Nov tekaški začetek po upokojitvi Petre Majdič


Slovenska tekaška reprezentanca [foto: SZS]

Po dolgih letih so se najboljši slovenski smučarski tekači in tekačice pred novo sezono predstavili brez Petre Majdič. Odslej bodo največje breme in pričakovanja slovenskih ljubiteljev teka na smučeh sloneli na plečih Vesne Fabjan in Katje Višnar, poleg njiju pa bodo na tekmah najvišje ravni tekmovale tudi preostale članice ekipe A Barbara Jezeršek, Alenka Čebašek, Anja Eržen in Mirjam Cossinetti, ki so se zbrale v hotelu Planja na Rogli, prva tekma za svetovni pokal pa jih čaka 19. novembra v norveškem Beitostølnu. O pripravah na sezono 2011/2012 so spregovorili trenerji in tudi člani ekipe U23 A. Domen Potočnik, Matej Šimenc, Boštjan Klavžar, Rok Tršan, Amel Ščuk in Gregor Kralj.

Lovše: “Zagotoviti optimalne razmere”

Kot je povedal predsednik Smučarske zveze Slovenije (SZS) Tomaž Lovše, po športni upokojitvi Petre Majdič prihaja rod tekačev in tekačic, ki veliko obeta. “Pomembno je, da zagotovimo optimalne razmere za razvoj te športne panoge. Že v tej zimi bodo dekleta lahko segla po kakšni zmagi za svetovni pokal. Tudi od tekačev pričakujemo uspehe že v tej sezoni,” je poudaril Tomaž Lovše. Direktorica Smučarske zveze Slovenije Barbara Kürner Čad je tekačem in tekačicam zaželela, da bi tekmovali po najboljših močeh. “Vesna in Katja sta zdaj prvi lokomotivi slovenskega teka. Letošnja sezona bo polna izzivov, Slovenija pa bo s tekmami za svetovni pokal na Rogli v središču svetovnega teka,” je med drugim povedala direktorica SZS.

Predsednik odbora in zbora za teke Mitja Praznik je govoril o pomembnosti Rogle, kjer je sneg že dvakrat prekril teren, tako da so slovenski klubi lahko trenirali sedem dni. “Upam na dobre razmere tudi v prihodnje, da bodo organizatorji lahko brez težav izvedli tekme za svetovni pokal 17. in 18. decembra,” je na vsakoletnem srečanju z novinarji dejal Mitja Praznik.

Vajeti priprave tekmovanja na najvišji ravni so v rokah izkušenega organizatorja Damjana Pintarja, ki je v imenu Uniturja Turizma ob tej priložnosti podpisal pogodbo o sodelovanju s SZS. “Zavezani smo teku. Moja ekipa bo naredila vse, da bi svetovni pokal pripravila tako dobro kot pred dvema letoma. Po 10. novembru bomo začeli izdelovati tehnični sneg,” je Damjan Pintar postregel s pomembnimi podatki. Pri Uniturju so ponosni, da so gostili tuje reprezentance že na poletnih pripravah. “Petra Majdič je z nami prišla do nekaj kolajn. Računamo na dekleta, da izboljšajo Petrin rezultat na Rogli izpred dveh let,” si je zaželel Pintar.

Glavni serviser bo Gaber Lah

Tako kot v prejšnjih letih naloge vodje tekačev opravlja Marko Gracer, ki je hkrati tudi trener druge ekipe tekačev do 23 let. Poudaril je, da tekačic ne bodo obremenjevali z rezultati Petre Majdič, ki pa so dobro izhodišče. “Od deklet ne pričakujemo takšnih rezultatov, kakršne je dosegala Petra, le njihove približke. Dekleta so dobro pripravljena, saj so opravila ves predviden trening. Načrtujemo nastop na prvih tekmah FIS v Beitostølnu, kjer pa so prav tako visoke temperature, tako da smo v dvomih, kaj naj naredimo. Še ne vemo, kje bomo trenirali od nedelje naprej. Zna se zgoditi, da se bomo vrnili na ledenik Dachstein. Fantje in mlajši tekači naj bi v Skandinavijo odšli 8. novembra, saj se njihove tekme začnejo šele decembra,” je pojasnil Gracer in dodal, da bo glavni serviser v novi sezoni Gaber Lah.

Vesna Fabjan znova z zdravstvenimi težavami

O strokovni plati priprav je spregovoril glavni trener tekačic Vladimir Korolkevič. “Končali smo bazični trening in prehajamo v fazo neposrednih priprav na svetovni pokal. Naši ekipi se je pridružil fizioterapevt Jaroslav Gajdoš. Skušali smo odpraviti pomanjkljivosti. Delo je potekalo nemoteno, najbolj pa me skrbi bolezen Vesne Fabjan, ki se še ni pozdravila od lani. Mlade tekačice so se še bolj zagnano lotile dela, tako da imamo dobro ekipo šestih tekmovalk,” je ugotavljal Korolkevič. Razočarana nad dejstvom, da je na Rogli snežno površino pobralo in s tem onemogočilo trening, je bila Vesna Fabjan: “Upala sem, da bomo danes lahko tekli tukaj na Rogli. Žal ni tako. Trenutno so naše misli najbolj usmerjene proti krajem, kjer so dobre snežne razmere. Moje težave z vnetjem sluznice v nosu in grlu se še vlečejo, kljub temu pa se skušam osredotočiti na trening, ki sem ga izpeljala po prilagojenem programu. Vsaka tekma bo pomembna. Doma na Rogli si vsi želimo doseči najboljši rezultat.

Ivah Hudač prevzel moško ekipo

Ivan Hudač je po dolgih letih dela z vrhunskimi tekači, nazadnje s Petro Majdič, prevzel mlade slovenske tekače. “Smučarski tek se je v zadnjih letih povzpel. Želim si, da bi vlak enako dobro peljal naprej. Moramo še postaviti nove tračnice, pa tudi vlaka še nimamo. Fantje bodo čez nekaj let prava ekipa. Naš cilj so olimpijske igre leta 2014, na katerih želimo nastopiti tako, da bomo lahko ponosni nase. Fantje so zelo pridni. Upajmo, da bomo zadovoljni z rezultati v novi sezoni, v kateri bomo tekmovali predvsem v celinskem pokalu. Če se bo kdo izkazal v njem, bo lahko nastopil v svetovnem pokalu. Na Rogli bi si vsekakor želeli nastopiti,” je povedal slovaški strokovnjak.”Ivan Hudač nam je pokazal veliko novih stvari pri treningu. Rezultati so se že pokazali na testiranju,” je novega trenerja pohvalil Domen Potočnik, podobnega mnenja je tudi Boštjan Klavžar: “Vzdušje v ekipi je fenomenalno. Z Ivanom smo se dobro ujeli. Vidi se, da je izvrsten strokovnjak za delo z ljudmi. Veliko nam je pokazal in smo dobro pripravljeni.

Leave a Comment