Po 9 letih moške tekaške točke

Na uvodni tekmi enajste izvedbe Tour de Skija so naši tekačice in tekač na smučeh postavili zelo dobre rezultate. Med dekleti je Vesna Fabjan z 12. mestom postavila rezultat sezone, ki ga je na 14. mestu dopolnila Anamarija Lampič, prve točke v karieri je vpisal Miha Šimenc na 22. mestu.

Na prvi tekmi letošnjega Tour de Skija, ki se je začel v švicarskem Val Müstairju, je nastopilo pet Slovenk in Slovencev, potem ko je v kvalifikacijah sprinta v prostem slogu na 1,5 km izpadla le Lea Einfalt. V četrtfinalnih bojih je bila od četverice deklet nato uspešna samo Vesna Fabjan, ki je v četrti skupini osvojila drugo mesto, potem ko je za Finko Kristo Parmakoski zaostala 0,71 sekunde, na ciljni črti pa je odbila napada Američanke Sophie Caldwell in Švedinje Marije Nordströem, ki sta bili tik za njo.


[foto: Klemen Zibelnik/smucka]

V prvi četrtfinalni skupini je bila naša najboljša iz kvalifikacij, enajstouvrščena Alenka Čebašek, daleč od uspeha, saj je s petimi sekundami zaostanka končala na petem mestu med šestimi tekmovalkami. V drugi skupini je še sekundo več zaostala Katja Višnar, ki je bila sicer četrta, a tudi po času ni bila blizu polfinala. V tretji skupini je državna prvakinja Anamarija Lampič polfinale zgrešila le za nekaj desetink, saj je zasedla tretje mesto, 38 stotink za drugouvrščeno Nemko Sandro Ringwald.

V drugi polfinalni skupini je Fabjanova začela vzpodbudno, a tempa najboljših ni mogla držati prav dolgo, tako da je v cilj prišla na zadnjem, šestem mestu, kar ji je prineslo najboljši letošnji rezultat, 12. mesto. Dve mesti za njo je prvo tekmi 11. Tour de Skija končala Lampičeva, nekaj novih točk sta pobrali še Čebaškova na 24. in Višnajreva na 27. mestu. Zmagala je Švedinja Stina Nilsson, najboljša tudi v kvalifikacijah.

Navdušil je Miha Šimenc, ki se je prvič v karieri prebil skozi kvalifikacije in je tako po Nejcu Brodarju 30. 12. 2007 Sloveniji pritekel prve moške točke svetovnega pokala v teku na smučeh. Šimenc je v kvalifikacijah postavil 22. čas, odlično pa je tekel tudi v četrtfinalu. Korak z najboljšimi, na začetku je bil celo v ospredju, je držal več kot dve tretjini proge, nato pa so mu pošle moči in je končal na petem mestu. Na koncu je 21-letnik pristal na 22. mestu, s tem pa je za dve mesti popravil uvrstitev Brodarja iz Prage leta 2007. Zmagal je Rus Sergej Ustjugov, ki je bil najhitrejši že v kvalifikacijah.

Jutri bosta na sporedu preizkušnji na 5 in 10 km v drsalni tehniki s skupinskim startom.


Rezultati: Svetovni pokal .: Val Müstair (ž)
Rezultati: Svetovni pokal .: Val Müstair (m)


Leave a Comment