Norveška kombinatorca premočna za konkurenco

V norveškem Lillehammerju je potekala nadvse zanimva preizkušnja nordijskih kombinatorcev, tokrat v obliki lani uvedene penalty tekme. Glede na točkovni zaostanek za vodilnim na skakalnem delu so tekmovalci prejeli določeno število kazenskih krogov. (0 krogov, 0 – 4,9 točke za vodilnim; 1 krog 5.0 – 9.9 točke za vodilnim; 2 kroga, 10.0 – 16.9 točke za vodilnim; 3 kroge, 17.0 – 24.9 točke za vodilnim; 4 kroge, 25.0 – 35.0 točke za vodilnim). Na skakalnici je najbolje opravil Norvežan Haavard Klements, poleg njega pa je bil brez kazanskih krogov le še drugouvrščeni Avstrijec Bernhard Gruber. Odlično je skočil tudi Marjan Jelenko (131,5 m), ki je zasedel peto mesto ter si priskakal dva kazanska kroga. Drugi slovenski predstavnik Mitja Oranič (120,0) se je na 10 kilometrsko tekaško preizkušnjo podal kot 27. in s štirimi kazenskimi krogi.


Marjan Jelenko [foto: SZS]

Na tekaškem delu je tekmovalcem prepuščeno v katerem delu proge bodo pretekli kazenske kroge, zato je vse do konca praktično nemogoče napovedati zmagovalca. Do šestega kilometra je med vodilnimi tekel tudi Oranič, ki pa je nato zavil v kazenske kroga in posledično zdrsnil po lestvici navzdol. Z 27. mestom je znova osvojil točke svetovnega pokala. Boljši od njega je bil včerajšnji junak Jelenko, ki je tokrat končal kot 20.

Z današnjim nastopom Marjana in Mitje smo zadovoljni, saj smo vknjižili eno uvrstitev med dvajset in eno med trideset. Ne smemo pričakovati, da bomo na vsaki tekmi med najboljšimi šestimi. Škoda je sicer, da je Marjan na skakalnici iztržil premalo, lahko bi šel dlje. V zraku je naredil napako, ki ga je stala od pet do sedem metrov. Nato pa je še na štartu teka padel, zaradi česar mu je skupina skoraj ušla. Zelo se je trudil, da je znova priključil skupini. Mitja je napravil soliden tek, vendar taktično ni nastopil najbolje. Tudi on je na skoku naredil manjšo napako, bil je prezgoden. Brez napake bi bil med 20, imel bi en krog manj, kar bi bilo veliko lažje,” je po tekmi dejal glavni trener Primož Triplat.

Gledalci pred televizijski sprejemniki imajo dober pregled nad številom krogov, ki jih morajo tekmovalci še preteči. Trenerji ob progi pa tega podatka nimajo. “Trenerji ne vemo kdo je že šel v krog in kdo ne. Lahko le sklepamo glede na štartne številke,” meni Triplat.

Slovenska ekipa se sedaj vrača domov. Triplat v sredo načrtuje trening v Ramsau, v kolikor bo skakalnica še pripravljena, nato pa se bo v četrtek z ekipo odpravil proti naslednji postaji svetovnega pokala v finski Kuusamo. Katera tekmovalca bosta nastopila na Finske trenutno še ni znano.

Norvežana premočna

Druge zaporedne zmage se je razveselil domačin Magnus Moan. Pet sekund za njim je skozi cilj prišel njegov rojak Haavard Klemetsen, tretji pa je bil Nemec Eric Frenzel.


Rezultati: Svetovni pokal .: Lillehammer


Leave a Comment