Nika Prevc s tretjo zmago potrdila skupno slavje

Alpski pokal za sezono 2020/21 se je končal v francoski Juri, v Premanonu, kjer so se lani za naslove olimpijskega prvaka merili mladi skakalni upi. Tokrat je bil Premanon srečen kraj predvsem za Niko Prevc in Tajo Bodlaj.

Mlade skakalce in skakalke je na francosko-švicarski meji v četrtek pričakalo močno deževje in veter, a že včeraj se je vreme umirilo in so organizatorji lahko izpeljali predzadnji tekmi te sezone. Med mladinkami se je zmage razveselila domačinka, Josephine Pagnier, ki je skočila 87 in 76.5 metrov, zbrala pa je 187,6 točk. Na tekmi, ki jo je precej krojil tudi veter, je bila Nika Prevc z 80.5 in 72 metri ter 183,3 točkami druga, tretje mesto je zasedla Vanessa Moharitsch iz Avstrije, zbrala je 160,3 točk. Tinkara Komar je zasedla 5. mesto, Taja Bodlaj, Jerica Jesenko, Lara Logar in Nika Krašovic so se zvrstile na mestih od 8. do 13., Nika Vetrih je bila 17., Katja Markuta je zasedla 19. mesto, Pia Mazi pa je končala na 26. mestu.


Nika Prevc je zmagovalka alpskega pokala za sezono 2020/21 [foto: OK MSP Lahti]

Na današnji finalni tekmi sezone je Prevčeva suvereno opravila s konkurenco in s tretjo zmago v sezoni dva dni pred šestnajstim rojstnim dnem potrdila skupno slavje v alpskem pokalu. Danes je dvakrat skočila 83.5 metrov in je zbrala 197,3 točk. Druga je bila Avstrijka Moharitscheva s 174,0 točkami, tretja pa njena rojakinja Julia Mühlbacher s 163,5 točkami. Žal so se stopničke izmuznile Bodlajevi, tretji po prvi seriji, na koncu pa s 162,5 točkami četrti, med osmim in 12. mestom so se zvrstile Komarjeva, Logarjeva, Vetrihova in Markuta. Jesenkova je zasedla 20. mesto, Krašovičeva je bila 24., Mazijeva pa je končala na 28. mestu.

Skupno je Nika Prevc zmagala s 597 točkami, ki jih je zbrala na osmih tekmah, le dvakrat ni stala na zmagovalnem odru. Druga je bila s 472 točkami Moharitscheva, tretja pa Hannah Wiegele s 321 točkami. Jerneja Repinc Zupančič je z udeležbo na štirih tekmah končala na 5. mestu, tik za nji je bila Vetrihova.

Gorazd Završnik dvakrat med deseterico

Med mladinci je bil včeraj najboljši Lukas Müller, z rojaki so zasedli kar prvih pet mest, kot šesti je bil najboljši ne Avstrijec Gorazd Završnik. Mark Hafnar, lani podprvak na tej napravi, je bil 12., tik za njim je končal Miha Lipovšek Ročnik, Žak Mogel je zasedel 16. mesto, Marcel Stržinar je bil 19., Taj Ekart 23., točke je ujel še Ožbe Zupan na 27. mestu.

Današnjo preizkušnjo mladincev je dobil Avstrijec Julijan Smid pred tremi rojaki, tudi tokrat je bil najboljši Slovenec Završnik, ki je zasedel 9. mesto. Ekart in Mogel sta bila 14. oz. 15., Hafnar, Maksim Bartolj in Stržinar so se zvrstili med 18. in 21. mesto, Rok Oblak je bila 24., Zupan je tokrat točke pobral na 26. mestu.

Skupno je zmagal Markus Müller, Jernej Presečnik je zasedel 5. mesto, Žak Mogel je šesti, med deseterico sta končala tudi Rok Masle in Mark Hafnar.


Rezultati: Alpski pokal .: Premanon (ž) I
Rezultati: Alpski pokal .: Premanon (ž) II
Rezultati: Alpski pokal .: Premanon (m) I
Rezultati: Alpski pokal .: Premanon (m) II
Lestvice: Alpski pokal (ž)
Lestvice: Alpski pokal (m)


Leave a Comment