Novinarska konferenca telemark smučanja pred začetkom tekmovalne sezone


Slovenska telemark reprezentanca [foto: SZS]

Pred začetkom letošnje sezone svetovnega pokala v telemark smučanju, z otvoritveno tekmo 12. januarja v Bad Hindelangu, se je danes v prostorih Smučarske zveze Slovenije (SZS) odvijala novinarska konferenca s predsednikom odbora za telemark smučanje in slovensko telemark reprezentanco. V uvodu je zbranim reprezentantom, ki se odpravljajo na prvo preizkušnjo v Nemčijo, nekaj besed namenil direktor SZS Matija Vojsk: “V skupnem imenu vsem želim veliko uspeha, tako svojega tekmovalnega uspeha, kot tudi to, da se še naprej popularizira ta šport, ki je v Sloveniji tekmovalno razvit, rekreativno pa verjamemo, da se da še kaj postoriti. Tekmovalne ekipe s svojimi uspehi vlečejo nase pozornost javnosti in rekreativcev. Tu si obetamo napredek, h kateremu bo Smučarska zveza Slovenije s svojim delom podpore upam, da čim več doprinesla.

V nadaljevanju je predsednik odbora za telemark smučanje, Tomaž Pogačar predstavil akcijo, ki jo trenutno izvaja odbor: “V okviru odbora ni samo telemark reprezentanca, ampak je tudi promocija telemark smučanja, ki jo vsako leto izvajamo na različnih slovenskih smučiščih. Ta promocija je kar pomemben element, namreč telemark smučanje v Sloveniji je zelo znano, vsi vedo zanj, ampak ne vedo pa pravzaprav kako do njega priti in kako stvar početi.” O reprezentanci je povedal, da je sicer bila v preteklih letih v svetovnem merilu bolj udarna, a so ti tekmovalci žal prenehali tekmovati. “Je pa res, da ta reprezentanca ima perspektivo in jaz verjamem, da bo tudi prišla med deseterico na teh tekmah svetovnega pokala, kar pa pravzaprav ni lahko.

Za tem so zbranim novinarjem nekaj besed namenili še glavni akterji prihajajočih tekmovanj. Kot prvi je spregovoril Matija Liška, ki se je najprej zahvalil zbranim za udeležbo na novinarski konferenci, potem pa še Smučarski zvezi Slovenije za podporo v preteklih letih. O pričakovanjih glede rezultatov v tej sezoni in samih številkah ni želel govoriti, ““…bi pa rad poudaril to, da smo opravili ene zelo dobre priprave. Za razliko od lanskega leta smo stvar še nadgradili. Marsikaj kar v preteklih letih nismo trenirali, smo dali temu večji poudarek, tako da računam, da smo opravili zelo dobre priprave. Priprave niso potekale brez težav, ampak za razliko od lanskega leta lahko rečem, da je bil storjen še en korak naprej. Je pa pred nami še precej rezerve in upam, da bomo to tudi v prihodnjih letih še nekako izkoristili.” Izpostavil je še, da se tekmovalci dobro zavedajo v kakšni konkurenci tekmujejo, v smislu skupka panog pod okriljem SZS, ki se vse borijo za pozornost športne javnosti: “Naši cilji so visoki. Jaz mislim, da z neko pomočjo te športne javnosti, s pomočjo SZS, z našim trudom, so ti cilji uresničljivi v prihodnjih letih.” Za konec je povedal še o poškodovanem Janu Lavtarju, ki je precej časa namenil pripravam in bil dobro pripravljen, tako fizično kot tudi na snegu, a je na zadnji dan starega leta pri skoku padel s precejšnje višine na glavo in utrpel pretres možganov.

O konkretnih ciljih je prvi spregovoril Žan Ribnikar, ki se je ekipi pridružil šele septembra: “Pripravil sem se solidno, za začetek pa pričakujem uvrstitev vsaj med najboljših trideset.” V nadaljevanju je Luka Pintar potrdil, da so v času priprav vsekakor storili korak naprej: “Po lanski uspešni sezoni si jaz letos osebnih ciljev nisem zadal. Jasno je, želim biti med petnajst, kakor lansko leto. S temi treningi, ki pa smo jih naredili pa verjamem, da lahko gremo še precej višje.

Tudi Tine Kolenc se je strinjal, da so pričakovanja od lanskega leta precej višja: “Dejstvo je, da smo treninge toliko nadgradili, da so pričakovanja vseh eno stopnjo višja. Moja pričakovanja so uvrstitve med prvih petnajst,” se je jasno izrazil Tine, a dodal, da je moral zaradi manjše poškodbe predčasno zaključiti priprave in upa, da ga to ne bo oviralo pri tekmah. O ciljih na domači tekmi v sredini tega meseca v Bohinju pa ni upal kaj konkretnega napovedati.

Jure Sodja, glavni organizator tekem svetovnega pokala v Bohinju, ki se začne 15. januarja, je poudaril, da se organizatorji že več let trudijo izpeljati tekme in dogajanje ob njih na najvišjem nivoju. O osrednjem dogajanju, ki so ga že lansko leto preselili v Srednjo vas (Senožeta), je povedal: “Naš cilj je privabiti čim več obiskovalcev, ki bi lahko uživali v samih tekmah, ki so na vrhunskem nivoju.” Vsak gledalec namreč spremlja tekmo od polovice naprej in tako vidi vse glavne sestavine telemark smučanja, kar je dobro za večjo prepoznavnost tega športa. Pripravili so bogat program, ki se začenja že dan pred tekmo, v soboto pa bo potekal glavni zabavni program s tekmovanjem, ki se bo z raznimi gosti zavlekel pozno v večer.
Potem je besedo dobil še Urban Peternelj, predstavnik glavnega pokrovitelja (Rodeo Team) svetovnega pokala v telemark smučanju v Bohinju, ki je pojasnil, da so zelo veseli, da so že drugo leto prisotni na tako pomembnem športnem tekmovanju in da je dogovor sklenjen tudi že za naslednjo sezono.
Na koncu je Tomaž Pogačar na kratko spregovoril še o želji vstopa telemark smučanja v olimpijsko družino, vendar kratkoročno žal tega za enkrat še ni na vidiku. Direktor SZS Matija Vojsk pa je novinarsko konferenco zaključil s povabilom za zanimanje za ta šport.

Leave a Comment