Nemško slavje v Willingenu, Prevc četrti

Na skakalnici Mühlenkopf so Slovenci vedno dobro skakali, saj so tu nabrali že kar nekaj uvrstitev na oder za zmagovalce. Danes te bere sicer niso obogatili, vseeno pa je Peter Prevc razveselil z novim uspehom – v zasneženem Willingenu je zasedel četrto mesto. Četrto nemško zmago na tem prizorišču je priskakal Severin Freund, ki je zmagal pred Norvežanom Runejem Velto in Čehom Romanom Koudelko.


Severin Freund je v odlični formi – to je že 12. zmaga v svetovnem pokalu in tretja letos [foto: GEPA]

Freund je bil že po prvi seriji v najboljšem položaju, saj je z najdaljšim skokom, dolgim 149,5 metrov, vodil pred le pol metra krajšimi Avstrijcem Stefanom Kraftom na drugem mestu ter Norvežanoma Velto in Andersom Fannemelom na tretjem. Najboljša deseterica skakalcev je z lahkoto premagovala 140 metrov. Med njimi je bil tudi Prevc, ki je pristal pri 145,5 metrih. To je bilo dovolj za peto mesto, za vodilnim Nemcem je zaostajal za približno osem točk, za Kraftom, s katerim se bori za prvo mesto v skupni razvrstitvi svetovnega pokala, pa štiri točke.

Kraftova prednost kopni

Razmere so se v finalni seriji hitro spreminjale, tudi sneženje je še vedno vztrajalo. Koudelka je dobro izkoristil dane vetrovne razmere in se iz sedmega povzpel na tretje mesto, Norvežan Velta pa iz tretjega na drugo. Nekaj mest je izgubil Fannemel, sicer odličen na ekipni tekmi, ko je zapretil celo rekordu skakalnice, ki je pri 152 metrih, saj je za njim zaostal zgolj za pol metra. Prevc je v finalu napredoval za mesto in s četrtim mestom še za deset točk zmanjšal zaostanek v skupnem seštevku za Kraftom, ki je tekmo končal kot šesti.

Freund je bil v drugi seriji znova najdaljši in se s 146 metri utrdil na prvem mestu, čeprav je prednost pred Velto, ki je bil tri metre krajši, na koncu znašala le točko. To je njegova tretja letošnja zmaga, nazadnje je Nemec slavil na letalnici v Kulmu.


Nejc Dežman danes ni imel razloga za veselje [foto: GEPA]

Na tekmi je poleg Prevca nastopilo še pet slovenskih predstavnikov. Jernej Damjan (137 m; 131,5 m) je zasedel 12. mesto, Jurij Tepeš (143 m; 124,5 m) pa 16., čeprav mu je še po prvi seriji kazalo na uvrstitev med najboljšo deseterico. Nekaj točk svetovnega pokala je nabral tudi Matjaž Pungertar (133,5 m; 126,5 m) z 29. mestom. Izven trideseterice sta obstala Nejc Dežman in Tomaž Naglič, ki sta zasedla 35. oziroma 44. mesto. Roka Justina pa na tekmi ni bilo, saj je bil neuspešen že v kvalifikacijah.

Naslednji konec tedna skakalce čakata tekmi v Titisee-Neustadtu, pred katerima bodo v petek najprej na sporedu kvalifikacije.


Rezultati: Svetovni pokal .: Willingen


Leave a Comment