Na veleslalomu v Beaver Creeku spet dominiral Ligety

Sončni Beaver Creek v Koloradu je postregel s še eno zanimivo, predvsem pa zahtevno preizkušnjo za moške v letošnji sezoni. Po dobrem mesecu dni so spet smučali veleslalomisti, vendar je tako kot v Söldnu premočno zmagal Američan Ted Ligety. Očitno je edini, ki je uspel do potankosti osvojiti in izkoristiti nove veleslalomske smuči, kar kaže njegova prednost pred zasledovalci. Marcel Hirscher, ki je smučal dobro, je na drugem mestu zaostal kar za sekundo in 76 stotink. Zaostanek tretjeuvrščenega Italijana Davida Simoncellija pa je bil že več kot dve sekundi.

Ligety je bil ponovno prehiter za konkurenco [foto: GEPA]

Četrto mesto si je prismučal Manfred Mölgg. Talentirani Francoz Alexis Pinturault pa je s petim mestom dokazal, da se po lažjem zlomu gležnja, spet vrača na sam veleslalomski vrh.

V finalni vožnji je odprto in nekoliko lažjo postavitev izkoristil Aksel Lund Svindal. Iz 17. mesta je napredoval na 6. Z obilico novih točk je le še utrdil vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala, kjer ima trenutno 80 točk prednosti pred Ligetyjem in 180 pred Hirscherjem.

Janezu Jazbecu za razliko od Svindala odprta postavitev ni ustrezala. Čeprav se je po prvi vožnji in 22. mestu zdelo, da bo dosegel solidno uvrstitev, je v finalu preveč izgubil. Uvrščen je bil na rep razpredelnice, a za 29. mesto osvojil nove točke. Klemen Kosi je tekmo končal na 33. mestu.

Strokovni vodja alpskih disciplin Vlado Makuc je po tekmi spregovoril o nastopih Jazbeca in Kosija: “Vsekakor smo od Janeza, ki je v prvi vožnji smučal odlično, tudi v drugi pričakovali nekaj takega. V drugo ne smeš voziti z rezervo. Res je, da je bila proga postavljena drugače, bila je bolj “dirkaška”, med vrati so bile večje razdalje, tako da so bile hitrosti večje. Potrebno je bilo smučati bolj odločno. Janez je v zgornjem delu zaostajal na vmesnem času, v spodnjem delu pa naredil napako, ki mu je vzela veliko časa. Vsekakor je nastop v prvi vožnji obet za dobro nadaljevanje sezone. Moramo pa v drugih vožnjah začeti kazati več in izkoriščati te boljše startne številke. Zelo prijetno me je presenetil Klemen, ki se je z odlično vožnjo prebil na rob trideseterice. Proga je bila idealna in je dajala vsem tekmovalcem enake možnosti. Klemen je to izkoristil in to navkljub temu, da je po dolgi kanadski oziroma ameriški turneji že nekoliko utrujen. Zbral je toliko energije, da je prikazal dobro predstavo.

Ligety je na obeh postavitvah smučal brez napak. Z izjemnimi nagibi je prednost tudi v drugo le še pridobival, domačo progo v Beaver Creeku pa že tako dobro pozna, da ga ne more več presenetiti. Izkušnje, predvsem pa izjemna mera samozavesti sta na njegovi strani. Prednost, s katero je zmagal na obeh veleslalomih letos je strašljiva, in zdi se, da se v cilju smehlja le še Ligety. Konkurenca ob prihodu v cilj raje kot na semafor z rezultati zre v tla. Vendar bo tudi za 28-letnega Američana zagotovo prišel kakšen slab dan.

Že prihodnji konec tedna se smučarji vračajo nazaj v Evropo. Tekme v tehničnih disciplinah bodo v francoskem Val d’Iseru.


Rezultati: Svetovni pokal .: Beaver Creek :. Veleslalom (m)


Leave a Comment