Petra Majdič: “Vsak je nadomestljiv”


Petra Majdič [foto: Klemen Zibelnik]

Dokončno se je poslovila. Najboljša tekačica na smučeh vseh časov v Sloveniji, nosilka zgodovinske olimpijske medalje iz Vancouvra, dveh medalj s svetovnega prvenstva in dobitnica treh kristalnih globusov za naslov sprinterke sezone.

Petra Majdič, vedno polna energije in širokih ust je danes svoje občutke ob sklenitvi kariere aktivne tekačice na smučeh strnila še v prostorih Smučarske zveze Slovenije na Podutiški ulica. Ob njej so sedeli direktor SZS, Matija Vojsk, predsednik zbora za tek na smučeh Mitja Praznik, ter na njeni levi trener Ivan Hudač in serviserja Gianluca Marcolini in Miha Plahutnik. Ob koncu se je vsem pridružil še predsednik SZS, Tomaž Lovše, ki je Petri in njeni ekipi čestital za vse, kar je naredila za tek na smučeh v Sloveniji in ji izrazil globoko spoštovanje.

31-letna Brinjčanka se je danes še enkrat zahvalila vsem, ki so ji od začetka pa do konca športne poti stali ob strani. Pozabila ni niti na sedmo silo, ki je bila z njo že v njenih začetkih in jo spremlja še danes. A kot je jasno vsem, njene pozitivne energije še ne bomo in niti nočemo izgubiti. Direktor SZS je namignil, da bo Petra verjetno tudi v prihodnosti še sodelovala z našo smučarsko organizacijo. Petra je tudi ena izmed dveh ambasadork svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah leta 2017 v Planici. Kako ne bi bila, ko pa je dosegla, kar si še pred desetimi leti nihče niti sanjati ni upal. 24 zmag v svetovnem pokalu, tri male kristalne globuse, olimpijski bron vreden zlata in dve medalji s svetovnih prvenstev. To je le najhitrejši pregled tega, kar je Petra osvojila. Malo je ljudi, ki vedno kaj vse so Petra in njeni najožji sodelavci pretrpeli, da so od neznane Slovenke na smučeh prišli do tega, da najboljša tekačica zadnjih let, Justyna Kowalczyk na naglavni trak napiše “Goodbye Petra” (Nasvidenje Petra).

Petra je ob pogledu na člane ekipe, ki so sedeli na njeni levi dejala: “Ne vem, če bom še kdaj v življenju imela ob sebi tako dobre sodelavce.” S solzami v očeh je pospremila besede Marcolinija, ki se je še posebno zahvalil Primožu Ulagi, ki je vseskozi verjel v našo šampionko, vedno pa ji je nudil tudi pomoč, ki jo je potrebovala. Za konec prijetnega druženja s sedmo silo, ki se je končalo ob veliki torti in kozarcu zasluženega šampanjca, je Petra prosila, naj v naslove mediji zapišejo sledeče: “Vsak je nadomestljiv.” A strinjali smo se vsi, da ona enostavno ni tista, ki je pogrešljiva in še manj tista, ki jo bo kdo lahko zamenjal… ona je prva, ki je Slovenijo vpisala na zemljevid teka na smučeh. Hvala Petra!

Vsi, ki bi radi dobili podpis naše Petre, nekaj njene pozitivne energije ali pa fotografijo imate za to priložnost danes ob 18.00 ure dalje, ko ji pripravljajo sprejem v Dolu pri Ljubljani.

Leave a Comment