Oberhof naslednja biatlonska postaja svetovnega pokala

Oberhof, kamor se je v teh dneh preselila glavnina biatlonske karavane svetovnega pokala, ponuja svojo klasično januarsko vremensko sliko. Megla, veter, dež in polne tribune gledalcev bodo očitno stalnica vse do nedelje, ko se bo zaključil prvi svetovni pokal v letu 2013. Slovenska ekipa, ki je odlično zaključila nastope na zadnjem svetovnem pokalu na Pokljuki, je v nemško Turingijo prispela že včeraj in opravila prve treninge na progah Grenzadlerja.


Jakov Fak in Klemen Bauer med treningom [foto: Tomaž Šušteršič]

Tokrat sta se trenerja Uroš Velepec in Tomaš Kos odločila za preverjeno kadrovsko zasedbo slovenske ekipe. Teja Gregorin, Andreja Mali, Jakov Fak, Klemen Bauer, Janez Marič in Peter Dokl bodo zastopali slovenske barve v štafetni, šprinterskih in zasledovalnih preizkušnjah. “Janez Marič se po bolezni vrača v ekipo, saj je pokazal, da je spet lahko hiter v smučini. Ravno, ko je v prvem delu sezone začel pridobivati tekaško formo, je nesrečno zbolel, kar ga je za nekaj tednov odmaknilo od začrtanih ciljev. Simonu Kočevarju smo ponudili priložnost, da bi v obračunu s Petrom Doklom na domačem prvenstvu dokazal, da si zasluži mesto v ekipi za svetovni pokal, vendar je bil Peter dvakrat evidentno boljši in nismo imeli druge možnosti, kot da peljemo v Oberhof zrelejšo zasedbo,” je obrazložil glavni trener Uroš Velepec.

Danes bo v večernih urah na sporedu že prvi izmed štafetnih bojev, kjer pa Slovenke ne bodo nastopile, zato bo prva tekma s Slovenci v smučini šele jutri. Za razpored moške štafete (Peter Dokl, Klemen Bauer, Janez Marič, Jakov Fak) so poskrbeli kar tekmovalci sami. “Uporabili smo star in že večkrat preverjen trik, če lahko temu tako rečem, ko smo fantom ponudili, da se sami odločijo kako bodo tekli po predajah. S tem dosežemo, da so vsi zadovoljni s svojim položajem v štafeti. Dokl se je izkazal na državnem prvenstvu, ko je bil dvakrat drugi, zato mu fantje očitno zaupajo, da zaostanek ob dobrem strelskem nastopu ne bo prevelik. Bauer in Marič se morata nato v vetru samo dobro znajti in teči kot sta sposobna, za Faka pa sploh ne sme biti težav v zadnji sicer najmočnejši predaji. S to postavo smo sposobni presenetiti, kajti v Hochfilznu nismo bili konkurenčni, tukaj pa je želja olimpijska norma, kar je 8. mesto. V teh razmerah bo tekma lahko tudi malo kaotična, kar pa je potrebno obrniti sebi v prid. Z izkušenimi tekmovalci kot jih imamo in pravilno taktiko, bi morali realizirati zastavljene cilje,” je strnil pričakovanja strateg Velepec.


Tomaš Kos in Uroš Velepec [foto: Tomaž Šušteršič]

Najmočnejše slovensko orožje bo tudi v teh dneh nedvomno Jakov Fak, ki se je v letošnji sezoni že štirikrat povzpel na zmagovalni oder, od tega tudi dvakrat na najvišjo stopničko. “Oberhof je zares specifičen, kar se tiče vremena in to je potrebno znati s pomočjo športne sreče tudi izkoristiti. Želim si novih tekem in že v štafeti si želimo skupaj pokazati, da zmoremo več, kot smo na našem zadnjem štafetnem nastopu. Tokrat sta nam trenerja pustila izbiro glede postave štafete in vsak mora sedaj sprejeti svojo vlogo in jo tudi najbolje odigrati. Štafeta je seveda tudi timsko delo, zato je tudi odgovornost še nekoliko večja. Vreme in veter bosta prav gotovo dejavnika, ki bosta vplivala na razplete vseh tekem. Na šprintu in v zasledovanju bom poskušal nastopiti čim bolj umirjeno. Upam, da smo uspeli zadržati visoko formo, zato ostajam optimističen. Nekoliko časa je bilo tudi za počitek, telo se je regeneriralo, skozi tekme pa bomo seveda še stopnjevali nivo,” se je pred tekmami razgovoril Jakov Fak.

Moška štafeta 4 x 7,5 km bo potekala pod žarometi jutri ob 17.30 uri.

Leave a Comment