NT: Peter Prevc do uspeha kariere


Peter Prevc [foto: GEPA]

Peter Prevc je z odličnim finalnim skokom na Bergislu prišel do svoje najboljše uvrstitve v svetovnem pokalu, potem ko je osvojil 11. mesto. Zmage se drugič na letošnji turneji veseli Beljačan Thomas Morgenstern.

Tretja tekma novoletne turneje v Innsbrucku, prva v Avstriji, je znova prinesla dvojne točke v slovenski tabor. Petru Prevcu je kot edinemu Slovencu letos uspelo tretjič zapored osvojiti točke na 59. novoletni turneji, prvič v karieri pa se je med najboljšo trideseterico uvrstil Jurij Tepeš. Ljubljančan je v prvi seriji pokazal zelo dober skok (117 m) in prvič zmagal v paru, potem ko je premagal Čeha Lukaša Hlavo (115 m). Prevc je skočil še bolje(120 m) in brez težav ugnal sicer zelo solidnega Francoza Emmanuela Chedala (118.5 m). Žal je daleč najslabši skok na celotni turneji letos prikazal Robert Kranjec (110.5 m), ki je izpadel proti Rusu Denisu Kornilovu ,čeprav ta ni skočil daleč (114.5 m). Še krajši kot Kranjec je bil Primož Pikl (108.5 m), ki tudi tretjič zapored ni uspel osvojiti točk na novoletni turneji. Po prvi seriji je vodil Thomas Morgenstern (129.5 m) pred Adamom Malyszem (128 m) in Tomom Hildejem (127.5 m). Tepeš je zasedal 25. mesto, Prevc pa je bil na 22. mestu. Kranjec je tretjo tekmo turneje končal na 44. mestu, Pikl pa na predzadnjem, 49. mestu.

V finalu je znova zelo dobro svoj nastop opravil Tepeš (116 m), ki je ob svojem skoku prevzel vodstvo, ter s tem napovedal najmanj 25. mesto na današnji tekmi. To so bile osme točke nekdanjega mladinskega svetovnega podprvaka. Še bolj pa je navdušil mladi Prevc, ki je v finalu potegnil do 124.5 metrov in z naskokom prevzel vodstvo po svojem nastopu. Mladi skakalec kranjskega Triglava je v finalu v žep pospravil imena kot so Anders Jasocben, Johan Remen Evensen, Stephan Hocke,… Kot 18. po prvi seriji ga je prvi prehitel Michael Uhrmann, ki je pristal pri 126.5 metrih. Zatem so za Prevcem kar po vrsti zaostali še Bardal, Koudelka, Schlierenzauer, Stoch, Freitag, Koch, Romören in Karelin. Na koncu je skakalca iz Dolenje vasi prehitelo 10 skakalcev kar je pomenilo 11. mesto za Prevca in s najboljšo uvrstitev mladega skakalca v svetovnem pokalu. Prevc je imel v finalu šesto oceno med vsemi. “Prvi skok mi danes ni uspel, kot bi si želel, saj nisem pogledal čez smuči, tako kot že na vseh skokih tukaj na Bergislu. Zato sem se v finalni seriji kar malce razjezil in to se mi je obrestovalo. Skok je bil podoben tistemu s prve serije Oberstdorfa, ki je bil tudi kar zelo dober. Ti skoki so kar lepi, danes pa je super še končni rezultat,” je bil uspeha kariere vesel Peter Prevc.

Jurij Tepeš je osvojil končno 25. mesto, kar je njegova četrta najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu. Na vrhu nič novega, po tisti vetrovni loteriji v Garmisch-Partenkirchnu. Thomas Morgenstern si je z drugo zmago (skupno 20. v svetovnem pokalu) na turneji in prvo v karieri na Bergislu na stežaj odprl vrata do skupne zmage na 59. novoletni turneji, drugi je bil danes Adam Malysz, tretji pa Tom Hilde, zmagovalec kvalifikacij na Bergislu.

Danes sta svoji nalogi zelo dobro opravila naša najmlajša skakalca. Predvsem Peter je v drugi seriji prikazal super skok, ki ga je tudi popeljal do najboljše uvrstitve v karieri v svetovnem pokalu. Zadovoljen sem tudi z Jurijem, ki je tu vseskozi skakal dobro in na tekmi prikazal česa je trenutno sposoben. Prve točke na turneji so nedvomno dobra vzpodbuda tudi zanj. Sicer pa smo videli težko tekmo na težki skakalnici, kjer napake ni smelo biti. Žal se je ta pripetila Robiju in to ravno v prvi seriji, kar ga je stalo uvrstitve v finale. A gremo naprej, potujemo v Bischofshofen, kjer nas jutri čaka kondicijski trening nato pa dan kasneje že kvalifikacije za zadnjo tekmo turneje,” je dejal glavni trener Matjaž Zupan.

Skupno na turneji torej vodi Morgenstern, kar 27,3 točk pred Ammannom, tretji pa je Malysz. Prevc zaseda zelo dobro 11. mesto.


Rezultati: Novoletna turneja .: Innsbruck :. Uradni rezultati
Izjava: Peter Prevc (.mp3)


Leave a Comment