Pestre aktivnosti v DPNC


Petra Majdič [foto: Klemen Zibelnik]

Pretekli teden so dijaki športniki, ki obiskujejo športne razrede ekonomske gimnazije Kranj poleg treninga imeli tudi druge aktivnosti, ki jim bodo v prihodnosti prav gotovo koristile. V ponedeljek jih je obiskal Rok Teržan, ki je letošnje šolsko leto okrepil strokovno ekipo znotraj DPNC kot maser. Predaval je o preventivnih vidikih v procesu športnega treniranja. V torek in sredo je našim mladim športnikom predaval Aleš Vičič, ki je govoril o osnovah psihološke priprave športnika.

V četrtek se jim je na prijetnem predavanju in klepetu pridružila še vrhunska športnica in nosilka medalj iz največjih tekmovanj Petra Majdič. Iz prve roke so izvedeli kaj pomeni biti vrhunski športnik, kaj je potrebno za to storiti, kakšna so odrekanja na poti do vrhunskih rezultatov. Petra prav tako ni pozabila omeniti vseh pozitivnih vidikov, ki spremljajo osebo na piedestalu. Prav takšna – motivirana, borbena, nepopustljiva -, kot je bila na tekaških progah, se je predstavila v predavalnici.

Dijakom športnikom in trenerjem je predstavila svojo življenjsko pot od običajnega dekleta do zmagovalke v svetovnem pokalu in dobitnice bronaste olimpijske medalje v teku na smučeh v Vancouvru 2010. Petra je navdušenim dijakom dejala, da morajo vedno imeti natančno določen cilj in mu slediti. Pri tem jih ne sme ustaviti nihče, spremljati jih mora trdna volja. Sama je kot odlična športnica na začetku bila večkrat izločena, saj, kot je rekla: “Kdor je dober, tistega povprečneži vedno hočejo spodnesti!

Povedala je tudi, kako je treba delati s pokrovitelji, ki so ji pomagali pri karieri; govorila je o dopingu, ki je danes, žal, pogosto zlo športa, ki pa se mu je sama uprla in vse stavila le na svoje trdo delo. “Dokazati sem morala, da se da s trdim delom doseči vse, čeprav je bilo včasih hudo.

Tudi dijaki so jo spraševali, najbolj jih je seveda zanimal padec na olimpijskih igrah, po katerem se odlične Petre verjetno marsikdo spomni. Z veseljem jim je opisala tudi to nesrečno zgodbo, ki pa se je končala kljub vsemu zelo uspešno, saj je domov prinesla olimpijsko medaljo. Dijaki so bili zelo navdušeni tudi nad Petrino bronasto medaljo in malim kristalnim globusom — oboje je namreč prinesla s sabo in vsi dijaki so si lahko odličji ogledali, se ju dotaknili, fotografirali! Petro je prišel poslušat tudi nekdanji dijak naše šole in prav tako odličen smučarski skakalec Primož Peterka.

Leave a Comment