Novembrski paralelni klepet z Žanom Koširjem in Rokom Margučem

Natanko čez mesec se bodo v italijanski Carezzi za točke svetovnega pokala prvič pomerili tudi alpski deskarji. Organizator je na spored ob paralelni veleslalom nedavno dodal še paralelni slalom, torej bodo fantje in dekleta tekmovali v obeh olimpijskih disciplinah. In kaj mesec dni pred začetkom pravita Žan Košir in Rok Marguč, ki bosta na premiernih tekmah prav gotovo v centru pozornosti …


Žan Košir vs Rok Marguč [foto: Damijan Rifl]

Kje se trenutno nahajate in kaj počnete?

Žan: Na Mölltalu. Treniram, treniram. Pogoji za delo so res odlični …
Rok: V ponedeljek sem se vrnil na Kaunertal. Tukaj bom treniral 10 dni, če bo le zdržalo vreme.

Koliko jesenski dni ste preživeli na snegu in koliko jih imate še v načrtu do prvih tekem?

Žan: Nekaj čez 30 se jih je pa že nabralo od konca avgusta, ko sem znova stopil na desko. Do Carezze načrtujem še 15 snežnih treningov.
Rok: Če malo pomislim,…,tam nekje pri številki 50 sem. Še vsaj 25 naj bi jih bilo na sporedu. Je pa veliko odvisno od vremena, november je muhast.


Žan Košir [foto: Miha Matavž]

V Carezzi bo na sporedu tako paralelni slalom kot tudi veleslalom. Obetala pa se je celo premierna ekipna tekma. Le-ta bo torej morala še malo počakati. Kaj mislite o tem novem formatu?

Žan: Vesel sem, da bosta na otvoritvi sezone v dveh dneh na sporedu obe olimpijski disciplini. Za boljšo povezanost reprezentance bi bila več kot dobrodošla tudi ekipna tekma. Podpiram idejo, vsak sveža ideja je dobrodošla.
Rok: Res sem vesel, da so prireditelji v program dodali tudi paralelni slalom, saj je letošnji koledar svetovnega pokala, milo rečeno – katastrofalen. Menim, da bi se FIS morala osredotočiti predvsem na to in nam zagotoviti ustrezno število tekem na najvišji ravni.

Na katerega izmed tekmecev bo letos potrebno biti še posebej pozoren?

Žan: V lanski sezoni skupnega seštevka svetovnega pokala sta bila pred menoj Andreas Prommeger in Roland Fischnaller. Ja, tudi letos bosta zagotovo močna in med glavnimi tekmeci …
Rok: Tekmecev, na katere bo potrebno biti pozoren bo veliko. Pravzaprav so to vsi, ki se bodo uspeli uvrstiti na olimpijske igre. Vsekakor tudi slovenski tekmovalci. Za alpsko deskanje je resda značilen neposreden dvoboj s tekmecem, toda mislim, da je potrebno biti osredotočen predvsem na lastne vožnje.

Na prve tekme za celinski pokal, ki te dni potekajo v Severni Ameriki, niste odpotovali. Zakaj?

Žan: V preteklosti sem se udeleževal omenjenega tekmovanja in tam tudi že zmagal, tako mi to ni več v izziv. Ne prinaša ničesar. Moje misli so usmerjene v trening, kjer iz dneva v dan razmišljam in delam na tem, da bi bil hitrejši. Dokazoval se bom pa na tekmah svetovnega pokala.
Rok: Z ekipo smo se odločil, da ne potujemo čez lužo. To bi bil prevelik napor. Če bi tam opravil del priprav, bi se tekem udeležil, tako pa seveda nima smisla.


Rok Marguč [foto: Oliver Kraus/FIS]

Leave a Comment