se je na Rogli v zadnjih dneh oz. takoj ko so vremenski pogoji to dopustili, začelo z izdelovanjem tehničnega snega v t.i. deponijo na Mašin žagi. Tako je pripravljenega kar 50.000 m3 snega.


Idilična zimska kolisa na Rogli leta 2009 [foto: Klemen Zibelnik]

V veliki želji, da se tekmovanje izvede prav na Rogli je Mednarodna smučarska zveza sprejela in potrdila nekoliko spremenjeno tekmovalno progo, ki bo tokrat usmerjena bolj proti alpskemu deli smučišč oz. bo nekoliko potekala celo po le-tem.

Na novo začrtani tekmovalni progi bo možno primerno tehnično zasneževanje, saj zemljišče na katerem bo potekala ni vključeno v varovano območje Nature 2000. Del proge bo potrebno pripraviti tudi z navozom tehničnega snega iz omenjene deponije na Mašin žagi.

Ker je v slogi moč, bodo organizatorjem pri tem na pomoč priskočili okoliški kmetje s traktorji ter ekipa združenih slovenskih smučarjev tekačev in ljubiteljev smučarskega teka.

Leave a Comment