Nika Križnar skočila do bronaste medalje na premierni tekmi na veliki skakalnici

Smučarke skakalke so 53. svetovno prvenstvo v Oberstdorfu sklenile s premierno tekmo v zgodovini prvenstev na veliki skakalnici. Nika Križnar se je v zgodovino vpisala z bronasto medaljo!

Prva marčevska sreda je prinesla premierno tekmo smučark skakalk na veliki skakalnici na svetovnem prvenstvu. Kot prva izmed štirih Slovenk je nastopila Jerneja Brecl, ki pa po doskoku pri 106.5 metrih ni bila zadovoljna, 95,8 točk je pomenilo 18. mesto zanjo. Urša Bogataj s 117 metri in 116,2 točkami ni bila razočarana, zaokrožila je najboljšo deseterico po prvi seriji.


Nika Križnar je na veliki skakalnici poletela do bronaste medalje [foto: SZS]

Svetovna prvakinja s srednje naprave, Ema Klinec, je skočila 120 metrov, ob najslabših razmerah v prvi seriji, pa je s 127,0 točkami zasedala 7. mesto. S 127,9 točkami je bila tik pred njo Rusinja Irina Avakumova, Silje Opseth je na petem mestu imela 132,0 točk, Sara Takanaši je na četrtem mestu imela 134,0 točk, tretjeuvrščena Marita Kramer je s 126.5 metri imela 135,2 točk. Odlično je skočila in bila zelo zadovoljna Nika Križnar, ki je s 126 metri imela 136,2 točk na sijajnem drugem mestu. Vodila je Norvežanka Maren Lundby s 128 metri in 139,8 točkami.

Ema s skokom dneva, Nika z uspehom kariere

V finalu je Breclova popravila vtis iz prve serije, skočila je 122.5 metrov, 223,4 točk pa jo je odneslo do končnega 16. mesta danes. Bogatajeva je skočila 126 metrov, 240,6 točk pa jo je danes uvrstilo na 11. mesto. Vetrovne razmere so se nato začele spreminjati, ob skoku Klinčeve je celo zapihal vzgornik kar je naša izjemna tekmovalka znala izkoristiti in poletela do daljeva dneva pri 139.5 metrih! Žal je malce slabše doskočila 273,3 točk pa jo je pognalo do 6. mesta. “ Za mano je izjemno svetovno prvenstvo s katerega odhajam z dvema medaljama, z naslovom svetovne prvakinje in še z nekaj grenkih izkušenj, ki verjamem, da se bodo poplačale in me še utrdile, da bom lahko osvajala mesta, ki si jih želim. Hvala vsem, ki so se potrudili za nas, da smo zdaj lahko veseli. Odhajamo domov, kjer se bomo malo odpočili,” je menila Klinčeva.

Sledilo je nižanje naleta in najboljša četverica je skakala s štirih zaletnih mest nižje kot prvih 23 skakalk v finalni seriji. Takanašijeva je napadla s 134 metri in je imela 287,9 točk. Takoj za njo je Kramerjeva razočarano doskočila pri 127.5 metrih, 281,9 točk pa je bilo znova dovolj za nehvaležno četrto mesto. Križnarjeva je svojo prvo posamično medaljo napadla s 129 metri in 287,1 točk je na koncu pomenilo, da jo je osvojila! Bronasto! “Bilo je zelo napeto. V prvi seriji sem videla, da smo zelo skupaj, nato sem na vrh skakalnice slišala, da dekleta skačejo zelo daleč v finalu. Vedela sem, da se moram zelo potruditi za super uvrstitev oz. medaljo. Moram reči, da sem zdržala ta pritisk, naredila sem super skok, tudi s telemarkom. Na žalost je majčkeno zmanjkalo za drugo mesto, a sem zelo vesela, da imam medaljo!” je menil Križnar.

Solze sreče so oblile našo 20-letno skakalko, z bronom pa je dopolnila popoln zbir kolajn naših skakalk na tem prvenstvu! Svetovna prvakinja na premierni tekmi na veliki skakalnici je postala Maren Lundby, ki je v finalu zmago potrdila s 130.5 metri in 296,6 točkami. Lundbyjeva pred prvenstvom sploh ni skočila na zmagovalni oder na tekmah svetovnega pokala v tej sezoni.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Oberstdorf


Leave a Comment