NT: Vetrovna loterija Ammannu, Kranjec 11.


Simon Ammann [foto: Klemen Zibelnik]

Nič kaj bleščečo novoletno tekmo v Garmisch-Partenkirchnu je v eni seriji dobil lanski zmagovalec, Simon Ammann, pred Rusom Pavlom Karelinom in Poljakom Adamom Malyszem. Zelo dober je bil Robert Kranjec na 11. mestu, točke pa tudi Petru Prevcu.

Prestižna novoletna tekma v Garmisch-Partenkirchnu je doživela neposrečeno izvedbo v letu 2011. Sprva je še vse teklo gladko, nato pa se je zalomilo. Veter se je začel vrteti in kmalu je sledila daljša prekinitev prve serije. Že pred tem so nastop opravili trije naši orli. Tekmo je odprl Peter Prevc, ki je znova dobil dvoboj na novoletni turneji, tokrat proti Rusu Denisu Kornilovu. Sam skok Prevca ni bil povsem na vrhunskem nivoju, a točke so bile zagotovljene, saj je bil Rus slabši. Že v naslednjem paru je skakal Jurij Tepeš, ki pa je naletel na izjemno razpoloženega Kamila Stocha iz Poljske. Tudi soliden skok Tepeša ni pomagal, da bi prvič dosegel točke na novoletni turneji.

Kot tretji se je v desetem paru od naših predstavil Robert Kranjec. Skočil je zelo dobro, a njegov izzivalec, domačin Martin Schmitt je bil še boljši. Vseeno bojazni o uvrstitvi med dobitnike točk ni bilo, saj si je finale zagotovil kot srečni poraženec. “V Garmischu sem odskakal kar v redu. V drugem delu leta imam še nekaj težav, saj me še ne odnese tako kot bi želel, ampak ostale stvari so pa kar na svojem mestu. Danes sem z rezultatom zadovoljen. Poklopilo se je tudi z vremenom, saj so bili trije ali štirje skakalci, ki so realno boljši od mene, še za mano, tako da sem bil na koncu uvrščen na dobro 11. mesto,” je svoj nastop ocenil Robert Kranjec.

Nato smo videli zelo dolg skok Finca Villeja Larinta, ki pa se je končal s padcem in kar dolgo prekinitvijo. Finec je sicer sam zapustil iztek skakalnice, a rahlo šepajoč. Kmalu zatem je sledila še ena daljša prekinitev zaradi vetra, serija pa se je znova nadaljevala 15 minut čez tretjo popoldne. Veter je bil še naprej nestanoviten, kar je najbolj občutil Andreas Kofler, ki se je za las izvlekel padcu. Ponesrečen skok mu je odnesel ne samo finale, ampak tudi vrhunsko uvrstitev na novoletni turneji. Takoj za Koflerjem je nastopil še zadnji naš, Primož Pikl, ki žal proti Andersu Jacobsenu ni imel nobenih možnosti za finalno serijo. V težkih razmerah je izvlekel še kar soliden skok, na koncu pa se je moral zadovoljiti s 36. mestom, tik pred Tepešem. V zadnjem paru prve serije sta slabo skočila tako Thomas Morgenstern – 14. mesto, kot Tom Hilde, ki je ostal celo brez točk svetovnega pokala.

Na vrhu je bil po prvi seriji Simon Ammann pred Rusom Pavlom Karelinom in Poljakom Adamom Malyszem. Kot se je izkazalo takoj po skoku Toma Hildeja, najboljšega z včerajšnjih kvalifikacij, so bili to tudi uradni rezultati današnje tekme, saj mrak in preveč nestanovitni vetrovni pogoji enostavno niso zagotavljali varne izvedbe finalne serije. Kranjec je tako osvojil zelo dobro 11. mesto, Prevc pa nekaj točk za 27. mesto.

Tekma je bila, kakršna je bila. Za nas je bilo na koncu vseeno v redu. Videli smo, da lahko tudi z napakami v takšnih pogojih iztržimo dobre skoke. Mogoče sta malce smole imela Peter in Jurij, ki sta imela številko povsem na začetku, ko še ni bilo vzgonskega vetra. A po drugi strani bi lahko dobila tudi precej slabše pogoje. Sama tekma pa je bila težka, videlo se je, da so tudi najboljši lahko ranljivi v takšnih pogojih. A končna odločitev o eni seriji je prava, saj če bi tekmo prelagali, jo sploh ne bi izpeljali. Menjav v ekipi ne bomo delali pred nadaljevanjem turneje. Fantje so danes na tekmi pokazali ene boljših skokov, tudi Jurij in Primož, tako da gremo naprej v enaki postavi,” je po koncu tekme dejal glavni trener Matjaž Zupan.

Že jutri karavano svetovnega pokala čakajo kvalifikacije v Innsbrucku, na tretji tekmi novoletne turneje. V skupnem seštevku še vedno vodi Morgensten, naš najboljši je na 13. mestu Kranjec, Prevc pa zaseda 16. mesto.


Rezultati: Novoletna turneja .: Ga – Pa


Izjava: Robert Kranjec (.mp3)
Izjava: Matjaž Zupan (.mp3)


Leave a Comment