Najštevilčnejša slovenska ekipa v teku na smučeh SP


Ekipa v teku na smučeh za SP brez Katje Višnar [foto: SZS]

Pred odhodom na Norveško so se danes predstavili članice in člana slovenske odprave na nordijsko svetovno prvenstvo v Oslu. Ekipa šteje sedem punc in dva fanta. Petra Majdič, Vesna Fabjan, Katja Višnar, Barbara Jezeršek, Mirjam Cossettini, Anja Eržen, Alenka Čebašek, Boštjan Klavžar in Rok Tršan so imena, ki bodo zastopala Slovenijo v teku na smučeh na Holmenkollnu.

Pred nami je vrhunec sezone, ki ga prinaša svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah v Oslu. To je dogodek, ki je na vrsti vsaki dve leti in po izkušnjah velikih tekmovanj na Norveškem, ki je zibelka in raj nordijskega smučanja, so ta prvenstva vedno organizirana vrhunsko, na najvišjem nivoju, udeležencem pa praviloma ostajajo v najlepšem spominu. V zboru za tek smo za to svetovno prvenstvo pripravili največjo ekipo v zadnjem obdobju. Skupno gre za devet tekmovalcev, sedem punc in dva fanta. To, da smo kriterije skozi vsa zadnja leta za uvrstitev v ekipo puščali nespremenjene pomeni, da so tekmovalci, ki so izpolnili kriterije, dokaz temu, da tek na smučeh v Sloveniji izredno napreduje. Dodaten dokaz k temu so tudi rezultati na tekmovanjih nižjega nivoja in tudi številčna udeležba tekmovalcev na tekmovanjih, ki jih organiziramo na območju Slovenije – torej pokal Geoplin in državna prvenstva, kjer se že bližamo številki 300 za posamezno tekmovanje,” je dejal Mitja Praznik, predsednik odbora in zbora za tek na smučeh, ter nadaljeval: “Napovedi za svetovna prvenstva so vedno nehvaležna, pričakovanja pa so v javnosti seveda velika. To je razumljivo in logično, saj smo v teku na smučeh v zadnjih letih javnost navadili na to, da lahko od nas pričakuje vrhunske rezultate. Sam vsem tekmovalcem želim in od njih pričakujem, da bodo kos, ne samo naravnim in terenskim razmeram ter težavam, s katerimi se bodo morali tekom tekmovanja soočiti, ampak da bodo kos tudi psihološkim pritiskom, katerim bodo izpostavljeni hote ali nehote. Če jim bo to uspelo, poleg vsega ostalega, ne dvomim da bodo rezultati vrhunski. Prav tako ne dvomim, da se bodo borili in dali vse od sebe, saj je to pravzaprav že v naravi smučarjev tekačev. Tekmovalcem želim, da bi dosegli cilje, ki so si jih zastavili, in tudi skrite želje, o katerih morda ne želite govoriti na glas.

Na svetovnih prvenstvih takšne slovenske udeležbe še ni bilo. Bila je na olimpijskih igrah v Sarajevu, torej na domačem tekmovanju. Moram povedati, da ta ekipa ni številčna kar tako, ampak so tekmovalci izpolnili naše zahteve in kriterije, kar pomeni, da so se relativno visoko uvrščali. Tudi pričakovanja so zato temu primerna. Pri fantih seveda ne tako visoka kot pri dekletih, a vseeno je prav, da gredo tudi fantje počasi po poti deklet in tudi oni nekoč pridejo na spodoben nivo. Kar se tiče priprav v zadnjem obdobju, lahko povem, da je forma vsekakor na nivoju kot je bila pred začetkom priprav. Nekaj časa nekateri tekmovalci niso bili na tekmah, a po zagotovilih obeh trenerjev, smatram da je pripravljenost na dobrem nivoju. Zato gremo na svetovno prvenstvo optimistično in nastopi tam bodo to potrdili,” je dejal Marko Gracer, vodja tekaške reprezentance, ter vsem tekmovalcem zaželel uspešne nastope na prvenstvu, ki ga je v zahtevnosti projekta primerjal s svetovnim prvenstvom v nogometu v Braziliji.

Slovenska javnost največ pričakuje od Petre Majdič, ki se je na prvenstvo pripravljala na Rogli, nekaj treninga pa je opravila tudi v tujini. “Priprave v tujini in tudi na Rogli sem preživela. Tako hude priprave sem oddelala trikrat – pred Sapporom, Vancouvrom in letos. Če preživiš takšne priprave, je že kar v redu znak. Sedaj čakamo samo na to, ali bom šla preko in bom padla v brezno utrujenosti iz katerega se ne pobereš, ali pa bo prišla želena forma. Občutek je trenutno zelo dober. Včeraj smo opravili še zadnji res težak trening, tako da je danes prvi lažji dan. Imam še nekaj dni, vmes pridejo še tekme v Drammnu, ki bo nekakšna generalka, a vseeno še ne optimalna forma. Po Drammnu pa smo tri dni prosti in nato sledi prva preizkušnja v sprintu,” je razmišljala 31-letna tekmovalka in se spomnila anekdote iz pred nekaj let: “Oslo je res posebna zgodba, kar sem že začutila tudi sama. Vsi ljudje tam na “lauf” gledajo ne samo kot na tek na smučeh, ampak jim to pomeni način življenja. Povem lahko anekdoto iz desetih let nazaj, ko sem se v Oslu pripravljala na 30 km preizkušnjo. Takrat sem šla na ogrevalno progo, na krog dolg 12.5 in 16.5 km, ki ga sedaj kljub željam tekmovalcev ne bo zaradi televizijskega prenosa in marketinga. Takrat sem tekla in sem imela enega tistih svojih dni, ko sem premišljevala o smislu življenja in teka in kaj sploh počnem tukaj. Kar na enkrat pa je ob progo prišla velika skupina zelo majhnih otrok, ki so ravno shodili. Šlo je za bližnji vrtec in vsi malčki so pritekli ob progo, začeli ploskati in se dreti »heja, heja, heja«. Tisto mi je bilo kot fatamorgana in sem si rekla, ok, če pa tri leta stari otroci vedo bistvo teka in za kaj se tukaj gre, potem pa je zadnji čas, da to ugotovim tudi jaz. Sicer pa je Oslo res nekaj posebnega, nabito z emocijami, vedno pa sem tudi dobro tekmovala tam. Mogoče pa letos srečam tiste tri letnike, ki so sedaj že malo starejši in ja… zgodba zna biti zanimiva.

Apetiti so po zmagi v ruskem Rybinsku narasli tudi pri Vesni Fabjan, a je Besničanka na realnih tleh: “Po dvojni zmagi v Rybinsku so vsi začeli govoriti kdaj lahko pričakujemo trojno slovensko zmago. Če se to zgodi v Oslu, ne bomo imele prav nič proti, le še dogovoriti se moramo med sabo katera bo na katerem mestu. Sedaj opravljam treninge v Planici in je kar naporno. Rusija je že pozabljena, v glavi so samo lepi spomini kot vzpodbuda za vsak trening. Med vikendom sem tekla tudi na 10 km v klasiki v celinskem pokalu, kjer je šlo kar dobro in to mi je dodatna vzpodbuda za naprej, da poskušam na svetovno prvenstvo iti čim bolj mirno. Misli so že usmerjene v Oslo.

Kljub temu, da sem trenutno “padla v luknjo”, upam, da bom našla vrv in se znova povzpnem na vrh, da spet dobim tekmovalni občutek in motivacijo. Sedaj se poskušam spočiti od vsega kar je bilo, tako da grem sproščeno na prvo tekmo, na dvojno zasledovanje, ki mi je že v lanski sezoni prineslo zelo lep uspeh v Vancouvru,” je dejala Barbara Jezeršek. V drugačnem položaju pa je Mirjam Cossettini, ki je v zadnjem obdobju prikazala napredek: “Pred letošnjo sezono je bil cilj uvrstitev na svetovno prvenstvo. To sem izpolnila in to mi daje dodatne energije in vzpodbude za naprej. Imam veliko motivacije. Trener pravi, da sem pripravljena v redu, o samih rezultatskih ciljih pa ne bi govorila. Tekla bom na 30 km in tam si želim lepega rezultata.

Novinarske konference se ni udeležila Katja Višnar, ki se na vrhunec sezone že pripravlja na Norveškem. Ekipo bosta dopolnili še obetavni slovenski tekmovalki Anja Eržen in Alenka Čebašek. “Pripravljenost se mi zdi, da vedno bolj narašča. Na svetovnem prvenstvu nimam konkretnih rezultatskih pričakovanj. Potrudila se bom, da bo vse potekalo tako kot bi moglo in da bom odtekla kar se da dobro,” je menila Erženova. Čebaškova pa je dodala: “V tem trenutku sem dobro pripravljena, a vedno si želimo da bi bilo bolje. Na svetovnem prvenstvu se bom osredotočila na sprint in upam, da tam naredim rezultat s katerim bom zadovoljna.

Pričakovanja pred najpomembnejšim tekmovanjem sezone sta podala tudi moška predstavnika Boštjan Klavžar in Rok Tršan. “V Oslo grem predvsem po dobre izkušnje. Te izkušnje iz svetovnega pokala, ki sem jih že dobil, bom skušal prenesti na tekme in se čim bolj približati najboljši trideseterici,” je dejal Klavžar, Tršan pa je bil podobnega mnenja: “Moj cilj je, da odtečem čim bolje po svojih močeh. Rezultatskih ciljev nimam, ker te konkurence še ne poznam najbolje, a če bi mi uspeli takšni teki kot do sedaj v sezoni, mislim, da bo dosežen kar dober rezultat.

Leave a Comment