NT: Turneja Morgensternu, naši odlično v Bischofshofnu


Thomas Morgenstern [foto: GEPA]

Zadnjo, četrto tekmo 59. novoletne turneje v smučarskih skokih, je pod žarometi tradicionalno gostil avstrijski Bischofshofen. Slovenci smo znova kmalu prišli na svoj račun, saj je že v drugem partu proti Bolgaru Vladimirju Zografskemu skakal Peter Prevc. Najmlajši slovenski skakalec je svojo nalogo ponovno opravil dobro in se tudi četrtič prebil med dobitnike točk na novoletni turneji. Za njim je bil naslednji naš Jurij Tepeš, ki ga je izzval Francoz Emmanuel Chedal. Tepeš je še enkrat več potrdil svojo dobro formo in se še drugič na turneji prebil do točk svetovnega pokala, uvrstil pa se je tik za Prevca. Naš tretji je danes skakal Robert Kranjec, ki ga je izzval Gregor Schlierenzauer. Avstrijec je našega državnega rekorderja sicer premagal, a skok Kranjca ni bil slab in na koncu je bil dovolj za tretjo uvrstitev med najboljšo trideseterico na letošnji turneji. Žal se v finale ni uspelo uvrstiti Primožu Pikl, ki je izzival Norvežana Johana Remna Evensena. Pikl je tako še četrtič obstal v prvi seriji, tokrat prvič kot edini od naših orlov. Po prvi seriji je vodil Norvežan Tom Hilde pred Thomasom Morgensternom in še enim Avstrijcem, Andreasom Koflerjem. Naši so se razvrstili od mest 18. do 20. – Prevc, Tepeš, Kranjec.

V finalu je mini slovenski paket torej odprl Robert Kranjec, ki je skočil odlično in pristal pri 129.5 metrih. Skok, katerega nista presegla niti naslednja po vrsti v finalu – Jurij Tepeš in Peter Prevc. Tepeš je ob svojem skoku zasedel šesto mesto, že takoj po skoku Prevca pa je izgubil eno, saj je skakalec kranjskega Triglava prišel na četrto mesto. V vodstvu je še vedno vztrajal Robi Kranjec, ki ga niso uspeli prehiteti niti Schlierenzauer, Freund in Schmitt. Kot prvemu je Kranjca uspelo prehiteti šele 14. iz prve serije, Pascalu Bodmerju iz Nemčije. Kranjčan je do konca tekme pridobil še nekaj mest in je zadnjo tekmo tako končal tam kjer je začel v Oberstdorfu – na 12. mestu, kar je odlična vzpodbuda za prihajajoče polete konec tedna v Harrachovu. Prevc je četrto tekmo novoletne turneje končal s tretjo uvrstitvijo med dvajseterico, saj je bil 18., Tepeš pa je izenačil svoj najboljši rezultat kariere v svetovnem pokalu z 21. mestom. Zmage na zadnji tekmi turneje se veseli, čeprav je zelo dolgo po skoku Morgensterna čakal na finalni skok, Norvežan Tom Hilde, ki je tako dosegel tretjo zmago v svetovnem pokalu. Morgenstern se je moral zadovoljiti z drugim mestom, tretji pa je bil Kofler.

Skupno zmago na turneji je prvič v karieri pred več kot 30.000 gledalci v Bischofshofnu vpisal Thomas Morgenstern, najboljši naš pa je Peter Prevc.

Pred karavano svetovnega pokala praktično ni počitka, saj se takoj seli na Češko v Harrachov, kjer bo že v soboto dopoldne na sporedu uradni trening in nato še kvalifikacije za popoldansko prvo tekmo v smučarskih poletih letos. Od Slovencev tja potujejo Robert Kranjec, Jurij Tepeš, Primož Pikl in debitant iz Žirov, Tomaž Naglič.


Rezultati: Novoletna turneja .: Bischofshofen :. Uradni rezultati


Leave a Comment