Norveška premoč na Tour de Skiju

Tekaška novoletna turneja se je v švicarskem Lenzerheidu nadaljevala s preizkušnjami na razdalji. Organizatorji so imeli obilico težav s pripravo proge, saj tudi v Švici ni naravnega snega. Na 15 kilometrsko prizkušnjo s skupinskim štartom v klasični tehniki so se najprej podale dekleta. Takoj na začetku je vajeti prevzela Norvežanka Therese Johaug, ki je iz metra v meter povečevala prednost pred zasledovalkami. Že po dveh kilometrih je razlika med Johaugovo in zasledovalkami znašala 12 sekund. Do cilja si je Norvežanka pritekla kar 37,9 s prednosti pred rojakinjo Ingvild Flugstad Oestberg, tretje mesto pa je zasedla še ena Norvežanka Heidi Weng (+1:16,2) ter s tem zaokrožila norveško prevlado.


Alenka Čebašek [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Slovenske predstavnice v klasični tehniki trenutno še niso tako konkurenčne svetovnemu vrhu kot v prosti tehniki. Tako ne preseneča, da je vsa četverica izgubila veliko časa. Naše tekačice so iz koraka v korak izgubljale napram tekmicam. Čez ciljno črto je tako od naših najhitreje na 57. mestu pritekla Alenka Čebašek (+6:32,0), tik za njo je končala Lea Einfalt (+6:40,6), najboljši iz petkovega šprinta Vesna Fabjan (+7:21,9) in Nika Razinger (+7:22,0) pa sta dan končali na 62. oz. 63. mestu.

Moški so se pomerili na 30 kilometrskih preizkušnji prav tako s skupinskim štartom. Pri fantih so Norvežani slavili kar četverček, saj so prva štiri mesta zasedli njihovi tekmovalci. Do zmage je prišel Martin Juhnsrud Sundby, drugi je bil Peter Northug, tretji pa Didrik Toenseth.

Edini slovenski predstavnik Miha Šimenc (+) se je suvereno boril s konkurenco, a tokrat več kot 75. mesta ni uspel doseči.

V nedeljo je na sporedu zasledovanje v prosti tehniki.


Rezultati: Tour de Ski .: Lenzerheid (ž)
Rezultati: Tour de Ski .: Lenzerheid (m)


Leave a Comment