Po 13 letih tri Slovenke med točkami

Po odpovedi slalomske preizkušnjo na Sljemenu nad Zagrebom je za nadomestnega gostitelja preizkušnje vskočila italijanska Santa Catarina. Tako so se danes najboljše slalomistke sveta pomerile na progi Deborah Compagnoni. Slovenska trojica deklet je še enkrat več dokazala, da v letošnji sezoni napreduje iz tekme v tekmo. Po trinajstih letih se je med točke uspelo uvrstiti znova trem našim slalomistkam. Najboljše je tokrat končala Ana Bucik (+2,90), ki je s 15. mestom prišla do rezultata kariere. Po prvem nastopu je bila Novogoričanka 20., a je v finalu z odlično vožnjo (peti čas), napredovala po lestvici navzgor. ″Letos iz tekme v tekmo stopnjujem tempo. Vesela sem, da gre v tej smeri. Zavedam se, da imam še rezerve, ki jih lahko na naslednjih tekmah še odpravim. Druga vožnja je bila danes tista prava. Na prvi progi sem imela še nekoliko rezerve, bila sem plašna, saj nisem vedela kako bo reagiral poškodovani gleženj. V cilju sem bila tako kar nekoliko presenečena nad rezultatom. V drugo sem poskusila napasti. Le proti koncu se mi je zgodila manjša napaka, drugače pa mi je druga vožnja dobro uspela. Za naprej bo seveda lažje. Vsekakor pa nam bo lažje, ker smo ekipno zelo dobro nastopile ter se tako že veselim novih tekem,″ je dejala Bucikova.


Ana Bucik [foto: GEPA]

Le dve mesti slabša je bila Maruša Ferk (+3,17). Gorenjka je po ″prvem polčasu″ zasedala 18. mesto ter je tudi v finalni vožnji pridobila nekaj mest. ″Že nekaj časa dobro smučamo, a se vsem v ekipi ni poklopilo. Danes je vsaka punca vesela za tisto, kar je prikazala. Ena za drugo smo vesele. Že v Lienzu sem vedela, da dobro smučam, prve znake pa sem dobila od slaloma v Val d’Iseru. Ko se v Lienzu nisem uvrstila v drugo vožnjo, nisem odšla z dolgim nosom ter negativno nastrojeno. Avstrijsko prizorišče sem zapustila zelo pozitivno. Odšla sem takoj na trening. Takoj po novem letu smo opravili še tridnevni trening. Danes se je enostavno to moralo vse poklopiti. Sem zelo vesela in zadovoljna. Posebno sem vesela zaradi tega, ker imam težave z visoko štartno številko. Dokazala sem, da lahko s takšno številko pridem med dvajset. Upam, da bom na naslednjih tekmah nadaljevala. Prestavitev iz Zagreba v Italijo me ni posebno ganilo. Vsako tekmo moraš iti na polno ne glede, kje se odvija. V Zagrebu se morda nekoliko bolj ravninsko začne, tukaj pa takoj sledi strmejši del. O prestavitvi nisem nič razmišljala,” je menila Ferkova. Enako je uspelo tudi Katarini Lavtar (+5,09), ki je imela v drugo 29. izhodišče ter je od naših napredovala kar za sedem poziciji. Na koncu je tako zasedla 23. mesto in se prvič v karieri razveselila slalomskih točk. ″Moje prve osvojene točke pred šestimi leti ne štejejo, saj sem bila takrat diskvalificirana. Po mnogih odstopih v slalomu je lepo zaključiti tekmo in priti do točk. Še vedno se mi nekoliko pozna, da nisem tako samozavestna, zaradi vseh odstopov. Sem zelo zadovoljna, da sem sestavila dva teka in prišla v cilj. Za moj slalom je bilo pomembno. Lepo je, da se ekipno veselimo uspeha. Danes mi je bilo pomembno, da pridem do cilja brez kaskaderskih vložkov. V Lienzu sem jih kar precej na lastni kožo občutila, ko me je kol zadel neposredno v oko. Bila sem vsa modra. S tistim slalom sem imela kar nekaj težav. Že kar nekaj časa delamo dobro z Denisom. Slej ko prej se je moralo delo pokazati tudi na rezultatih. Zavedati pa se morate, da to ne gre iz danes na jutri. S treningi smo pričeli dokaj pozno, tako da je skoraj logično, da smo šele sedaj prišle v takšno formo,″ je uspeh pokomentirala Lavtarjeva.

Suvereno zmago je z dvema najboljšima vožnjama slavila Norvežanka Nina Loeseth, ki je tako prišla do premierne zmage med svetovno elito. Drugo mesto je po odstopu obetavne Švicarke Charlotte Chable osvojila Čehinja Sarka Strachova (+1,12), tretja pa je bila Slovankinja Veronika Velez Zuzulova (+1,37)

Zadnje čase smo se na treningu največ ukvarjali s tem, da dekleta stopnjujejo tempo tekom proge. Postavljali smo različne postavitve, one pa so morale prebijati led ter ostajati v največjem možnem ritmu. Stopnjujemo in punce napredujejo. Najbolj vesel sem tega, da napredek iz treninga prenesejo na tekme. Večkrat smo na treningih že naredili odlične vožnja, a nam to na tekmah ni uspelo, sedaj pa je kar vsem trem uspelo. Tega sem zelo vesel. Tudi ko pridem v cilj, se dekleta med seboj pogovarjajo, kje bi še lahko pridobila na času, kje so izgubile na času. Najbolj sem vesel tega miselnega preskoka. Dekleta se ne obremenjujejo z uvrstitvijo, temveč le iščejo rezerve. Želijo si boljših rezultatov. To razmišljanje je največji dosežek. Sigurno nobena ni odpeljala svoje vrhunske vožnje. Na treningu v določenih delih smučajo hitreje. Lahko bi se odločili za lažjo pot in bi naredili le slalomsko ekipo, drugje nas ne bi bilo, le v slalomu bi nizali odlične rezultate. Odločil sem se za drugo pot. Delujemo lahko z velesilami. Poleg smo v smuku, v superveleslalomu, prisotni smo v veleslalomu ter še v slalomu, a ne z istimi tekmovalkami. Na to sem kot vodja ekipe zelo ponosen. Zadeve smo razparcelirali in ne kot kakšne druge ekipe, proti katerim nimam nič, ki le z eno ali dvema tekmovalkama vozijo slalom. To je lažja pot. Mi smo se odločili za težjo in bomo videli. Na koncu še vedno lahko kakšno punco specializiramo za posamezno disciplino,” je o tekmi spregovoril glavni trener Denis Šteharnik.


Rezultati: Svetovni pokal .: Santa Catarina :. Slalom (ž)


Leave a Comment