Planica prinesla dobiček


Planica [foto: Klemen Zibelnik]

Izvedba letošnje prireditve finala svetovnega pokala v smučarskih skokih je pomenila poseben izziv po zelo uspešni organizaciji lanskega svetovnega prvenstva v poletih, ki je bil tudi finančno nadpovprečno uspešna prireditev. Ne glede na optimizem glede okrevanja ekonomije v Evropi in svetu je realna situacija v Sloveniji, kjer generiramo največji del prihodkov sponzorjev in vstopnine, še vedno precej depresivna in ni dajala optimističnih obetov. Zadnje dni pred prireditvijo smo se soočali še z zelo negativno vremensko napovedjo, ki se na srečo ni uresničila. Če bi se vremenska napoved uresničila, zelo verjetno ne bi dosegli pozitivnega finančnega rezultata prireditve,” je v uvodu poročila o organizaciji tekmovanja v Planici zapisal Primož Finžgar, generalni sekretar OK Planica. O poročilu bodo v sredo na skupščini Smučarske zveze Slovenije razpravljali delegati.

Problem zaletne smučine je povzročil odpoved ene od trening serij v četrtek. V petek in soboto je tekmovanje potekalo tekoče vendar so gledalci pogrešali več daljših poletov. Žirija ni dovolj izkoristila možnosti spreminjanja višine zaleta, kar bi naredilo tekmovanje bolj atraktivno. Odpoved druge serije v nedeljo zaradi vetrovnih razmer je bila napaka žirije. Razumljiva je naveličanost vseh akterjev konec sezone in lahko tudi upoštevamo argument, da bi bilo slabo, če se v zadnji seriji sezone zgodi padec tekmovalca, pa vendar ta odločitev pomeni nerazumevanje dejstva, da je tekmovanje namenjeno gledalcem,” je bil do žirije kritičen Finžgar.

Letošnje tekmovanje v Planici je spremljalo 144 akreditiranih fotografov, 311 novinarjev in 150 medijskih gostov, ki so za svoje delo uporabljali kapacitete na dveh lokacijah. Ob samem prizorišču so organizatorji povečali sub press center na kapaciteto 100 delovnih mest, v Kranjski gori pa je bilo v osrednjem tiskovnem središču na voljo dodatnih 100 delovnih mest.

V finančnem smislu je prireditev prinesla dobiček in sicer v vrednosti 114.429 €. Največji delež prihodkov je s strani sponzorjev (863.812 €), TV pravice so prinesle 382.000 €, vstopnina 467.121 €, najem stojnic in šotorov 125.215 € ter drugi prihodki 77.020 €. Med stroški so najvišji stroški za storitve (prevozi, nastanitve, najemnine, izplačila delavcem, priprava skakalnice, …), ki znašajo 1.661.445 €, za material je OK Planica namenil 114.288 €, ostali stroški pa so znašali 25.006 €.

Leave a Comment