Peterica deklet na treninge v Čile


Vanja Brodnik [foto: Klemen Zibelnik]

V prostorih Smučarske zveze Slovenije (SZS) se je zbranim novinarjem predstavila peterica deklet, ki odhaja na snežne priprave v Čile. Ekipo bo vodil trener Andrej Možina, poudarek pa bo na hitrih disciplinah. V Čilu se trenutno nahaja tudi šest naših smučarjev, ki imajo za seboj tudi tekmi južnoameriškega pokala. Dekleta so pred odhodom na južno poloblo dobro razpoložena in se veselijo priprav v La Parvi. V. d. direktorica SZS Barbara Kürner Čad je na začetku dejala: “Danes želimo predstaviti dekleta, ki odhajajo v Čile, da povedo kakšne bodo priprave in kaj od njih pričakujejo. Na SZS jim želimo vse najboljše, želimo jih pozdraviti pred odhodom in potem seveda upamo na čim boljše rezultate.

Strokovni vodja alpskih disciplin Vlado Makuc je po dejal: “To je že četrta ekipa, ki v letošnjem poletju odhaja na trening na južno poloblo. Poleg moške tehnične in hitre ekipe in ekipe Tine Maze, zdaj še ta ekipa deklet, združena iz A in B reprezentance. V ekipi so tri dekleta iz B reprezentance, to so mlada dekleta, vendar mi na to trojico, seveda poleg ostalih, računamo dolgoročno. Trening na južni polobli v zimskih razmerah, je predvsem z vidika pridobivanja znanja hitrih disciplin, tista stvar, ki na dolgi rok res lahko prinese uspeh. Na strokovnem svetu in na sestankih s trenerji smo enoglasno že zgodaj sprejeli odločitev, da je ta trening treba nujno izvesti, kljub temu, da vemo, da finančno to ni enostavno. Tekmovalke same prispevajo za letalsko vozovnico, ampak kot sem rekel, vsi skupaj smo prepričani, da bo trening bistveno pripomogel k nadgradnji njihovega znanja, ne samo za to sezono, ampak predvsem dolgoročno gledano.

Vsega skupaj nas odpotuje deset, pet deklet in pet trenerjev, pomočnika trenerjev in serviserja. Planiranih imamo dvajset dni dela na snegu, od tega večinoma hitre discipline, se pravi elemente smuka in superveleslaloma. Nekaj se bomo dotaknili tudi tehničnih disciplin zaradi treninga kombinacije. Po informacijah, ki jih imamo, so razmere zelo dobre, snega imajo dovolj, temperature so za enkrat še zelo zimske, tako da verjamem, da bomo naredili zelo dobro bazo za sezono, tako za te tri punce, ki šele prihajajo v svetovni pokal, kot tudi za Vanjo in Marušo. Seveda se moramo dotakniti tudi materiala in čim več narediti na smučeh. Trenutna tekmovanja ki tam potekajo, imajo zelo močno zasedbo v moški konkurenci, ženskih ekip pa z izjemo Rusinj ni, tako da ne bi bilo smisla, da bi se jih zdaj udeleževali, tako da bo to prišlo na vrsto kasneje,” pa je dejal trener hitrih disciplin Andrej Možina.

Maruša Ferk je obujala spomine nad preteklimi treningi na južni polobli: “Po treh letih se odpravljamo v La Parvo, kjer sem že bila. La Parvo poznam in mislim, da se v teh treh letih ni kaj bistveno spremenilo. Bom pa sama spremenila to, da bom dobila en kakovosten trening v hitrih disciplinah, saj se bom na njih bolj osredotočila. Seveda pa želim zraven v slalomu doseči kaj več, kot v preteklih dveh sezonah. Komaj čakam, da gremo, da se umaknemo od te vročine in da pridemo na zimske razmere, da dobimo občutke, ki jih bomo imeli čez dva meseca na tekmah.Ana Bucik je za tem rekla: “Zelo sem vesela, da so se letos trenerji odločili, da nas vzamejo s sabo. To bo zagotovo zelo drugačna izkušnja, nekaj novega. Trening bo zajemal veliko hitrih disciplin, kar nam bo vsem prišlo zelo prav za tekme med sezono, kajti med letom težko dobimo terene za treniranje hitrih disciplin. Upam, da bomo naredili dober trening, da se bomo naučili veliko novih stvari, in da bo tako med sezono lažje.

S poškodbo nimam večjih problemov, pojavljajo se le bolečine v hrbtu, a jih sproti saniram. Pričakujem kakovosten trening in sem vesela, da gremo letos v Čile, saj imaš tam dvajset dni miru, tako da se lahko res osredotočiš samo na smučanje in iz tega potegneš maksimum,” je menila Vanja Brodnik, Katja Horvat pa: “Vesela sem, ker so se trenerji odločili za to. Pričakujem, da bom nabrala čim več izkušenj v hitrih disciplinah, saj med sezono ni časa in terenov za treninge teh disciplin.” Na koncu je Ana Kobal, ki v La Parvo prav tako odhaja prvič, dodala: “Pričakujem neverjetne treninge in dobre razmere ter seveda veliko novih izkušenj.

Leave a Comment