Neureuther novinec med veleslalomskimi zmagovalci

S tradicionalnim veleslalomom v Adelbodnu se je za alpske smučarje začela švicarska turneja, ki se bo prihodnji konec tedna sklenila s tekmami za pokal Lauberhorn v Wengnu. Na petem veleslalomu sezone, zadnjim pred olimpijskimi igrami, je zgodovino spisal Felix Neureuther. Nemčiji je namreč prismučal šele drugo zmago v tej disciplini. Edini nemški veleslalomski zmagovalec je bil doslej Max Rieger, ki je slavil leta 1973.


Neureuther je dočakal prvo veleslalomsko zmago [foto: GEPA]

V zadnjih dneh so bile temperature v Adelbodnu tudi ponoči okoli 10 stopinj Celzija, zato je proga Chuenisbärgli specialiste za tehnični disciplini pričakala v spomladanskem stanju. Kako zelo so neobičajno visoke temperature vplivale na razplet današnjega tekmovanja je dokazal Francoz Thomas Fanara. S startno številko ena je postavil daleč najboljši čas prve proge. Najbolj se mu je približal reprezentančni kolega Alexis Pinturault, najboljša veleslalomista sezone Ted Ligety in Marcel Hirscher pa sta na tretjem oziroma četrtem mestu že krepko zaostajala.

Felix s sedmega na prvo mesto

Razrita proga je bila tudi v drugi vožnji izjemno selektivna. Nekateri so se v razmehčanem snegu znašli bolje kot drugi. Tudi favorita za zmago Teda Ligetyja je presenetila velika luknja, ki ga je vrgla iz ravnotežja, zato je s smučko zajel vratca. Z drugim odstopom letos si je Američan občutno zmanjšal možnosti za ubranitev malega veleslalomskega globusa.

Z odlično drugo vožnjo je kar devet mest pridobil Norvežan Leif Kristian Haugen, iz sedmega na prvo pa je skočil Neureuther. Fanaraju, vodilnemu po prvi vožnji, tudi prednost več kot sekunde ni zadoščala za krstno zmago v svetovnem pokalu. Zgrešil jo je le za deset stotink. Zmagovalec zadnjih dveh veleslalomov Marcel Hirscher pa se je moral zadovoljiti s tretjim mestom.


Nemec je pred olimpijskimi igrami v vrhunski formi [foto: GEPA]

Za Felixa, ki bo marca dopolnil 30 let, je to druga zaporedna zmaga v tem koledarskem letu – najboljši je bil že v začetku tedna na slalomu v Bormiu – sicer pa sedma v karieri. Nemec je po negotovem začetku letošnje sezone torej še pravi čas ujel zmagovito formo.

Kranjec in Žerak brez finala

Slovenci smo imeli na tekmi v bernskem pogorju dva predstavnika. Žan Kranjec, ki je na zadnjem veleslalomu v Alta Badii prvič prišel do točk med svetovno elito, tokrat ni upravičil pričakovanj. Tako kot mnogi tekmovalci pred in za njim ni uspel unovčiti svojega znanja, saj razmehčana proga ni več dopuščala spodobnih rezultatov. Že ob prihodu v cilj je zaostal za trideseterico, na koncu pa bil 39. Precej slabše je smučal 21-letni Mišel Žerak, ki je v lovu za izkušnjami na najtežjih tekmah za vodilnim Fanarajem zaostal kar sedem sekund.


Rezultati: Svetovni pokal .: Adelboden :. Veleslalom (m)


Leave a Comment