Peter Prevc kljub padcu do zmage

Odlični dosežki skakalcev v kvalifikacijski seriji pred tretjo tekmo svetovnega pokala v smučarskih poletih v Vikersundu so nakazali na odlično tekmo polno dolgih poletov ob zaključku letalskega vikenda na Norveškem.

Na tekmi se je predstavilo 6 Slovencev. Kot prvi je svoj nastop opravil Tomaž Naglič, ki je s 196,5 metri in 159,1 točkami končal na 40. mestu med nastopajočimi. Žal sta izven finala ostala tudi Anže Lanišek z 203 metri in 174 točkami ter Jaka Hvala s 196 metri in 169,8 točkami. Pred nastopom zadnjih dveh na vrhu, Petra Prevca in Roberta Kranjca, je žirija zaradi odličnih pogojev in dolgih poletov kar nekajkrat še spremenila naletno mesto. Andreas Stjernen je zajadral kar do 249 metrov, najdaljšega letošnjega poleta, a na koncu je to zadostovalo za 3. mesto z 238,7 točkami. Pred njega je skočil novopečeni avstrijski rekorder (246,5 metrov v kvalifikacijah) Stefan Kraft, ki je pristal pri 238 metrih, zbral pa je 242,6 točk. V slabših pogojih je dobro odneslo tudi Petra Prevca. 237 metrov mu je prineslo seštevek 243,8 točk in prvo mesto. Takoj za njim je najslabši polet v tem tednu in žal tudi na tekmi prikazal Robi Kranjec, ki je s 181,5 metri in 169,4 točkami na 35. mestu ostal brez finalne serije.


Peter Prevc [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

V finalni seriji je veter skakalcem obrnil hrbet, kar pa ljubiteljev skokov ni prikrajšalo za izjemno tekmo. Od naše dvojice se je prvi v velikih bolečinah spustil Jurij Tepeš, ki je tokrat pristal pri 214,5 metrih in s končnim izplenom 407 točk osvojil 14. mesto. Boj za zmago je z 243,5 metri najprej napovedal Johan Andre Tande, a ga je že takoj premagal rojak Kenneth Gangnes z 248,5 metri. Vse to pa zaradi znižanja naleta za naslednje letalce ni bilo dovolj. Z 231 metri je stopničke za Norveško potrdil Andreas Stjernen, a mu je Avstrijec Stefan Kraft odgovoril z enako daljavo in 1,9 točkami več v seštevku današnjih poletov. Pred nastopom zadnjega v finalu je žirija zaradi slabih pogojev nekaj časa čakala na zeleno luč. 

Pet zaporednih zmag Slovenije

Ko jo je Peter Prevc le dobil, je naredil izjemen skok, jadral v dno letalnice in pristal pri 249 metrih, pri tem podrsal, a vse to je bilo več kot dovolj za že 11. zmago v tej sezoni! S tem dosežkom se je izenačil z legendarnima Poljakom Adamom Malyszem in Nemcem Martinom Schmittom. Več v eni sezoni jih imata le še Janne Ahonen z 12 in Gregor Schlierenzauerjem s 13 zmagami v eno sezoni. Hkrati je Slovenija vpisala peto zaporedno zmago na Norveškem, Prevc že drugo s katero je povečal prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala pred danes četrtim Severinom Freundom na 572 točk. Svetovni pokal se v petek nadaljuje s posamično tekmo v Lahtiju, ki bo nadomestila odpadlo iz Kuusama.

Peter Prevc ima za seboj nov izjemen vikend, ki ga je okronal z dvema zmagama v Vikersundu. Ni dosti manjkalo, da ne bi domov odšel še z znamko najdaljšega poleta na svetu. Goran Janus je povedal, da je Peter v finalu šel na rekord, kaj pa je rekel Peter sam? “Želel sem samo “držati”, dokler se bo lahko. BIla je razlika v hitrosti med lani in letos. Potrebno je bilo kar na hitro pristati, ker sem bil že zelo blizu tlom. Potrebno je bilo hitro zbližati smuči, da je bilo lahko kolikor toliko varno.
Pred finalnim skokom je moral malce čakati, podobno kot včeraj pred njim Kenneth Gangnes: “Ne veš za kaj se gre, ko si enkrat na vrhu. Čakaš. Če sem včeraj rekel, da me je malo podžgalo, sem bil danes čisto umirjen. Odmislil sem vse, raje sem pogledal naokrog, rekel sem si, da bom tako bolj umirjen.
Je bilo današnjih 249 metrov, toliko je letos oz. danes letel samo še Stjernen, najboljši skok v Vikersundu? “Mogoče bi lahko rekel, da je bil včeraj drugi skok boljši kot današnji. Mislim, da sem v drugi seriji imel nekaj sreče s pogoji, da sem lahko skočil toliko dlje kot drugi v nasprotju z včeraj, ko mi je uspel res zelo dober skok.

Je ob pristanku vedel ali je doskočil pri svetovnem rekordu ali ne? “Prepričan sem bil, da rekord sigurno ni, da pa je bilo tam, kjer so danes že skakali, torej blizu 250 metrov.

Kljub 18 metrov daljšemu skoku od takrat vodilnega Krafta pa je bil vse do zadnjega skeptičen, ali bo dovolj za zmago: “Takoj, ko podrsaš od sodnikov zgubiš 20 točk. To je na velikanki 18 metrov. Torej meni to nanese okrog 230 metrov. Kot sem se spomnil, je bila tista zelena črta ravno tam nekje in zato sem bil kar zelo skeptičen.

Z 11. zmago v sezoni se je na tretjem mestu po številu zmag v eni sezoni izenačil z Adamom Malyszem in Martinom Schmittom: “Nisem vedel. Super, da se zmage tako lepo kopičijo. Upam, da bom svoje predstave uspel nadaljevati, da bo zbran na skoke in čim manj na te številke.

Karavana se zdaj seli domov za nekaj dni. Kaj bi najraje počel do četrtkovega odhoda nazaj v Skandinavijo? “Sploh ni vprašanje, kaj bi najraje počel. Delaš to, kar kot športnik moraš. Torej – jutri gremo domov, morda si privoščim še kosilo, kar tukaj na Norveškem manjka. Potem bo bolj prosto, predelal bom pošto in malo birokracije. V torek zjutraj bo trening za moč, nato tiskovna konferenca. V sredo zjutraj trening, vmes pripravim še dva dresa za naslednje tekme v Skandinaviji in nato v četrtek že grem.

Končna ocena fantastičnega konca tedna v Vikersundu? “Tem trem tekmam lahko dam oceno 8,6 od 9. Manjkala sta dva odlična skoka v petek.

Jurij padec dobro prinesel

Nedvomno eden večjih junakov minulega konca tedna v Vikersundu je Jurij Tepeš, ki je kljub težkemu padcu v petkovi finalni seriji nanizal tri uvrstitve med najboljšo petnajsterico. A preostala dva dneva, sploh današnji, sta bila za Jurija pravi mali pekel: “To so bili skoraj moji najboljši rezultati letos, zato sem si tudi tako želel leteti še danes, kljub temu, da se sploh po tistem kvalifikacijskem skoku nisem počutil več dobro. Vse je šlo zelo na limitu. Zame se je prava tekma končala v petek s tistim padcem. Ta skakalnica mi že tako ali tako ne leži, nato pa še tisti padec in enostavno nisem bil 100%.

Zdravniki so mu odsvetovali nadaljnje napore po petku, a trmast kot je, se ni dal. Mu je žal? “Ni mi žal, lahko bi se pa stvar tudi drugače razpletla. Sem zelo trmast in to je tukaj sigurno prevladalo. Po drugi strani pa sem tudi sam pri sebi rekel, da v takem stanju na tekmi sigurno ne bom več skakal. Najprej je zdravje. Danes je bil drugi skok na tekmi toliko na meji, da sem skoraj hotel že zapustiti zaletno mesto.

Kje so bolečine največje? “Največji problem je glava. Malo se mi vrti. Pri zadnjem skoku se mi je že zelo vrtelo, sem komaj prišel na zaletno mesto. Vrat me zelo boli, hrbet, noga… več stvari in potem se ta bolečina samo nabira in tudi glava ni čisto zdrava. Glava tako ali tako ni čisto zdrava. Moram malo počiti. Tekma je zelo stresna, sploh pa na velikanki, delal pa sem ravno tisto, česar po pretresu ne bi smel.

Današnji kvalifikacijski skok je bil kljub temu fantastičen, dolg kar 241,5 metrov. Vsaj nekaj užitka v Vikersundu? “Do pristanka sem zelo užival, potem pa je hitro realnost potrkala na vrata. Po pristanku se je vse zelo hitro poslabšalo in le vesel sem, da se je vse tako razpletlo.

Kako naprej? “Potrebujem počitek, vem, da doma zdaj ne bom dosti treniral. Možgane bom odklopil, da se spočijem in bo sigurno bolje. Upam, da bom do Lahtija že normalno lahko skakal.

Za konec je ocenil še odhod domov na trening pred tekmami v Skandinaciji: “Če ne bi bil siguren, da lahko dobro odskačem, če ne bi bil 100%, sigurno ne bi šel skakat. Glede na to, da sem imel prave občutke, da vem, da skačem dobro, stabilno…  Zelo sem vesel, da sem šel na ta trening. Prav sem se odločil, trenerska ekipa je bila prava in zelo sem vesel, da smo uspeli tako potrenirati kot smo. Zdaj pa je potrebno preostanek sezone izpeljati čimbolje kot je možno.

Janus zelo zadovoljen s Prevcem in Tepešem

Goran Janus je bil z nastopoma Petra Prevca in Jurija Tepeša zelo zadovoljen: “Tako nastopa Petra kot s strani Jurija sta bila za visoko pohvalo. Čestitke obema. V tej finalni seriji se je čakalo, ker so enostavno vladali dobri pogoji. Peter je šel na svetovni rekord, žal se mu ni izšlo. Tretja zmaga na Norveškem. Kaj naj rečem? Perfektno, čudovito, fantastično!

O nastopu Jurija, ki se je po vsakem doskoku kar zvil od bolečine: “Jurij se je počutil slabo, predvsem glava ga je zelo bolela. Mislim, da bi namesto njega težko še kdo skakal na tej velikanki. A Jurij je borec in vse čestitke za to! Jurij ostaja z nami. Jutri pridemo domov, dva oz. tri dni počitka in nato v četrtek naprej.

Ponesrečen skok Robija Kranjca je Janus opisal takole: “Prva serija se je enostavno zelo vlekla, veter je pri Robiju ugasnil. Ta letalnica je zelo selektivna in če ne vzameš dovolj hitrosti s sabo in nimaš dobrih pogojev, je zelo težko.

Za konec pa še pogled proti zadnjemu poletu v Vikersundu letos: “Takoj se je vedelo, da bo šlo daleč, koliko bo, pa je bilo potrebno počakati na konec. Veter se je pred skokom enostavno umiril, mirni pogoji in zato se je čakalo.


Rezultati: Svetovni pokal .: Vikersund
Izjava: Stane Baloh (.mp3)
Izjava: Jurij Tepeš (.mp3)
Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment