Odstopil tudi Matija Vojsk


Matija Vojsk [foto: Klemen Zibelnik]

Smučarska zveza Slovenije (SZS) je danes gostila novinarsko konferenco, na kateri sta predsednik SZS Tomaž Lovše in nova v.d. direktorice Barbara Kürner Čad, spregovorila o dogajanju na včerajšnji redni seji Izvršilnega odbora ter o aktualnih temah Smučarske zveze.

Matija Vojsk odstopil
Včeraj je zasedal IO SZS. Pred sejo sem imel daljši pogovor z direktorjem mag. Matijo Vojskom. Skupaj sva ugotovila, da je v zadnjih 14. mesecih, ko je deloval kot direktor SZS, izpolnil kar nekaj pomembnih nalog. Ugotovila sva tudi, da je bil na nekaterih področjih deležen kritik in nekako po skupni presoji, se je mag. Vojsk odločil, da poda odstopno izjavo, ki smo jo skupaj z IO soglasno sprejeli,” je nov odstop na smučarski zvezi komentiral Lovše.

Vojsk je pošten, deloven, organiziran, …
V teh zaostrenih ekonomskih razmerah je izredno težko zagotoviti pogoje za normalno delovanje slovenskega športa in tudi SZS ni nobena izjema. Te zaostrene razmere se seveda prenašajo tudi na našo bazo, ki pričakuje, da se bodo pogoji delovanja za naše športnike in športnice izboljševali, da bodo primerljivi s sosednjim državam, seveda pa to v teh razmerah ni mogoče. Normalno je, da se krešejo mnenja, da obstajajo različni pogledi. Tudi največji kritiki, ki jih je bivši direktor imel, so v en glas priznali, da je Matija pošten, deloven, organiziran, metodološki in da se je res neumorno trudil za dobro smučanja v Sloveniji,” o trenutnih razmerah meni Lovše ter dodaja: “Rad bi poudaril, da njegov odstop ni povezan z odstopom Jureta Koširja, da je bilo čisto naključje, da sta se zgodila skupaj. Nisem želel taktizirati in enega prositi, da naj odstopi čez mesec dni, saj bi bilo to neokusno. Mislim, da je potrebno, da se vrste strnejo in da se posvetimo ustvarjanju pogojev za športnike in športnice.

IO sprejemal sklepe soglasno
Vse sklepe je IO včeraj sprejel soglasno, zato vas lepo prosim, da ko zapišete besedo zdrahe, poveste s kom so zdrahe. Glede na to, da so v IO v skladu s statutom predstavniki vseh panog in organizatorji svetovnih pokalov, imamo spričo ekonomskih odnosov vedno zanimiv dialog. Ocenili smo, da je potrebo nemudoma imenovati v.d. direktorja. Barbara je v zadnjih dveh mesecih kot moja pooblaščenka vsak dan delovala na zvezi, če se spomnite, je bilo to po odhodu Primoža Ulage. Barbara se je ukvarjala z zaključevanjem sponzorskih pogodb. Vprašal sem jo, če je pripravljena kot v.d. direktorice voditi SZS, rekla je, da je, in IO jo je soglasno imenoval. Pogovarjali smo se tudi o tem, kdo Barbara je. Ne samo, da je pravnica z izkušnjami v gospodarstvu, je tudi mati, ki je 12 let podpirala sina, ki je treniral alpsko smučanje. Delala je kot prostovoljka v klubu, pozna trenerje, stroko, delo in probleme v klubih in kot taka ima prednost, saj velik del stvari pozna,” Lovše ni skoparil z lepimi besedami o novi “začasni” direktorici SZS.

Zahvala Juretu Koširju
Rad bi se tudi zahvalil Juretu Koširju. Tistim v medijih, ki so posploševali in mislili, da je odstopil zaradi raznih zdrah, povem, da Jure Košir z Tomažem Lovšetom nima noben zdrah. Nisva se prepirala, sva se pa pogovarjala ali je 2,2 ali 2,3 ali 2,4 milijonov evrov dober ali pravšnji proračun za alpske discipline. Seveda je razumljivo, da je bila za Jureta boljša večja številka, toda za Tomaža, ki je moral to številko prinesti v hišo, pa je bila kakšna nižja številka tudi v redu. Jure je legenda slovenskega smučanja, človek, ki ima enormno energijo. Ni pa mu bilo lahko usklajevati številne interese, zlasti v stroki, v odbori in zboru, saj taka naloga ni preprosta,” se je razgovoril prvi mož naše največ krovne zveze ter z nekaj besedami prišel tudi na prihodnost: “Naslednji torek se sestane alpski odbor. Klubi so se začeli organizirati, poteka pa živahna diskusija, kdo bi bil pravšnji kandidat, da nadaljuje z delom, ki ga je Jure začel. Nekatere imena so zelo zanimiva in obetajoča in v torek bom po alpskem odboru, kot predsednik v skladu s statutom, sklical alpski zbor, ki bo najkasneje v 14. dneh po torku, tako da bo čim prej imenovan nov predsednik alpskega odbora.

Tina Maze se lahko vozi z Audijem
Mogoče še informacija, o kateri me mnogi pogosti sprašujete, v zvezi s Tino Maze. Z zadovoljstvom sporočam, da je Barbara Kürner Čad, kot moja pooblaščenka že praktično dva meseca nazaj uskladila pogodbo s pooblaščencem Tine Maze. Ni pa bil usklajen aneks, s katerim si je Tina želela izposlovati, da bo še vedno uporabljala vozilo Audi. Kot veste je uradni opremljevalec alpskih reprezentanc Citroën, ki je pomemben sponzor, in v skladu s pravilniki, ki obstajajo, nihče od tekmovalcev ne more imeti konkurenčnih sponzorjev SZS. Tina se je v preteklosti vozila z Audijem in ga imela oblepljenega. Tini je bil posebej za njo narejen sedež v Audiju, zato da je ne boli hrbet in želela je, da bi še naprej vozila ta avto. Naš partner Citroën je pokazal izjemno korektnost, razumevanje in širino in Barbara se je včeraj s Citroënom dogovorila, da soglašajo, da lahko to sezono Tina še vedno vozi Audi in da to ne bo kršilo pogodbenih relacij. Včeraj sem s Tino tako podpisal pogodbo in aneks. Pridobili smo tudi novega opremljevalca alpskih disciplin. To je Halti, ki je res vrhunski produkt. Poleg Citroëna smo zaključili še neke druge sponzorske pogodbe, ki so zagotovile, da je proračun alpskih disciplin znotraj številk, ki smo jih že predstavili,” je o razpletih o stanju z Tino Maze sporočil Lovše.

S Tino podpisali pogodbo
Ne vem, če lahko še kaj dodam predstavitvi predsednika, ki je povedal da, ne glede na to, da sem pravnica, sem po drugi strani nekako povezana s smučanjem. To je nek poseben izziv in v zadovoljstvo mi je, da se lahko lotim te zadeve in skušam po svojih najboljših močeh, znanju in izkušnjah pomagati, da se stvari tukaj uredijo in rešijo,” je svoj prvi govor pričela Barbara Kürner Čad, ter nadaljevala: “Prva naloga, ki jo tukaj vidim, je, da dokončno uredim odnose oziroma pogodbe s tekmovalci, tako da lahko mirno začnejo s tekmovanji, ki so tik pred vrati ali pa že potekajo. Mislim, da smo zdaj na dobri poti. Predsednik je povedal, da je podpisana pogodba s Tino Maze, kar štejem za velik uspeh. Računam, da se bodo tudi z ostalimi tekmovalci zadeve uredile tekom meseca septembra. Nekateri so na pripravah in so bili seznanjeni s stališčem alpskih disciplin in strokovnega sveta, zdaj pa pričakujemo njihove odgovore.

Vse več sponzorjev
Zaključujemo pogodbe s sponzorji. Približno 80 odstotkov pogodb in dogovorov je podpisanih in potrjenih, ostale pa so v zaključni fazi. Računam, da bodo tudi te zadeve do konca septembra zaključene. Potem se lahko mirno začne tekmovalna sezona, tukaj pa se bomo posvetili še drugim nalogam, ki jih ima SZS, tudi širši publiki, rekreativnim smučarjem, Modri kartici in takim projektom, ki so odprti in še čakajo na realizacijo,” je meni nova v.d. direktorja Barbara Kürner Čad.

Leave a Comment