Nagrade festivala BOFF podeljene

Bovški šesti festival filmov o športih na prostem in o naravi BOFF (Bovec Outdoor Film Festival) se je po treh dneh predvajanj v Stergulčevi hiši zaključil s razglasitvijo najboljših filmov festivala.

Najboljši film iz kategorije šport in akcija je Kongo (Congo – The Grand Inga Project), 77-minutni film ameriške produkcije, pod katerega se je podpisal južnoafriški kajakaš na divji vodi Steve Fisher. Fisher je bil vodja odprave, ki se je letos spustila po dotlej še nepremaganem delu te afriške reke. Brzice Inga so burile duhove že od prvega obiska raziskovalca dr. Davida Livingstona v 19. stoletju.


Utrinek iz enega filma [foto: ŠD Drča]

V kategoriji narava in ekologija je žirija priznanje za najboljši film namenila slovenskemu filmu Zakaj? Kje? Kdaj? Kako? režiserke Jasne Hribernik. 22-minutni dokumentarno-umetniški film, ki združuje znanost in vizualno komunikacijo, je vzpodbudil Nacionalni inštitut za biologijo, ki je dal avtorjem proste roke na temo ekologije. Za zamisel in besedilo je zaslužen dr. Bojan Sedmak.

Prireditelj ŠD Drča je nagrado za najboljši domači film festivala podelil Juretu Breceljniku za film Divji (Wild One), ki predstavlja Philippa Ribiera, francoskega poklicnega športnega plezalca, ki se je rodil z okvarami rok in nog. Njegovi športni uspehi in navdihovanje drugih se v 88-minutni zgodbi prepletajo z iskanjem ljubezni in bioloških staršev.

Občinstvo je največ glasov namenilo alpinističnemu filmu Mraz (Cold) Američanov Coryja Richardsa in Ansona Fogla. 19-minutni film prikazuje prvi uspešni zimski naskok na Gašerbrum II v Pakistanu v peklenskem mrazu.

Leave a Comment