Na univerziado 55 športnikov


Reprezentanca [foto: Matej Obu]

V prostorih hotela Arena pod Mariborski Pohorjem potekala tiskovna konferenca slovenske univerzitetne reprezentance in odprave Univerzijade Maribor 2013 na 25. Zimsko univerzijado v turški Erzurum. Več o udeležencih in športih, ki bodo zastopani na 25. Zimski univerzijadi v Erzurumu v pripetem obvestilu za javnost.

Na novinarski konferenci so ob športnikih sodelovali tudi:
Tone Vogrinec, predsednik Organizacijskega odbora Univerzijade Maribor 2013
dr. Otmar Kugovnik, predsednik Slovenske univerzitetne športne zveze
David Stonič, predsednik Curling zveze Slovenije
Matjaž Žargi, v.d. direktorja Hokejske zveze Slovenije
Franci Petek, športni direktor za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo pri Smučarski zvezi Slovenije in dvakratni udeleženec Univerzijade.

Glede na imena športnikov, ki bodo potovali v Turčijo in bodo Slovenijo zastopali v osmih športih lahko veliko pričakujemo od deskarjev na snegu, smučarjev prostega sloga ter hokejistov.


Športi (11):
alpsko smučanje, biatlon, curling, deskanje na snegu, hitrostno drsanje na kratke proge (short track), hokej, nordijska kombinacija, prosto smučanje (freestyle), smučarski skoki, tek na smučeh, umetnostno drsanje

Slovenska ekipa:
ŠPORTI: 8
ŠPORTNIKI: 55 (46+9)
SPREMSTVO: 22 (19+3)

ALPSKO SMUČANJE (5+2): Matija Zaviršek, Tomaž Velečič, Jošt Funtek, Blaž Ogorelc, Filip Mlinšek, Nika Horvat, Maruša Šteharnik
SMUČANJE PROSTEGA SLOGA (2): Matej Adorjan, Simon Jecl
NORDIJSKA KOMBINACIJA (1): Matic Plaznik
DESKANJE NA SNEGU (8+4): Rok Rogelj, Tim Mastnak, Jure Hafner, Žiga Rakovec, Mitja Kodrič, Peter Stegovec, Žiga Erlač, Aljoša Stefanović, Patricia Mastnak, Gloria Kotnik, Iva Polanec, Urška Pribošič
SMUČARSKI SKOKI (1+3): Maja Vtič, Rok Mandl, Žiga Mandl, Matej Dobovšek
UMETNOSTNO DRSANJE (2): Daša Grm, Nika Cerič
HOKEJ NA LEDU (22): Jure Verlič, Tadej Burazin, Uroš Puš, Rok Klavžar, Damir Ejup, Domen Jemec, Miha Ahačič, Klemen Sodržnik, Žiga Kuzman, Patrik Unuk, Jaka Zupanc, Nik Lahajnar, Klemen Žbontar, Martin Potočnik, Luka Bašič, Ken Ograjenšek, Nik Ulaga, Anže Ahačič, Marko Ferlež, Davor Rakanović, Grega Pihler, Jure Miljuš
CURLING (5): Gašper Uršič, Jure Čulič, Matevž Kovač, Jošt Lajovec, Tomas Pišler

SPREMSTVO (22): Vodja odprave: Peter Sitar; pomočnik vodje: Andrej Pišl, tajnika: Mojca Rupert, Janez Fece; stiki z mediji: Maja Hren; zdravnik: Robi Kelc; fizioterapevta: Matej Ipavec, Blaž Pivk; medn. odnosi: Klemen Tasič; alpsko smučanje: Bill Črt Slivnik; deskanje na snegu: Matjaž Rogelj, Anže Polanec, Peter Kotnik; umetnostno drsanje: Marina Pirkmajer; hokej na ledu: Murajca Pajić, Igor Beribak, Oskar Žugelj, Branko Tošič, Andrej Verlič, Matjaž Žargi; curling: David Stonič, Gregor Vrbinc

Lokacija:
Erzurum je turško mesto, ki leži na severo-vzhodu Anatolije v Turčiji, blizu meje z Gruzijo in Armenijio, ter se razprostira na 1750 metrih nadmorske višine. Šteje več kot 360 tisoč prebivalcev, hkrati pa je eno najhladnejših mest v Turčiji. Mesto je znano po Bizantinskem dvoglavem orlu ter enem večjih NATO-vih oporišč.

Univerzijada:
Univerzijada predstavlja največji študentski športni dogodek na svetu in je organizirana po vzoru Olimpijskih iger (od tu tudi ime: univerza/itetna + olimpijada), z razliko da se prireja vsako drugo leto. Prva Zimska univerzijada je bila organizirana leta 1959 v Torinu v Italiji. Slovenija je na Zimski univerzijadi prvič nastopila leta 1995 v Fukuoki na Japonskem. Od leta 1995 pa do leta 2007 se je teh univerzitetnih športnih iger udeležilo prek 300 slovenskih študentov in študentk, ki so osvojili 64 medalj.

Organizatorji v Erzurumu letos pričakujejo okoli 4000 udeležencev iz 55 držav, ki bodo ob maskoti dvoglavega orla, simbola Erzuruma lahko pomerili v 11 športih in imeli priložnost spoznati različne kulture in navezati stike s sovrstniki iz celega sveta. Naslednjo Zimsko univerzijado bo leta 2013 gostil Maribor, skupaj s partnerskimi mesti.

V Erzurum poleg slovenske univerzitetne reprezentance potujejo tudi predstavniki Univerzijade Maribor 2013, ki bodo na zaključni slovesnosti, kot gostitelji 26. Zimske univerzijade tudi prevzeli zastavo Mednarodne univerzitetne športne zveze (FISU).

UDELEŽBA SLOVENIJE NA DOSEDANJIH ZIMSKIH UNIVERZIJADAH:
Od osamosvojitve dalje je Slovenija pod okriljem Slovenske univerzitetne športne zveze (SUSA) do sedaj sodelovala na osmih zimskih univerzijadah. Naši športniki, ki jih SUSA določa v sodelovanju z nacionalnimi panožnimi športnimi zvezami, se domov pogosto vračajo z odličnimi rezultati, Slovenija pa je v samem vrhu držav dobitnic medalj na tej največji zimsko športni prireditvi za študente. Naši športniki so od leta 1995 dalje na zimskih univerzijadah osvojili 64 odličij.

Povezave:
www.erzurum2011.gov.tr
www.travelerzurum.com
http://wikitravel.org/en/Erzurum


Govorniki [foto: Matej Obu]

Leave a Comment