Na zadnjem smuku sezone v Meribelu Tina odlična 4., Ilka 15.

V Meribelu, ki se je ta teden prelevil v prestolnico alpskega smučanja, se je s smučarsko formulo 1 začelo sklepno dejanje sezone, do katerega je ostalo še ogromno odprtih vprašanj. Prva končna odločitev je padla v smuku, kjer je na smukaškem tronu danes že smučarsko upokojenko Mario Höfl-Riesch nasledila smukaška kraljica Lindsey Vonn, ki si je vzela nazaj, kar ji je pripadalo že med leti 2008 in 2013. Na odru za zmagovalke sta ji družbo delali dve Avstrijki, Elisabeth Goerg in Nicole Hosp, tik pod odrom za zmagovalke pa je pristala Tina Maze.


Tina Maze [foto: GEPA]

Finale svetovnega pokala v središču Treh dolin v francoskih Alpah, ki ga je grelo pomladansko sonce, je sicer odprla Italijanka Johanna Schnarf, ki pa je po tri četrt minute grdo padla, a padec po prvih informacijah k sreči ni pustil hujših posledic. Za njo se je na progo pognala Ilka Štuhec, ki ji je tako pripadla čast, da postavi orientacijski čas. Na oko je s progo dobro opravila in ustavila uro pri 1:31.27, čas pa je prva, čeprav le za 10 stotink, izboljšala Alice McKennise, ki je blestela že na treningih. Tudi njen pa ni dolgo zdržal na vrhu, saj ga je še za 48 stotink izboljšala Nicole Schmidhofer. Njena rojakinja Nicole Hosp je bila naslednja, ki je vrgla rokavico favoritinjam in v cilju prehitela svežo upokojenko Carolino Ruiz Castillo. Času rojakinje ni bila kos niti Anna Fenninger, ki je v tistem trenutku pristala na četrtem mestu. Na čas Hospove je odločno odgovorila šele Lindsey Vonn, ki je najboljšo znamko popravila še za 30 stotink. Lara Gut se ni vmešala v boj za najvišja mesta, zato pa je Tina Maze odpeljala izjemno in s 40 stotinkami zaostanka zasedla tedaj tretjo mesto, na končno četrto pa jo je potisnila Elisabeth Goergl, ki je tekmo sicer končala kot druga (+0.24) pred Nicole Hosp (+0.30).

Tina Maze, ki na jutrišnji superveleslalom odhaja z le še 12 točkami zaostanka v skupnem seštevku, je v smuku sicer zasedla končno tretje mesto (356 točk), med njo in lastnico malega kristalnega globusa Vonnovo (502) pa se je vrinila še njena tekmica za veliki kristalni globus Anna Fenninger (399). Lindsey je s tem ponovila sedem smukaških globusov Avstrijke Annemarie Moser-Pröll.

Ilka Štuhec je po svoji vožnji dejala, da z nastopom na progi Roc de Fer (kljub občutno boljšemu času kot na treningih) ni pretirano zadovoljna, enako oceno pa je dala tudi celotni letošnji sezoni, skozi katero se je, kot sama pravi, vseskozi lovila.
Jutrišnji superveleslalom se začne ob 11.30.


Rezultati: Svetovni pokal .: Meribel :. Veleslalom (ž)


Leave a Comment