Petra bronasta, Vesna četrta!


Arianna Follis, Marit Björgen in Petra Majdič [foto: StianBroch/OK Oslo]

Petra Majdič je osvojila bronasto medaljo v spintu v prosti tehniki na 48. svetovnem prvenstvu v nordijskih disciplinah v norveškem Oslu! Izjemen uspeh je dopolnila s četrtim mestom Vesna Fabjan, svoje pa sta dodali še Katja Višnar in Alenka Čebašek. Svetovna prvakinja je postala Marit Björgen.

Že prvi tekmovalni dan svetovnega prvenstva v Oslu smo Slovenci v ognju imeli štiri železa za najvišja mesta v sprintu deklet v prosti tehniki. Preko kvalifikacij so se namreč prebile Katja Višnar, Vesna Fabjan, Petra Majdič in Alenka Čebašek, torej vse, ki so nastopile za Slovenijo danes. V četrtfinalu je kot prva nastopila Petra, ki se je zanesljivo uvrstila v polfinale, potem ko je ciljno črto prečkala ob boku Švedinje Hanne Falk. Naslednji nastop v flourestenčnih dresih je sledil v tretji skupini, ko sta nastopili najboljša naša iz kvalifikacij, Katja in Vesna. Izjemno izenačena skupina je prinesla kar nekaj zapletov, žal tudi dva za Katjo, ki ji je sotekmovalka stopila na smuči. To je tudi podrlo ritem Blejki, ki žal tudi v ciljnem sprintu ni zmogla med najboljši dve. Tam je bila, suvereno, Vesna, ki je osvojila prvo mesto pred Slovakinjo Aleno Prochazkovo. Katja je osvojila peto mesto. V četrti četrtfinalni skupini je nastopila še 21-letna Alenka Čebašek. Mlada Blejka je znova pokazala izjemno hraber nastop, ob padcu Kikkan Randall pa je bila na začetku ciljne ravnine še vedno v boju za napredovanje, a žal sta bili na koncu Švedinji Kalla in Ingemarsdotter premočni. Alenko je po fotofinišu prehitela tudi domačinka Brun-Liejeva, kljub temu pa je osvojila odlično četrto mesto.

V prvi polfinalni skupini je kot prva izmed dveh naših v smučino šla Petra, ob boku pa so ji na startu stale Marit Björgen, Arianna Follis, Astrid Jacobsen, Alena Prochazkova in Hanna Falk. Izjemen boj skozi celotno progo je ob edinem pravem vzponu že skoraj odpisal branilko svetovnega naslova, Follisovo, ki je padla, a se je izjemno vrnila in v ciljni sprint vstopila skupaj z našo Petro in Björgnovo. Slednja je brez težav osvojila prvo mesto, neverjeten zaključek naše šampionke pa je pomenil drugo mesto in neposreden preboj v veliki finale sprinta na svetovnem prvenstvu!

V drugi polfinalni skupini smo pesti držali za Vesno, ki je za preboj v finale tekla s Švedinjami Ingemarsdoterjevo, Kallo, Brodinovo ter Poljakinjo Kowalczykovo in Francozinjo Barthelemyevo. Vesna je silovito krenila s starta, povedla, a v nadaljevanju so jo tekmice dohitele. V odločili zavoj pred ciljno ravnino je Vesna šla kar nekoliko previdno, vendar se je to izplačalo, saj je v samem sprintu suvereno ugnala vse tekmice in se Petri pridružila v velikem finalu. Iz te skupine je napredovala le še Poljakinja Kowalczykova.

V velikem finalu 48. svetovnega prvenstva v sprintu v prosti tehniki sta tako nastopili kar dve Slovenki – Petra Majdič in Vesna Fabjan, ob njima pa še domačinka Marit Björgen, Poljakinja Justyna Kowalczyk, Slovakinja Alena Prochazkova in branilka naslova iz Italije, Arianna Follis. Znova je izjemno s starta krenila Vesna, a tokrat so bile tekmovalke izjemno izenačene vse do ciljnega sprinta. Pred zadnjimi metri sprinta so pred izjemno množico gledalcev v boj za medalje odšle Björgnova, Follisova, Petra in Vesna, medtem ko sta Slovakinja in Poljakinja že zaostali. Prvega naslova svetovne prvakinje se je po ciljnem sprintu razveselila, da veliko veselje vseh domačih gledalcev, Marit Björgen, ki je ugnala branilko naslova, Follisovo, fantastična tretja in s tem bronasta pa je postala Petra Majdič. “To je to! Zmaga je res nekaj več, a medalja je medalja! Sezona je zame precej težka, tudi v današnjem dnevu vse ni bilo kot bi si želeli. A nato so se stvari začele odvijati bolje in začela sem verjeti, da dosežem kaj več. Noro! Ta medalja je meni enaka zlati! Iskrena hvala celotni ekipi, od trenerja do spremstva,” je takoj po tekmi dejala Petra. Tik za njo je na nehvaležnem, a izjemnem četrtem mestu končala Vesna Fabjan! Ekipni uspeh, kakršnega slovenski tek na smučeh še ni imeli! Za Petro je to že druga medalja na svetovnih prvenstvih, prvo je osvojila v Sapporu pred štirimi leti. Vesna je po naslovu svetovne prvakinje do 23 let v tej disciplini pred tremi leti tokrat posegla najvišje med članicami. “Četrto mesto je nehvaležno. Vedela sem, da sem sposobna za stopničke, a na žalost mi je malo zmanjkalo. Nekdo pač mora biti četrti. Mogoče me je malo zmanjkalo na vrhu zadnjega vzpona in nato še v samem zaključku teka. Za svoj najboljši nastop danes bi ocenila, da je bil to polfinalni, a velike razlike ni bilo. Vsi teki so bili podobni, rezultat je tak kot je, potrebno je iti naprej, z dvignjeno glavo,” je menila Fabjanova. Svoj vtis pa sta pustili tudi Katja Višnar (21.) in Alenka Čebašek (19.), ki sta zelo lepo dopolnili slovenski ekipni uspeh na današnjem sprintu v prosti tehniki.

Podelitev medalj bo potekala od 19.30 ure dalje v središču Osla, tudi s prenosom na TV SLO 2.

Svojega predstavnika smo v kvalifikacijah imeli tudi pri fantih. Boštjan Klavžar je svoj debi na svetovnih prvenstvih članov končal na 49. mestu med več kot 100 tekmovalci na startu. Naslova svetovnega prvaka se veseli, zelo zanesljivo, Šved Marcus Hellner.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Oslo :. Šprint (ž)
Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Oslo :. Šprint (m)Marit Björgen in Petra Majdič [foto: StianBroch/OK Oslo]

Petra Majdič [foto: StianBroch/OK Oslo]

Marit Björgen in Vesna Fabjan [foto: ToreAfdal/OK Oslo]

Leave a Comment