Planica v kandidaturo za svetovno prvenstvo


Planica leta 2017 [foto: SZS]

Na Ministrstvu za šolstvo in šport je potekala novinarska konferenca, na kateri so premierno predstavili novo podobo Nordijskega centra Planica.

Konec lanskega leta je bil sprejet Zakon o Nordijskem centru Planica, ki omogoča realizacijo projekta NC Planica v projektno zastavljenih rokih in posledično možnost črpanja sredstev iz evropskih strukturnih skladov. Planico so uvrstili v sklop Operativnega programa za krepitev regionalnih razvojnih programov za obdobje 2007 – 2013, kar pomeni, da bodo s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj zagotovili sredstva za temeljito obnovo in nadgradnjo v elitni nordijski športni center.

Zahvaljujem se za vso pomoč in zavedanje ministrstva, da je Planica del slovenske identitete in da bo v naslednjih letih dejansko prenovljena Planica znak našega novega ponosa. Kot predsednik SZS imam še eno nalogo pri tem. Sodelavci in sodelavke so nas prepričali v izvršilnem odboru, da bo Planica kandidirala za svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah leta 2017. Ob tem bi se zahvalil delovni skupini, ki jo je vodil gospod Janez Bukovnik. Skupina je pripravila elaborat, pregledala naše možnosti, tako tehnične kot poslovne in je prišla na izvršilni odbor z zaključkom, da v kolikor stopimo skupaj vsi, ki nam je v Sloveniji šport drag, vsi, ki nam je v Sloveniji drago to, da Planica postane naša kraljica, da naredimo vse, da bo ta center, ki bo dograjen leta 2013, leta 2017 gostil tekmovanje na najvišjem nivoju,” je samozavestno o kandidaturi za organizacijo svetovnega prvenstva dejal predsednik Smučarske zveze Slovenije (SZS) Tomaž Lovše.

Lovše: “Z majhnimi stroški do prvenstva
Ekonomska realnost v Sloveniji nas je seveda vodila k temu, da smo zelo dobro pogledali številke. Z vso odgovornostjo naj vam zatrdim, da za takšno svetovno prvenstvo ne potrebujemo milijonov evrov, temveč lahko to kandidaturo, v kolikor bomo seveda uspešni, priredimo za nekaj 100 tisoč evrov stroškov. Med stroški je največji tisti prijavnini Mednarodni smučarski zvezi v višini 120 tisoč evrov,” je finančni vidik organizacije prvenstva prestavil Lovše in nadaljeval: “Zavedati se moramo, da ima Planica velike mejnike. Leta 1934 je Birger Ruud v Planici postavil prvi svetovni rekord pri 94 metrih. Letos mineva 75 let od skoka pred 100 metrov. Leta 1988, da daljnega leta 1988, je Primož Ulaga kot zadnji Slovenec zmagal na planiški tekmi. Leta 1994 je Toni Nieminen poletel do 203 metrov. Planica je gostila še šest svetovnih prvenstev v poletih od leta 1972 do lanskega 2010. Nov nordijski center, ki ga bosta zgradila država in Zavod Planica iz predvsem evropskih sredstev, ne sme ostati brez programskih vsebin. Zato je to svetovno prvenstvo še toliko bolj potrebno, da pride do določenih efektov. Tu mislim na pozitivne gospodarske efekte za kranjskogorsko občino in seveda za promocijo športa. Še enkrat poudarjam, da ne SZS in ne kdo drug v državi za organizacijo tega svetovnega prvenstva ne potrebuje milijonov evrov. Rad bi se zahvalil našim OK-jem. Tako v Planici kot tekaškim in tistim, ki prirejajo tekme nordijskih kombinatorcev. To znanje, te izkušnje, ki jih tu združujemo, so zadostna garancija, da bo lahko to svetovno prvenstvo organizirano na najvišjem nivoju.

Ambasadorja prvenstva bosta Petra Majdič in Franci Petek
V izvršilnem odboru SZS so imenovali dva ambasadorja, ki bosta skrbela za promocijo prvenstva. Potek pridobivanja pravic za organizacijo svetovnega prvenstva je takšen, da bodo v maju letos vložili kandidaturo, naslednje leto v maju ali juniji, ko bo svetovni kongres Mednarodne smučarske zveze v Seulu v Južni Koreji pa bo FIS odločala, kdo bo s kandidaturo tudi uspel. Petra Majdič in Franci Petek, naša zlata šampiona, sta se strinjala, da bosta kot ambasadorja kandidature skrbela za promocijo skupaj z vsemi prijatelji, ki sodelujejo v tem športu, da bi dejansko takšne pravice Slovenija tudi dobila.

Najprej skakalnice, nato tekaški center
Prišel je planiški teden in tega smo v Sloveniji vsi veseli. Veseli smo tudi zato, ker smo naredili nekaj korakov naprej. V zadnjih letih smo pospešili odkup zemljišč, zgradili smo žičnico, obnovili smo doskočišče na letalnici, opravili smo arhitekturni natečaj in izbrali dva projekta. Sedaj smo oba elaborata združili. Eden je bil predvsem naravovarstveno usmerjen, drugi pa se je predvsem ukvarjal z razporeditvijo objektov. Kolegom, ki se s tem ukvarjajo, se je zdelo optimalno, da združijo oba skupaj in tako smo prišli do dobre rešitve, za katero smo prepričani, da bo doživela podporo. Pomembno je tudi to, da smo sprejeli zakon o Planici in smo ustanovili zavod za šport RS Planica, katerega direktor je gospod Jelko Gros. On je v prvi vrsti zaslužen za vse te korake, ki so bili opravljeni. Nas zanima Planica v prvi vrsti kot ponos, dragulj, ki je v okras slovenstvu, slovenskemu športu, smučanju, zlasti skokom. Tudi kot turistična destinacija in seveda tudi kot prostor kamor prihajajo mladi ljudje, šolarji po znanja o športu in o naravi. Planica ima torej več funkcij. Na slikovnem materialu lahko vidite prehod v novo dobo Planice. V prvem delu bomo najprej zgradili center za smučarske skoke – Bloudkovo velikanko in skakalnico, nato pa še tri skakalnice zraven. Naslednje leto je na vrsti smučarsko tekaški center in potem še druge faze. Želim si, da bo planiški dogodek, ki mu bomo priča koncu tedna, uspel, tako kot je vsa leta do sedaj. Tu uspešno sodelujemo s SZS in tudi z Občino Kranjska Gora in seveda tudi drugimi. Še enkrat bi se rad zahvalil Jelku Grosu in njegovi ekipi, ki skrbi, da stvari dobro tečejo,” je potek gradnje obrazložil Igor Lukšič, minister za šolstvo in šport.

Protikandidata Lahti in Zakopane
Slovenija bo imela najverjetneje dva močna protikandidata. Trenutno o gostitvi prvenstva resno razmišljajo v finskem Lahtiju in poljskih Zakopanah. “Eni in drugi z dolgo tradicijo bodisi že izvedenih svetovnih prvenstev, bodisi neuspešnih kandidatur. V to kandidaturo moramo iti z zavestjo, da imamo vse argumente zato, da lahko zmagamo, kot tudi, da je možno, da bo zmagal kdo drug,” je razmišljal Janez Kocijančič, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije.

Sam se zelo dobro spomnim vseh štirih dosedanjih kandidatur za katere smo nekateri celo naivno pričakovali, da jih bomo uspeli dobiti. Nekateri so bili bolj realni. Tokrat se prvič soočamo s kandidaturo, ki temelji na realnih temeljih. Nordijski center Planica postaja realnost in to je za nas v gornjesavski dolini, za prebivalce v občini Kranjska Gora še kako pomembno. To ne zato, ker je Planica nekaj dni v letu center športnega dogajanja, ampak zato ker bo nordijski center, center, ki bo deloval preko celega leta. Kandidatura zame osebno in za prebivalce občine Kranjska Gora pomeni pridobitev na več nivojih. Prvo je dogajanje v tistih 14 dneh ali kakšnem dnevu več, ko samo prvenstvo poteka. Drugo je promocijska vrednost same kandidature in kasneje promocijska vrednost svetovnega prvenstva za turistično destinacijo. Tretja vrednost pa je izgradnja infrastrukture. Ta bo do kandidature praktično zgrajena v delu v gradnji. Drugi del je infrastruktura, ki je v domeni lokalne skupnosti in bo tudi v to potrebno vlagati. Tretja prednost pa je ta, da mora tudi država pogledati v dostopnost teh krajev in morda kakšno leto prej, kot bi vsi skupaj realno pričakovali, zgradi meter ali kakšen kilometer dodatne prometnice. Zahvalimo se lahko predvsem ministrstvu, vladi oz. parlamentu za sprejem zakona o Planici in ekipi, ki deluje pri izgradnji nordijskega centra Planica. Res da govorim z marsikom, ki reče, da v Planici ni bilo nič drugače kot pred dvema, tremi leti. Če mene spomin ne vara, bo letos decembra obletnica nesrečnega dogodka na velikanki in upam, da bo takrat opravljen že kakšen skok na novi napravi,” si je zaželel župan Kranjske Gore Jure Žerjav.

Leave a Comment