Petra Majdič se je vrnila v domovino


Kranjska Gora [foto: Klemen Zibelnik]

Danes so v Ljubljani v prostorih Smučarske zveze Slovenije svoje poglede po izjemno uspešnem začetku sezone predstavile naše tekačice na smučeh z njihovim strokovnim vodstvom. Odsotna je bila Katja Višnar, ki se pripravlja na Norveškem. Vse prisotne je najprej pozdravil direktor SZS, Matija Vosjk. “Ekipo lahko toplo pozdravimo v domovini. Vsem lahko tudi dvakrat čestitamo – prvič zato, ker vemo, kako se trudijo na treningih, da bi bili čim bolje pripravljeni na sezono, drugič pa za ves njihov trud na prizoriščih, tekmovališčih,” je dejal Vojsk in besedo predal glavni akterjem uspešnega konca tedna v Skandinaviji.


Fotogalerija: 30.11.2010, novinarska konferenca


Punce v štafetni preizkušnji so tekle zelo v redu. Predvsem druga, tretja in četrta predaja so bile super, pri Anji Eržen, pa je bilo videti, da jo je malce načela bolezen, nek prehlad, ki se je pojavil pred tekmo. Punce bi bile ob normalnih pogojih morda tudi višje, vendar tudi deseto mesto je v danih razmerah zelo lep rezultat. Vsekakor smo zadovoljni z uspešnim moštvenim startom v novo sezono. Tu je tudi enkraten uvod in veliki povratek Petre Majdič v sezono. Mislim, da je to tudi za vse nas ena velika napoved za sezono in nekaj najlepšega, kar se nam je lahko zgodilo že na samem začetku sezone. Upam, da bodo tudi ostala dekleta sledila temu. Malce smo imeli smolo za enkrat – Vesno Fabjan je malce načelo zdravje in je imela težave zaradi tega. Katjo Višnar moram opravičiti, saj je v tem trenutku na Norveškem, kjer se pripravlja na naslednje tekme in bo prispela direktno v Düsseldorf, mlajše tekmovalke pa morajo v šoli malce nadoknaditi zaostanke in pridobiti tudi kakšne ocene. Hkrati bi se rad zahvalil vodstvu zveze, da smo lahko izpeljali vse začrtane programe,” je stanje v ekipi opisal vodja reprezentance Marko Gracer.

V Skandinaviji je našo ekipo spremljal peklenski mraz, zato se je del reprezentance, dva serviserja, Petra Majdič in Ivan Hudač pred prvimi tekmami odpotovali bolj na sever na zadnje treninge predvsem iz tega, da so se lahko dobro privadili na mraz ter tudi hitrejši sneg in same snežne pogoje. “Tja smo se odpravili, da bi dobro pripravili tudi organizem, da ne bi prišlo do kakšnih stresnih situacij na samem tekmovanju. Seveda je po mesecu dni tako hudega mraza, kot smo ga imeli, že kar malo naporno. Logistično so stvari v Skandinaviji drugače speljane kot drugod. Nisi vseskozi v enem hotelu. S hišice se moraš odpraviti ali na trening ali na obroke v drugo zgradbo. Pri tem se vedno moraš preoblačiti in to ti kmalu začne iti na živce – zakaj se znova moram napraviti za dve minute, potem se bom spet slekel, ker bom na vročem… Po drugi strani mislim, da ni prišlo do kakšnih hudih bolezni, katere bi se lahko pojavile v teh razmerah. Veliko punc je na zadnji tekmi zaradi teh pogojev odstopilo, ena je celo padla v nezavest. Na srečo se mi s temi kriznimi situacijami nismo srečali in smo zadovoljni s končnim rezultatom. A vedno se da storiti še kaj več, ampak za začetek sem po naših treningih v Skandinaviji zelo zadovoljen,” je dejal Hudač.

Petra Majdič je bila ob prihodu v domovino najbolj vesela snega, kar pomeni, da bodo naše tekmovalke lahko trenirala v domovini. “V zadnjih dneh smo kar stalno tuhtali o tem, ali bomo lahko trenirali v Sloveniji ali ne. Res je pomembno, da lahko treniramo doma. Sam začetek sezone je zame zelo v redu, zelo zadovoljiv. Vsaj vemo, da sem se poleti super pripravljala, vse je bilo v redu, vse je šlo po planih, ampak po takšni hudi poškodbi nikoli ne veš, ali se bo telo na tekmovanjih isto obnašalo ali ne. Treningi so eno, tekmovanja so nekaj povsem drugega, žal. Pri meni se je izkazalo, da je bilo vseeno to zelo vredu, uspeli smo se vrniti na stopničke in to je bil eden tistih glavnih ciljev letošnje sezone. Vsi napovedujemo, da si želimo čim višje, kar je možno doseči, ampak realnost je velikokrat lahko drugačna. Ravno zaradi tega sem si sama pri sebi pred sezono zadala cilj, da se poskusim zavihteti na stopničke. To mi je uspelo in lahko rečem, da ne glede na karkoli grem naprej v sezono bistveno bolj sproščeno, kot bi šla drugače. Bistvo je, da sem zdrava, da sem v redu, da sem dobro prenesla ta mraz in trening. To je bilo bolje kot lani, ko smo ponovili kar precej brutalen sistem treninga. Grem optimistično naprej,” je Petra zadovoljna s pričetkom letošnje sezone.

Še vedno pa pri 30-letnici tli želja po velikem kristalnem globusu. “Glede velikega kristalnega globusa vam takoj lahko povem, kar je jasno verjetno tudi vam, da so v boju za to štiri do pet punc, kar smo govorili že pred sezono. Imam srečo, da sem jaz ena izmed njih, ampak to še čisto nič ne pomeni. Sploh zaradi točkovanja, kakršnega imamo. Lahko povem, da je imelo veliko punc pritožbe na to, saj smo izvedeli za pravila igre šele deset dni pred samo tekmo. Vsi veste, da so tudi sami novinarji imeli precejšnje težave z napovedovanjem zadnje tekme, saj nihče ni vedel zmagovalca zadnje etape, čeprav je dobil 50 točk. To je blamaža iz strani FIS-e – nedodelana pravila. A proti sistemu se običajno ne moreš boriti – lahko se trudiš, ampak sistem običajno vedno zmaga,” je o nedodelanih pravilih spregovorila Petra, ki jo danes že čaka trening na Rogli. Pred tem bo v tem zimsko-športnem središču prisotna na otvoritvi prenovljenih tekaških prog. Tu bo ostala verjetno do petka, nekje do sredine dopoldneva. “Želim si, da bi na Rogli opravila še trening v petek zjutraj, nato pa z avtom v Benetke in na letalo za Düsseldorf. Iz Nemčije se vračam v soboto proti večeru, nazaj na Roglo. To je za enkrat ta plan – da smo prisotni na vseh tekmah, a čim manj doma.

Na prvih tekmah je s svojimi rezultati nadvse razveselila tudi Vesna FabjanZačetek v Gällivareju je šel zelo po pričakovanjih, saj mi je tam uspel tisti cilj, točke na distanci. V tekmo sem šla zelo sproščeno in to je bil ključ do uspeha. Končno imam tako dve točki na distanci, katerim sem bila blizu že dve leti. Kuusamo se mi je malce ponesrečil. Mraz je pustil posledice, tako da še vedno nisem 100% zdrava. Do Düsseldorfa upam, da bo vse v redu, da ni večjih posledic. Želim, da je forma ostala na tako visokem nivoju, kot je bila v Gällivareju. Vsi vemo, kaj je bilo lani v Nemčiji in upajmo, da bo tudi letos uspešno.”

“Imela sem rahle psihične težave že na pripravljalnih tekmah v Baitestölnu in zaradi tega nismo želeli tvegati s prvo tekmo svetovnega pokala. Tako sem se bolj osredotočila na ekipno tekmo, kjer sem presenetila še sama sebe. Prav vse smo odtekle zelo dobro, dosegle smo tudi cilj – top 10. Vidimo, da z manjšim zaostankom lahko posežemo tudi višje, med najboljšo šesterico. Smo na dobri poti,” je o svoji pripravljenosti spregovorila Barbara Jezeršek.


Fotogalerija: 30.11.2010, novinarska konferenca


Leave a Comment