OKS obravnaval zaključno poročilo o Sočiju

Na redni, 34. seji Izvršilnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), že drugi v mesecu maju, so člani obravnavali zaključno poročilo o Sočiju. Slovenija je bila na OI v Rusiji na preglednici odličij na 16. mestu s po dvema zlatima in srebrnima ter štirimi bronastimi medaljami, hokejska reprezentanca pa se je uvrstila v četrtfinale. Skupaj je bilo 33 uvrstitev med prvo tretjino, kar je 40 odstotkov vseh, ter 43 odstotkov izidov do 16. mesta, kar je daleč največ doslej.


Slovenski športniki so v Sočiju osvojili osem medalj [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Na nastop upravičeno ponosni

Dosegli smo osem medalj, pred tem smo jih največ, leta 2008 v Pekingu, osvojili pet. Trikrat smo se v zgodovini samostojne Slovenije vrnili iz OI brez medalj, kljub izjemnim posameznikom. Zato smo lahko na nastop upravičeno ponosni. Poleg tega je olimpijsko reprezentanco, najboljšo v narodovi zgodovini, krasil ekipni duh, ki so ga dodatno vnesli hokejisti. Petra Majdič pa je odlično vodila ekipo,” je dejal predsednik OKS Janez Kocijančič.

Mislim, da lahko slovenski olimpijski nastop ocenimo samo s pohvalnimi ocenami. Delno pa je res, da smo v svojih napovedih včasih tudi premalo ambiciozni,” je ugotovil Miroslav Cerar, s tridesetimi odličji na velikih tekmovanjih najuspešnejši slovenski športnik. “Pred OI v Londonu sem napovedal sedem medalj, pa so me mediji popljuvali. Napovedi za Soči pa so bile narejeni tudi v luči nastopa v Vancouvru pred štirimi leti, kjer smo napravili nekaj manj, kot bi lahko,” je dejal Bogdan Gabrovec.


Žan Košir se je razveselil dveh medalj [foto: OKS/Facebook]

Vsi vendarle niso bili zadovoljni

Matjaž Rakovec, predsednik Hokejske zveze Slovenije (HZS), je ocenil da Smučarska zveza Slovenije (SZS) ni izpolnila ciljev, ki si jih je zastavila. Rakovec je ugotovil, da se je pri večini športov zmanjšalo število udeležencev, saj je skupno število povečalo 25 hokejistov in smučarske skakalke, ki so prvič nastopile na OI. “Mislim, da bi nas to moralo skrbeti, posebej v luči nastopa na naslednjih zimskih OI. Dejstvo pa je, da so bile to najuspešnejše OI, ki so postavile standarde za naprej,” je ugotovil Rakovec, ki je imel nekaj ugovorov tudi na način financiranja, saj naj bi HZS dobila premalo. Po poročilu strokovnih služb bodo člani IO o morebitnem dodatnem znesku odločali na naslednji seji IO, na kateri bodo govorili tudi o kriterijih za nastop na OI v Riu da Janeiru leta 2016.

Leave a Comment