Northug še vedno kralj Rogle

Petter Northug je nastopil na sedmih tekmah v Sloveniji in dosegel sedem zmag. Danes je bil norveški smučarski tekači najhitrejši v tekmi na 15 km v klasični tehniki s skupinskim startom za svetovni pokal na zasneženi Rogli. Drugo mesto je zasedel Švicar Dario Cologna in tretje Kazahstanec Aleksej Poltaranin. Slovenskih tekmovalcev ni bilo na startu.


Na startu 15 kilometrske preizkušnja je bila velika gneča [foto: Klemen Zibelnik]

Tekma je bila podobna tovrstnim preizkušnjam tekačev, saj je ves čas v vodilni skupini teklo več kot 20 tekmovalcev, ki so imeli možnosti za zmago. Levji delež pri narekovanju ritma so prispevali Rusi, ki so delovali kot ekipa, v ciljnem sprintu pa jim je zmanjkalo moči, da bi se kateri izmed njih uvrstil na oder za zmagovalce. Aleksander Legkov je zasedel peto mesto, Jevgenij Belov pa šesto, pred Rusa se je vrnili še Francoz Maurice Manificat.

Pri imenu Pettra Northuga se je v neuradnih rezultatih pojavila zvezdica, ker naj bi v končnici tekme uporabil drsalni korak, toda zmaga je na koncu vendarle pripadla Norvežanu. Northug je že pred dvema letoma dobil obe tekmi za svetovni pokal na Rogli, danes pa je nadaljeval svojo tradicijo. V svojem slogu je tekel sredi vodilne skupine, v ospredje pa se je prerinil na zadnjem spustu. “Imel sem dobre občutke. Vse je potekalo po načrtu. Ob sebi nisem imel močne norveške ekipe, danes so bili Rusi prava ekipa,” je dejal kralj Rogle, ki je napovedal v nedeljo ne bo nastopil v sprintu v prosti tehniki. Norveški mladenič je že precej utrujen in se ne počuti najbolj pri močeh. Že danes bo odpotoval domov. “Povrhu pa mi je mama pred dnevi po telefonu dejala, naj čim prej pridem domov, da še pred prazniki obiščem frizerja in brivca,” se je 25-letnik pošalil na svoj račun.


Najbolši na današnji preizkušnji: Dario Cologna, Petter Northug in Aleksej Poltaranin [foto: Klemen Zibelnik]

Cologna je bil po tekmi v domačem Davosu razočaran, danes pa je bil tudi z drugim mestom zelo zadovoljen. Nekaj časa je kazalo, da bo kos še Northugu, a se mu ni izšlo. “Malo sem se bal, da bom imel težave z astmo tudi tukaj, vendar k sreči ni bilo tako. Razmere niso preveč vplivale na razplet tekme, saj smo vajeni takšnih stvari,” je pojasnil mladi Švicar, ki je Northugov najhujši tekmec v boju za veliki kristalni globus. O rumeni startni številki vodilnega na Rogli še ni razmišljal, jo je kar prepustil Northugu. “Toda to se lahko spremeni po Touru de Ski,” je hudomušno pripomnil 25-letnik iz Davosa.

Še bolj vesel kot Northug in Cologna je bil Poltaranin. Njega slabše razmere na Rogli še zdaleč niso motile. “Takšne razmere imam v Kazahstanu vsak dan,” je novinarski konferenci dejal specialist za klasično tehniko, ki je veliko stavil na to tekmo. “Stopničk sem zelo vesel,” je z nasmehom na ustnicah pribil Kazahstanec, ki se bo odpravil domov na dolg trening. Na Touru de Ski ne bo nastopil, za cilj sezone pa si je vendarle zastavil uvrstitev med najboljšo deseterico v skupni razvrstitvi svetovnega pokala.


Rezultati: Svetovni pokal .: Rogla


Leave a Comment