Petra Majdič: “Najprej jok, potem smeh”


Slovenska tekaška ekipa [foto: Klemen Zibelnik]

Po novem vrhunskem dosežku Petre Majdič na peti izvedbi Tour de Skija je naša tekaška ekipa javnosti zaupala svoje občutke. Medijem so spregovorili glavni direktor Geoplina, Alojz Stana, direktor Smučarske zveze Slovenije (SZS), Matija Vojsk, trenerja Marko Gracer in Ivan Hudač ter tekmovalke Petra Majdič, Vesna Fabjan in Barbara Jezeršek.

Odločili smo se, da sponzoriramo športnike, tako individualne kot kolektivne, kateri lahko ponesejo naše ime izven slovenskih meja in v časih, v katerih smo danes, prispevajo tudi precej pozitivnega naboja. Mislim, da je Petra s svojim pristopom do dela upravičila vsa pričakovanja oz. jih je tudi nadgradila. Želim ji, da bi bilo tudi v bodoče tako in lahko zatrdim, da bomo tudi v bodoče vse te napore spremljali in jih tudi podpirali,” je vse zbrane nagovoril Alojz Stana, glavni direktor podjetja Geoplin.

Vse nas lahko veselijo tri stvari – da je Petra po naporih in poškodbi na olimpijskih igrah znova z dvema zmagama na vrhu zmagovalnega odra. Tu se lahko samo še enkrat več pridružujem čestitkam. Druga stvar je, da je bila Barbara Jezeršek v tem tednu znova uspešna na celinskem pokalu v katerem tudi vodi, hkrati pa se je trikrat uvrstila tudi med najboljših trideset v svetovnem pokalu. Tretja stvar pa je, da je Vesna Fabjan sedaj v glavnem prebrodila posledice bolezni, ki jo je dobila v polarnem mrazu v Skandinaviji in se je že vrnila med deseterico na tekmi svetovnega pokala. Za Smučarsko zvezo je to zelo pomembno, mislim pa, da se vsi skupaj veselimo teh dosežkov. Obenem pa s pričakovanjem gledamo na nadaljnje tedne, ki bodo enega izmed vrhuncev imeli na svetovnem prvenstvu na Norveškem. Dekletom in spremljevalni ekipi vse čestitke in najlepše želje tudi za prihodnost,” je z dosežni naših tekačic zadovoljen Matija Vojsk, direktor SZS.

Barbara je na Touru res presenetila, saj so bili njeni rezultati nad pričakovanji, potem ko se je trikrat uvrstila med najboljšo trideseterico. S tem smo res zadovoljni. Nato je nadaljevala na celinskem pokalu, kjer mogoče ravno zaradi te utrujenosti s Toura ni ohranila tako visokega nivoja. Vseeno je ohranila zelo dobro izhodišče pred nadaljevanjem pokala. Vesna se vrača po bolezni in mislim, da bo kmalu zopet med najboljšimi na tekmah svetovnega pokala,” je stanje v ekipi opisal trener Marko Gracer.

Z rezultatom smo zadovoljni. Na tiskovni konferenci pred Tourom je bilo vprašanje s katerim rezultatom bomo zadovoljni in takrat sem rekel, da do petega mesta. Bili smo šesti, kar je povsem blizu, čisto na meji s tem, tako da smo zadovoljni. Zelo me veselijo posamezni dosežki na tekmah, kjer smo dosegli tudi dve zmagi. Na nekaj tekmah bi lahko dosegli še boljše rezultate, vendar v svetovnem pokalu v sami špici odloča prav vsaka malenkost o tem ali boš na stopničkah oz. ali boš pridobil ali izgubil sekundo ali več. Vse to se sešteva in tako se na koncu naredi razlika v skupnem seštevku. Osebno me najbolj veselijo konstantni rezultati doseženi na letošnjem Touru,” je dogajanje na Tour de Skiju analiziral trener Petre Majdič Ivan Hudač ter predstavil nadaljnji potek treningov: “Za naprej se bomo ravnali po snežnih razmerah. Kot sem seznanjen, bi na Pokljuki lahko še ujeli dva treninga, nato pa potujemo v Liberec na Češko, kjer upamo, da ne bodo odpovedali tekme zaradi slabega vremena. Takoj za tem potujemo v Estonijo v Otepää, kjer je v zadnjih mesecih močno snežilo in imajo več kot dva metra snega. Tam bomo lahko opravili dober trening pred naslednjimi tekmami svetovnega pokala.

Sem prvič v prostorih podjetja Geoplin in ob tej priložnosti bi se rada zahvalila pokrovitelju Geoplinu. Lahko rečem, da mi je bil Geoplin v zadnjih letih v spominu le kot pokrovitelj slovenskega pokala tekačev in tekačic na smučeh. To je precej dobra naložba, saj smo tekači običajno kar precejšnji garači. Tisti sponzor, pokrovitelj, ki ti v vseh teh letih stoji ob strani, se ti močno vtisne v spomin in ga potem držiš dolga leta ob sebi. Zato upam, da nas bodo še naprej dolgo razveseljevale dobre generacije tekačev. Iskrena hvala za podporo tudi v njihovem imenu, ker je običajno, da najmlajši to najbolj potrebujejo,” je Petra Majdič nekaj besed namenilo pokrovitelju tekaških reprezentanc ter nadaljevala z analizo dosežka na Tour de Skiju: “Glede Toura pa takole… spet sem zmogla ta poslednji vzpon. Vedno mi gre najprej na jok, potem pa kar malo na smeh, kako po televiziji zgleda ta vzpon zelo preprosto. V resnici je precej hujši. Sama sem že večkrat povedala, da bi tekmovalcem morali pustiti, da postavimo kamere, ker bi 100% bolje prikazali realno sliko tega vzpona kot to sedaj pokaže televizija. Velika večina gledalcev ima na delih te strmine težave s tem, da se obdržijo na nogah, ker je res zelo strmo. Sicer pa je to neka posebna preizkušnja telesa in duha. Vsak dan je na sporedu nova tekma, za vsak dan se moraš pobrati, ne glede na to ali je za tabo dober ali slab dan. Tisti dan je za naslednji dan že čista preteklost, vse misli so usmerjene naprej. Sem vesela, da smo na vsaki tekmi prišli med deseterico, saj vemo, da je to meni mejnik za vrhunski rezultat. Kljub temu, da sem dosegla zmagi, mejnik zame ostaja isti – deseterica je tisti najvišji rezultat. Biti med deset na svetu v katerem koli poklicu je fantastičen dosežek in tako je tudi v teku na smučeh. Veselilo me je tudi, da sem imela več podpore slovenskih tekmovalk, ki so bile tudi zelo uspešne. Zelo se veselim tudi dosežkov Barbare in Vesne.

Morda je nekoliko pod pričakovanji nastopila Vesna Fabjan, a je Besničanka pred Tourom zbolela. “Rezultat v Dobbiacu je dokazal, da sem prebrodila tisto najhujšo krizo. Veseli me tudi dejstvo, da sem bila po štirih tekmah še zmožna narediti en dober rezultat. Bolezen se je mogoče poznala bolj, kot sem sama pričakovala, predvsem kar se tiče vzdržljivosti, saj sem imela na tekmah na razdalji kar precej težav. Ko smo naredili analizo, je vse postalo precej jasno, saj od Gällivareja naprej na razdaljah nisem tekmovala, tudi težkih treningov pa nisem imela za razdalje. Veseli me, da imam spet pravo energijo in da takoj iz štarta lahko dobro potegnem. To sem počela lansko sezono in vesela sem, da je tista eksplozivnost ostala v meni. Sedaj bom le še s treningi in tekmami poskušala priti nazaj v pravo formo, posledice bolezni pa želim čim prej pozabiti. Konec tedna potujem v Liberec na svetovni pokal, nato pa bom izpustila Estonijo. Že v začetku februarja pa potujem v Rusijo, kjer bom branila lansko zmago. Še bolj kot to, pa bo kasneje pomembno svetovno prvenstvo, ki je vrhunec sezone.

Najlepše presenečenje letošnje novoletne turneje je Barbara Jezeršek: “Na Touru mi je že takoj na prvi tekmi zmanjkal delček sekunde za prve točke, tako da sem si za naslednjo tekmo zadala cilj, da grem še bolj sproščeno na progo. In nato mi je res uspelo nekaj neverjetnega. Zelo sem vesela vsake točke, ki sem jo dobila. Končno mi je le uspelo tisto, za kar sem garala in trenirala vsa ta leta. Po Touru pa sem se vrnila v celinski pokal, kjer sem izgubila malce moči, ki mi jo je vzel Tour. Tudi Petra sama ve, kako je ko si totalno izpraznjen in nimaš niti kančka moči več, da bi dal kaj od sebe. Nekako sem obdržala vodstvo v skupnem seštevku, tako da sem zadovoljna. Sedaj pa gremo naprej iz tekme v tekmo, novim zmagam naproti.

Leave a Comment