Ob koncu nepozabne sezone Tina Maze še do ene zmage


V letošnji sezoni sta bila najboljša Tina Maze in Marcel Hirscher [foto: GEPA]

V Lenzerheideju smo spremljali zadnjo tekmo svetovnega pokala sezone 2012/2013. Po moškem slalomu, po katerem je veliki kristalni globus prejel Marcel Hirscher, so z veleslalomom opravila tudi dekleta in potem je bila za najboljšo smučarko tudi uradno razglašena 29-letna tekmovalka iz Črne na Koroškem, Tina Maze. Še pred tem pa smo videli novo izjemno predstavo slovenske smučarke.

Ob 10. uri je tekmo odprla Francozinja Tessa Worley in zelo zahtevno progo presmučala s časom 1:08,37. S startno številko 3 je Avstrijka Anna Fenninger prišla na drugo mesto z velikim zaostankom 1,46 sekunde, po treh odstopih pa je sledil prvi slovenski nastop. Tina, ki se je na pot podala sedma po vrsti, je v zgornjem delu za Francozinjo zaostajala 44 stotink, v nadaljevanju pa prikazala prav tako odlično vožnjo in do cilja zaostanek zmanjšala za dve stotinki, kar je pomenilo, da je po uvodni vožnji zasedala drugo mesto.


Ekipa Tine Maze z osvojenimi globusi [foto: GEPA]

Bolečine preprečili nastop Ani Drev

Drugi slovenski nastop smo videli pri startni številki 21, ki jo je nosila Ana Drev. Ta si je nastop na veleslalomskem finalu prislužila po zelo uspešni in konstantni sezoni svetovnega pokala, v kateri je bila sedemkrat med dobitnicami točk. Ana, ki je danes poskušala izboljšati letošnjo najboljšo uvrstitev, se pravi deseto mesto iz Courchevela, je s strmino opravila zelo dobro, potem pa se zaradi bolečin v kolenu ustavila in predčasno končala svoj nastop. Kljub temu ima Ana, kar se tiče izkupička veleslalomskih točk, za seboj najboljšo sezono v karieri.

V drugi vožnji je nastopilo le petnajst tekmovalk, pred nastopom najboljših treh pa je prvo mesto zasedala Nemka Viktoria Rebensburg, sedmo uvrščena po prvem teku. Domačinka Lara Gut se je na progi odrezala odlično in kljub temu, da je nekaj zavojem pred koncem izgubila palico, v cilj prišla s 36 stotinkami naskoka.


Tina Maze je osvojila veleslalomsko zmago [foto: GEPA]

Temu pa je sledil zadnji nastop Tine Maze v tej sezoni. Naša smučarka je imela pred Švicarko 37 stotink prednosti in to je v zgornjem delu proge z izjemnim nastopom še povečala. Srednji del je bil za odtenek počasnejši, na kar je sledila predstava, zaradi katere lahko Tino označimo za najboljšo smučarko na svetu. Z zadnjim delom proge je namreč opravila brezhibno, fantastično in v cilj prišla s kar 1,38 sekunde boljšim časom.

Zmaga tudi na zadnji tekmi

Francozinja Worleyeva se je s progo dobro borila, a 42 stotink sekunde prednosti iz prve vožnje ni bilo dovolj za zmago. V cilju je zaostala 35 stotink in prišla na drugo mesto, kar je pomenilo, da je Mazejeva prišla do enajste zmage v sezoni in sezono sklenila v najboljšem možnem slogu. “Več kot odlično. Začeti z zmago in končati z zmago je imenitni uspeh. To so zgodovinske stvari, ki se jih zavedam ter so težko ponovljive,” je menila Mazejeva.


Tina globusa nikomer ne da [foto: GEPA]

2414 točk

Zgodovinska predstava Tine Maze pa se je začela 27. oktobra na ledeniku Rettenbach. Prvo tekmo sezone je gostil avstrijski Soelden, kjer je Tina vodila po prvem teku, v drugo pa suvereno prismučala do cilja in se veselila prve zmage. Na svoj račun je vpisala 100 točk in takrat smo rekli “naj se po Soeldnu sezona pozna”. Seveda pa si nismo mislili, da bo imela Tina slabih pet mesecev kasneje v seštevku svetovnega pokala 2414 točk.


Najboljše veleslalomistke letošnje sezone Anna Fenninger, Tina Maze in Viktoria Rebensburg [foto: GEPA]

Do te vrtoglave rekordne številke je Tina prišla po dolgi sezoni, ki od smučarke zahteva neverjetne napore. Korošica ni popustila niti za trenutek in kar 24-krat stopila na zmagovalni oder, kar predstavlja še en fantastičen rekord. Za oddih od svetovnega pokala je na svetovnem prvenstvu v Schladmingu osvojila eno zlato in dve srebrni kolajni, potem pa nadaljevala z bojem za male kristalne globuse.

Že veliko časa pred koncem sezone je bilo namreč jasno, da Tine v skupnem seštevku točk ne bo mogla ujeti nobena tekmica in da je veliki globus že oddan. Še pred tem pa si je zagotovila naslov najboljše v superkombinaciji in “rezervirala” veleslalomski globus. Po odpovedi superveleslaloma pred nekaj dnevi je zasluženo prejela še en mali globus, v smukaški in slalomski razvrstitvi pa je končala kot druga.


Tina Maze [foto: GEPA]

Prvi veliki kristalni globus za Slovenijo

Fantastična sezona Tine Maze je tako končana, v rokah ima veliki kristalni globus, prvi tak v zgodovini slovenskega smučanja. V največji meri je sestavljen iz zmag v Soeldnu, Aspnu, St. Moritzu, Courchevelu, St. Antonu, Mariboru, Meribelu, Garmisch-Partenkirchnu, Ofterschwangu in Lenzerheideju, drugih mest v St. Moritzu, Semmeringu, Muenchnu, Cortini d’Ampezzo, Mariboru, Garmisch-Partenkirchnu in Ofterschwangu ter tretjih v Aspnu, Aareju, Semmeringu, Cortini d’Ampezzo in Lenzerheideju. Svoje “kristalčke” pa je seveda prispevalo tudi pet četrtih in dva peta mesta ter 10., 12. in 20. mesto.


Rezultati: Svetovni pokal .: Lenzerheid :. Slalom (ž)
Lestvice: Svetovni pokal .: Slalom (ž)
Lestvice: Svetovni pokal .: Skupni seštevek (ž)Tina Maze [foto: GEPA]

Leave a Comment