Nekoč je bil pohorski pokal

Najprej je bil Pohorski pokal, šele nato je nastal Svetovni pokal … Četudi morda najboljše alpske smučarke na svetu tega danes sploh več ne vedo, je bila dolgo časa na mariborski Zlati lisici najbolj zaželena in vredna nagrada za skupno zmago obeh pohorskih tekem. Smučarke so dobile okrog vratu lisičje kožuhe, prehodni pokal Zlate lisice pa vgravirano ime nove zmagovalke.

Pohorski pokal se je začel na Pohorju leta 1964. Že takrat je bilo to tekmovanje pod okriljem FIS. Svetovni pokal pa se je rodil leta 1967. Zlata lisica se je vanj uvrstila – in postala njegova stalnica z najmanj krat prekinjeno tradicijo – leta 1970.


[foto: OK Zlata lisica]

Ob točkah svetovnega pokala, denarnih nagradah in kristalnih pokalih dobijo najboljše na Zlati lisici tudi posebne nagrade v točkovanju kombinacije obeh posamičnih tekem. To so potem tri najboljše pohorske – zlate lisičke. Tradicionalne nagrade v kombinaciji za pohorski pokal so bila do leta 1995 lisičja krzna, od takrat pa kožuhe zamenjujejo zlate broške, iz rumenega, belega in rdečega zlata, z dragimi kamni. Ime najboljše v kombinaciji je vgravirano tudi na velik kristalni prehodni pokal pohorskega pokala za Zlato lisico. V 49-letni zgodovini Zlate lisice je to že drugi prehodni pokal, saj je na prvem zmanjkalo prostora za zmagovalke na ”tekmovanju, ki vedno je”.

Dodatna nagrada na Zlati lisici je broška diamantne lisice, namenjena tekmovalki, ki je v kombinaciji pohorskega pokala najboljša trikrat v presledkih ali dvakrat zapored.

Seveda pa se tudi v alpskem smučanju že dolgo ne tekmuje več le za pokale. Najboljših deset v vsaki disciplini čakajo lepe denarne nagrade – skupni denarni nagradni sklad na 49. Zlati lisici je kar 149.000 evrov.

vir: zlatalisica.si

Leave a Comment